czaro27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam, mam problem. Robiłem jakieś półtora miesiąca temu Apa 12 blg na słodach ze Strzegomia słody: pilzneński 5kg, pszeniczny 1kg, monachijski 1kg i karmelowy jakieś 200 gr. (w sumie to nie wiem po co ten karmel ) + płatki owsiane 400 gr instant chmiele: goryczka: zeus. Aromat i smak: Willamate i Centeniall + kolendra na jakieś 10 min przed końcem gotowania coś koło 50 ziarenek świeżo zmielonych. Drożdże: us05 Zacieranie na lenia, na full body 69c - 60 min i mash 74c 10 min wszystko było ok podczas filtracji, zawrócone 3-4 litry brzeczka klarowna, do momentu wrzucenia chmielu na 0min jakieś 50-70 gr (nie mam notatek przed oczami) +- po dodaniu chmielu nagle sie wszystko zmętniło okrutnie, brzeczka przekształciła sie dosłownie w 5 sekund w gliniastą kałużę i tak juz zostało... piwo stoi cos koło 3 tygodni i to co opadło to prawie nic.. a wygląda to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 wszystko jest ok, smak aromat goryczka.. piana trochę słabo stoi, pewnie przez płatki ale ten wygląd to tragedia jakaś.. w ciemności jest spoko każdy sie zachwyca ale jak zapalam światło to sie zaczynają krzywić coś jak z alkoholem w klubie i dziewczyną.. w klubie to mis świata ale w domu rano sie okazuje ze obok mis-ki nawet nie stała a i twarz sobie musi namalować przed wyjściem.. o tym ze wyjdzie kiedy śpisz możesz zapomnieć.. przecież musi sie namalować... pomocy! Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Rzeczywiście nie wygląda ciekawie W przyszłości możesz sklarować piwo za pomocą karuka bądź żelatyny Robiłeś cichą ? Ewentualnie na cichej na 2-3 dni przed końcem (w przypadku tak mętnego) możesz do niskiej temp wstawić. A jeszcze jedno jaki miałeś przełom ? Bo coś czuję że słabo gotowałeś Edytowane 19 Listopada 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 płatki owsiane 400 gr instant co to jest ? po mojemu resztki chmielu połączyły się z drożdżami i CO2 to wzburza w butelkach też jest mętne cały czas,bez różnicy czy stoi w cieple czy w lodówce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 po mojemu resztki chmielu połączyły się z drożdżami i CO2 to wzburza Czaro napisał, że zmętniła się brzeczka zaraz po gotowaniu, bo inaczej też stawiałbym na drożdże (dzikie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 A już zabutelkowałeś czy jeszcze nie jak nie to odlej trochę i użyj żelatyny możliwe że masz białko (jak dobrze pamiętam) i nie chce się sklarować. Wystarczy 500ml dodać trochę rozpuszczonej żelatyny i zobaczyć jak się klaruje. Zobacz poniżej jak wyglądało u mnie Pale Ale, pierwsza warka, ale dodam że po 3 tygodniach w butelce też się sklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam jeszcze raz. -Ciężko powiedzieć jaki był przełom, nie zwróciłem uwagi, ale jak patrze na zdjęcia przełomów na grafice to jak był to raczej drobny bo takie kluchy to na pewno bym zauważył. -Cichą robiłem 7 dni. -Platki owsiane instant w sensie ze nie trzeba ich kleikować -Stało się to w momencie dorzucenia chmielu na wyłączonym palniku. palnik mam taki zwykły domowy, na 2ch grzeje, trochę sie tam bulgocze, ogólnie brzeczka pracuje i sie miesza. -W butelkach jak by sie troszeczkę wyklarowało, osad na dole spory ale światło z latarki jak nie przebijało sie przez butelke tak sie nie przebija. - U mnie stoi juz lekko 3 tygodnie i nie za wiele sie ruszyło. co do zacierania to troche mnie poniosła fantazja. Zrobiłem jak mi BS kazał (jak blondynka pod prąd na nawigacji ) a zrobiłem tak: do 16 litrow wody 76c wrzuciłem słody wyszło 69c - trzymałem tak 45min potem zrobiłem mash infuzyjny (jak takie coś w ogole istnieje) zagotowałem 10 litrów wody do 95c i wlałem to do zacieru, wyszło w garze głównym jakieś 75-80c i tak stało 10 min potem chłodzenie robiłem próbę jodową i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 do 16 litrow wody 76c wrzuciłem słody wyszło 69c - trzymałem tak 45min potem zrobiłem mash infuzyjny (jak takie coś w ogole istnieje) zagotowałem 10 litrów wody do 95c i wlałem to do zacieru, wyszło w garze głównym jakieś 75-80c i tak stało 10 min potem chłodzenie Czyli nie gotowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 hehe słodu sie chyba nie gotuje dopiero po filtracji brzeczka poszło na palnik na 70 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Spartolone zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Spartolone zacieranie. coś więcej, może uda mi sie ich uniknąć następnym razem jak pomożesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Spartolone zacieranie. coś więcej, może uda mi sie ich uniknąć następnym razem jak pomożesz? Zapraszasz Jacera do kuchni na warzenie? Jest Wiki, na której jest proces zgrabnie opisany, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Za wysoka temp. do której wsypałeś słód. Aż dziwne, że spadło 7stC. zazwyczaj spada 2-3stC. W jakim celu chłodziłeś zacier po podgrzaniu go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) W jakim celu chłodziłeś zacier po podgrzaniu go? Dokładnie tego samego jestem ciekaw . Co do temp. zacieranie to wcale nie za wysoka po prostu zacierał kolega na full body Skoro schłodziłeś zacier to wodą o jakiej temp. wysładzałeś ? Jaką temp. miał zacier przy wysładzaniu? Generalnie robi się wszystko żeby utrzymać temp. 76-78 stopni podczas wysładzania . A no i jestem ciekaw cały czas jaki miałeś przełom czy może nie nie było Edytowane 20 Listopada 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Sory, źle napisałem. nie chłodziłem zacieru.. przefiltrowałem, zawróciłem jakieś 3-4 litry spływająca brzeczka była klarowna. ale zatkał mi się filtrator z oplotu.. zamknąłem kranik, przemieszałem wszystko jeszcze raz, pozwoliłem ustać się złożu i dalej poszło normalnie. Nie pamiętam czy za drugim razem odbierałem pierwsze litry do zawrócenia, możliwe ze nie. czy te kilka litrów mogły by tak wszystko zmętnić? wodą o jakiej temp. wysładzałeś ? Jaką temp. miał zacier przy wysładzaniu? Generalnie robi się wszystko żeby utrzymać temp. 76-78 stopni podczas wysładzania . A no i jestem ciekaw cały czas jaki miałeś przełom czy może nie nie było nie chłodziłem zacieru pomyliło mi sie z chłodzeniem końcowym brzeczki, sory późno już było wysładzałem woda w temp 75c co do przełomu to ciężko powiedzieć jaki był, nie zwróciłem uwagi, ale jak patrze na zdjęcia przełomów na grafice to jak był to raczej drobny bo takie kluchy to na pewno bym zauważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 czy te kilka litrów mogły by tak wszystko zmętnić? Raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Podobny objaw miewam czasami, że brzeczka po chłodzeniu robi się wyjątkowo mętna, ale jakoś po fermentacji wszystko się klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) po mojemu resztki chmielu połączyły się z drożdżami i CO2 to wzburza Czaro napisał, że zmętniła się brzeczka zaraz po gotowaniu, bo inaczej też stawiałbym na drożdże (dzikie). ale mi czasami po wsypaniu chmielu też robi się mętna w garze ,ale po przelaniu do wiadra jest już czysta jeśli sama brzeczka po wysładzaniu była czysta to raczej sama z siebie mętna nie powinna się robić ,ja bym się dopatrywał winy w chmielu Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Łukasz Usunięta "wycieczka osobista" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 U mnie wyglądało to identycznie po użyciu galaxy. Wszystko klarowne do momentu wrzucenia chmielu. Przy przelewaniu z gara błoto (w próbce po dobie w lodówce sporo białego osadu), po burzliwej jeszcze większe błoto. Dopiero 3 dni z żelatyną załatwiło sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyszto40 Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Witam. Podepnę się pod temat. Moja AIPA wyglada podobnie czyli jak kawa z mlekim. Na cichej jest juz 4 dni. Po ok 1-2 dniach od przelania na cicha zauważyłem,że powoli piwko zaczyna sie klarowac (jakieś 1.5cm od góry jest wyraznie czystsze). Teraz nie wiem czy czekać aż się całe ładnie wyklaruje i dopiero zachmielić na zimno? Czy dodac teraz chmiel na ok 7-10 dni i po tym czasie zlać do innego fermentora by sie wyklarowało? A moze dodać chmiel i jakieś 3-4 dni przed koncem chmielenia wyklarowac piwko żelatyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Ja fermentuje wszystko w jednym fermentorze i ostatnio butelkowałem Belgian Tripple chyba po 5 tygodniach i był idealnie klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam. Podepnę się pod temat. Moja AIPA wyglada podobnie czyli jak kawa z mlekim. Na cichej jest juz 4 dni. Po ok 1-2 dniach od przelania na cicha zauważyłem,że powoli piwko zaczyna sie klarowac (jakieś 1.5cm od góry jest wyraznie czystsze). Teraz nie wiem czy czekać aż się całe ładnie wyklaruje i dopiero zachmielić na zimno? Czy dodac teraz chmiel na ok 7-10 dni i po tym czasie zlać do innego fermentora by sie wyklarowało? A moze dodać chmiel i jakieś 3-4 dni przed koncem chmielenia wyklarowac piwko żelatyna? Chmielenie na zimno to raczej 5 dni max, bo mógłbyś mieć posmaki trawiaste w piwie. Ja bym chmielił i w butelki, dotychczas każde piwo mi się po jakimś czasie klarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Jak masz bloto wlej zelatyne, jak sie sklaruje syp chmiel. Ja nawet sypie wszystko razem, zelatyna plus chmiel i po 4-5 dniach butelki/keg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 juz za późno, pije po prostu po ciemku bo w smaku jest dobrze .. a nie ukrywam ze myślałem o tym po przewertowaniu forum ale chyba nie doczytałem jak wpływa to na smak piwa.. no właśnie, jak wpływa? czy może jest neutralne?możesz tak z grubsza opisać proces klarowania żelatyną.. na przyszłość, dla potomnych z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Wystarczy w google wpisac: klarowanie piwa przy uzyciu zelatyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się