crusher Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) 01.08.2016 warka 37 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 5 kg Malteurop Pszeniczny 0.5 kg Biscuit 0.2 kg Magnum 25g Zeus 25g Cascade 25g Simco 25g Citra 25g Gestwa us-05 po warce 35 ZACIERANIE: woda do zasypu – 17L 67C – 63C – 60’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 25g Magnum 15’ – 25g Zeus 10’ – 25g Cascade 5’ – 25g Simco 0’ – 25g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15-16C w pudle styropianowym – 14 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: + CItra, Cascade, Simco [EDIT] Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 02.08.2016 warka 35 Amerykańska Owsiana Pszenica zakapslowana z dodatkiem 137g cukru na 22.5l piwa. Wyszły 45 butelki. Piwo zeszło z 12 do 2.5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 15.08.2016 warka 36 American Weizen zakapslowana z dodatkiem 180g cukru na 25l piwa. Wyszło 50 butelek. Piwo zeszło z 12 do 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Dnia 28.08.2016 zakapslowano warkę 37 AIPA z dodatkiem 127g cukru na 22l piwa. Wyszło 43 butelki. Piwo zeszło z 15.5 do 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 26.09.2016 warka 38 SH IUNGA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 4.5 kg Strzegom Monachijski I 0.5 kg Malteurop Pszeniczny 0.3 kg Strzegom Karmelowy 30 0.2 kg Iunga 130g Uwodnione suchary us05 ZACIERANIE: woda do zasypu – 17L 68C – 55C – 300’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 25g Iunga 15’ – 25g Iunga 10’ – 25g Iunga 5’ – 25g Iunga 0’ – 30g Iunga Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 17 - 18 C – 14 dni Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce ) Cicha: + unga [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 14.10.2016 warka 39 HUELL MELON IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 4.5 kg Bestmalz Monachijski I 0.5 kg Malteurop Pszeniczny 0.5 kg Admiral 25g Huell Melon szyszka 120g Gestwa z warki 38 - us05 ZACIERANIE: woda do zasypu – 17L 68C – 60C – 300’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 25g Admiral 15’ – 30g Huell Melon 10’ – 30g Huell Melon 5’ – 30g Huell Melon 0’ – 30g Huell Melon Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 64Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17C – 14 dni Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce ) Cicha: + granulat Huell Melon [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 14.10.2016 warka 38 SH IUNGA - zlana na cichą z dodatkiem 70g Iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 19.10.2016 Warka 38 SH IUNGA zakapslowana z dodatkiem 126g curku na 22l piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło z 15 do 3.5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Daj znać jak ta Iunga wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 02.11.2016 warka 39 HUELL MELON IPA - zlana na cichą z dodatkiem 20g Citra, 25g Cascade, 15g Zeus. No i nie będzie HUELL MELON IPA - nie byłem zadowolony z aromatu jaki wydobywał się z wiadra, więc poszła Ameryka na cicha a nie HUELL MELON. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) 02.11.2016 warka 40 BLACK IPA - CDA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 4.5 kg Bestmalz Monachijski I 1.0 kg Strzegom Żytni 0.5 kg Bisciut 0.2 kg Carafa Special II 0.3 kg Carafa Special III 0.1 kg Magnum 30g Zeus 20g Simco 20g Cascade 20g Citra 15g Mosaic 15g Gestwa z warki 39 - II pokolenie - us05 ZACIERANIE: woda do zasypu – 19L 68C – 60C – 300’ 76C –10’ mash out + Carafy WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': FWH – 30g Magnum 15’ – 20g Zeus 10’ – 20g Simco 5’ – 20g Cascade 0’ – 15g Citra, 15g Mosaic Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23.5l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 75Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17C - 14-18 dni Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce ) Cicha: + Citra, Mosaic, Simco, Cascade [EDIT] Edytowane 3 Listopada 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) 06.11.2016 warka 41 Pumpkin Ale (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 2.5 kg Bestmalz Monachijski I 2.0 kg Brown 0.5 kg Lubelski szyszka 250g Dynia 3-4 kg Cukier trzcinowy 0.15 kg Cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon Mech irlandzki 4g Gestwa z warki 39 - II pokolenie - us05 A więc od początku. Miałem 250g Lubelskiego w szyszce i leżał w zamrażarce chyba z pół roku i jakoś nie było mi po drodze aby ten chmiel wykorzystać wcześniej. Trzy dynie dostałem od znajomej jakiś czas temu. Z dwóch mniejszych zrobiłem zupę a największa leżała z dobry miesiąc. Jedna dynia by nie starczyła więc dokupiłem dwie sztuki w sklepie. Dynia pokrojona w półksiężyce, posypana cukrem trzcinowym i pieczona w piekarniku przez 1h w 200C. Dyni nie ważyłem przed krojeniem, ani po pieczeniu, ale przełożyłem ja z blachy do garnka i po ugnieceniu skala w garnku pokazywała 4L. Na oko było tego może z 3.5kg, albo i więcej bo lekkie to nie było. Jak wrzucałem do zacierania to przeciskałem tą dynie przez ręce celem usunięcia twardej skórki. Wiec do zacieru wylądowało trochę większych kawałków wielkości kostki 2x2cm jak i papki. W mojej mieścinie nie dostałem dyni hokkaido, którą chciałem wykorzystać, tylko cytuje "dynia polska", więc chciał nie chciał kupiłem to co było. Co ciekawe ta kupna wyraźnie odstawała jakością od tej działkowej od znajomej. Kupna była bardzo mączysta i że tak powiem ziemniaczana. Dynia działkowa jak dla mnie rewelacja, po przekrojeniu widać że bardzo soczysta i pięknie pachniała melonem. Co do przypraw to plus minus wzorowałem się na przepisie Scoobieg'o. Jak je pomieszałem to nie wyszło tego dużo, ale wiem jak to z takimi przyprawami jest, więc lepiej aby było ich mniej niż więcej bo wtedy nie idzie takiego piwa pić. Wysładzanie tragedia, ale o tym dalej. ZACIERANIE: woda do zasypu – 19L 68C – 67C – 90’ razem z dynią + 170g Lubelskiego w szyszce. 78C –10’ mash out WYSŁADZANIE: Pierwsze 2l poszły bardzo sprawnie, zawrócone do wiadra, następny litr też całkiem przyzwoicie, po czym wszystko zwolniło i leciało bardzo pooooowolutku bo ciurkiem o średnicy 1mm. Była sobota godzina 21.00 jak zacząłem wysładzać, całej nocy nie miałem aby tego pilnować, a spać też musiałem bo w niedziele na 6.00 rano do pracy. Więc uzupełniłem wiadro do oporu wodą o temp około 95C, zamieszałem i tak ciurkało do 24.00. O północy uzupełnione znowu wiadro do oporu, budzik nastawiony na 2.00 w nocy i do spania. 0 2.00 kontrola - zleciało ponad pół garnka, budzik nastawiony na 4.00 - no już prawie prawie. Jeszcze chwila spania i około 4.50 skończyłem wysładzanie z wynikiem około 27L. Ogarnąłem chwile i wyszedłem do pracy. Miałem nadzieje ze 170g Lubelskiego chociaż trochę pomoże w filtracji, ale nic z tego, następnym razem łuska o ile będzie następny raz . Więc podsumowując wysładzanie trwało około 8 godzin . Gotowanie w niedziele po pracy. GOTOWANIE 60': 60' - 20g Lubelski w szyszce 10' - Mech irlandzki 4g - uwodniony w ciepłej wodzie 40 min wcześniej. 5’ – 50g Lubelski w szyszce 5’ – 2 łyżeczki cynamonu, 0.5 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, jeden pączek kardamonu pokruszony. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 28Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17C - 21 dni Czas pracy A nie wiem jak to liczyć Cicha: [EDIT] Zapomniałem kupić druciaka wcześniej i zlewałem bez niego, przez co zassałem kilka szyszek do wiadra fermentacyjnego, więc kilka szyszek będzie brało udział w fermentacji. Edytowane 7 Listopada 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 09.11.2016 warka 39 HUELL MELON IPA zakapslowana z dodatkiem 120g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło z 15.5 do 3.5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 24.11.2016 warka 40 BLACK IPA - CDA - do wiadra poszło 10g Mosaic, 10g Simco, 20g Cascade i 20g Citra 28.11.2016 warka 40 BLACK IPA - CDA - zakapslowana z dodatkiem 123g cukru na 21,5L. Wyszły 43 butelki. Piwo zeszło z 19 do 5 blg. Fajny aromat tropikalny, lekka oleistość, fajna czekoladowość i mało palonki. Zdecydowanie częściej warzyć CDA. Edytowane 28 Listopada 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 08.12.2016 warka 41 Pumpkin Ale - zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19L piwa. Wyszło 37 butelek. Piwo zeszło z 15 do 4 blg. Przyprawy nie przegięte, może goryczka delikatnie za mocna. Było z drożdżami ponad miesiąc, piwo przy zlewaniu klarowne. Pływało kilka szyszek chmielu które dostały się przy zlewaniu z gara, wyłowiłem je zdezynfekowana łyżka i zlewałem bez pończochy, a okazało się że dość sporo płatków szyszek było przy dnie i przy zlewaniu zassało tego trochę. Już mi się nie chciało jeszcze raz przelewać bo kapslowałem prosto po nocce, a za kilka chwil miał wstać młody i on skutecznie przeszkadza przy kapslowaniu i pracach piwowarskich w kuchni. Trochę płatków chmielu poszło do butelek, mam nadzieje ze nie będzie dużego gussingu, nauczka na przyszłość aby przelewać z pończochą jak nie jesteśmy pewni czy nie ma chmielu w wiadrze. W smaku czuć przyprawy, póki co przeszkadza mi trochę aromat gałki muszkatołowej, ale mam nadzieję że się to ułoży. Na początku goryczkowe, po czym czuć słodycz karmelu, skórki od chleba i dyni ? Ciężko mi do końca było ocenić czy czuć dynie bo mam dość spory katar i to zakłócało odbiór piwa. Na pewno raz do roku będę robił dyniowe bo na tym etapie jestem zadowolony, obawiam się tylko o gussing, ale mam nadzieję że jeden płatek szyszki chmielowej tego nie spowoduje. Jeśli się mylę to mnie poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 08.12.2016 warka 41 Pumpkin Ale - zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19L piwa. Wyszło 37 butelek. Piwo zeszło z 15 do 4 blg. Przyprawy nie przegięte, może goryczka delikatnie za mocna. Było z drożdżami ponad miesiąc, piwo przy zlewaniu klarowne. Pływało kilka szyszek chmielu które dostały się przy zlewaniu z gara, wyłowiłem je zdezynfekowana łyżka i zlewałem bez pończochy, a okazało się że dość sporo płatków szyszek było przy dnie i przy zlewaniu zassało tego trochę. Już mi się nie chciało jeszcze raz przelewać bo kapslowałem prosto po nocce, a za kilka chwil miał wstać młody i on skutecznie przeszkadza przy kapslowaniu i pracach piwowarskich w kuchni. Trochę płatków chmielu poszło do butelek, mam nadzieje ze nie będzie dużego gussingu, nauczka na przyszłość aby przelewać z pończochą jak nie jesteśmy pewni czy nie ma chmielu w wiadrze. W smaku czuć przyprawy, póki co przeszkadza mi trochę aromat gałki muszkatołowej, ale mam nadzieję że się to ułoży. Na początku goryczkowe, po czym czuć słodycz karmelu, skórki od chleba i dyni ? Ciężko mi do końca było ocenić czy czuć dynie bo mam dość spory katar i to zakłócało odbiór piwa. Na pewno raz do roku będę robił dyniowe bo na tym etapie jestem zadowolony, obawiam się tylko o gussing, ale mam nadzieję że jeden płatek szyszki chmielowej tego nie spowoduje. Jeśli się mylę to mnie poprawcie Zostaw butelkę to zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) 09.12.2016 warka 42 Brown IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 4.0 kg Bestmalz Monachijski I 0.5 kg Fafcett Brown 0.4 kg Bisciut 0.2 kg Castle Malting Abbey 0.2 kg Fafcett Pale Chocolate 0.2 kg Magnum 28g Zeus 15g Cascade 50g Uwodnione suchary US-05 ZACIERANIE: woda do zasypu – 17L 68C – 60C – 300’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': FWH – 28g Magnum 10’ – 15g Zeus 5’ – 25g Cascade 0’ – 25g Cascade Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15 - 16C - 14-18 dni Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak spałem po nocce ) Cicha: + Amerykańce [EDIT] Edytowane 13 Grudnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 09.01.2017 warka 42 BROWN IPA - przelana na cicha, do wiadra poszło 30g citry i 30g cascade. 16.01.2017 warka 42 BROWN IPA - zakapslowana z dodatkiem 122g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło z 15 do 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 16.01.2017 warka 43 Polska IPA (receptura własna) SKŁAD: Mep Pale ale 4.0 kg Strzegom pszeniczny 0.7 kg Strzegom karmelowy 150 0.2 kg Strzegom karmelowy 30 0.1 kg Marynka 55g Sybilla 40g Gestwa US-05 po warce 42 ZACIERANIE: woda do zasypu – 17L 68C – 64C – 150’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' – 15g Marynka 15’ – 20g Marynka 10' - 20g Sybilla 5’ – 20g Marynka 0’ – 25g Sybilla Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 42Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15 - 16C - 14-18 dni Czas pracy 5.5 h. ( Zacierało się jak byłem poza domem ) Cicha: + Marynka i Sybilla [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) 27.01.2017 warka 44 Amerykańska Pszenica (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale Ale 2.15 kg Malteurop pszeniczny 2.25 kg Strzegom karmelowy 30 0.1 kg Columbus 12g Citra 30g Cascade 25g Danstar Notthingam suchary ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 68C – 64C – 90’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 12g Columbus 15’ – 10g Cascade 5’ – 15g Cascade 0’ – 30g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24.0l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 30Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 12 Lutego 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 11.02.2017 warka 43 Polska IPA - Poszło do wiadra 40g Sybilla i 20g Marynka. Za 5-7 dni kapslowanie. Odebrałem wczoraj 1kg Cascade PL i 0.75kg Chinook PL - więc następne warki to IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 15.02.2017 warka 43 Polska IPA - zakapslowana z dodatkiem 116g cukru na 21l - wyszło 42 butelki. Piwo zeszło do 4blg. oraz, 16.02.2017 warka 44 Amerykańska Pszenica - zlana na cichą + 40g Cascade - za 5-7 dni kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 17.02.2017 warka 45 Cascade PL IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 4.5 kg Malteurop Pszeniczny 1 kg Magnum 30g Cascade PL 80g + cicha 60g Gestwa Danstar Notthingam po warce 44 ZACIERANIE: woda do zasypu – 16L 67C – 65C – 80’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': FWH– 30g Magnum 15’ – 20g Cascade PL 10’ – 20g Cascade PL 5’ – 20g Cascade PL 0’ – 20g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 14 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: + Cascade PL [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 I jak ten Cascade PL w garze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Granulat pachnie pięknie jak na chmiel z PL. Podczas gotowania jednak bez szału, ale z rurki bulgotki bardzo przyjemnie to pachnie że tak powiem po amerykańsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się