crusher Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 czas nadrobić zaległe wpisy. 22.02.2017 Zakapslowano warke 44 Amerykańska Pszenica z dodatkiem 116g cukru na 21l piwa. Wyszły 42 butelki. Piwo zeszło do 3 blg. 05.03.2017 warka 45 Cascade PL IPA - przelane na cichą z dodatkiem 100g Cascade PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 05.03.2017 warka 46 Chinook PL IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 5 kg Malteurop Pszeniczny 0.5 kg Magnum 25g Chinook PL 100g + cicha 80g Gestwa Danstar Notthingam po warce 45 ZACIERANIE: woda do zasypu – 16L 68C – 62C – 120’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' – 25g Magnum 15’ – 30g Chinook PL 5’ – 30g Chinook PL 0’ – 40g Chinook PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 14 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: + Chinook PL [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 07.03.2017 warka 47 Porter Czekoladowy (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 5 kg Bestmalz Monachijski I 0.65 kg Fawcett Pale Chocolate 0.6 kg Fawcett Brown 0.4 kg Fawcett Żytni Karmelowy 0.5 kg Strzegom Żytni 0.2 kg Carafa Special II 0.3 kg Magnum 30g Cascade PL 30g Gestwa Danstar Notthingam po warce 45 ZACIERANIE: woda do zasypu – 19L 69C – 64C – 120’ 78C –10’ mash out + Carafa 0.3kg WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' – 30g Magnum 15’ – 30g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 40Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 21-28 dni Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 09.03.2017 warka 45 Cascade PL IPA - zakapslowane z dodatkiem 120g cukru na 21L piwa. wyszło 41 butelek piwa. Zeszło do 3blg. Smak i zapach bardzo ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 22.03.2017 warka 46 Chinook PL IPA - zlana na cichą z dodatkiem 80g Chinook PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) 22.03.2017warka 48 Żytnie PL IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 4.5 kg Strzegom Żytni 1.0 kg Biscuit 0.2 kg Łuska Ryżowa 100g Magnum 10g Marynka 10g Chinook PL 60g + 40g cicha Cascade PL - 50g + 40g cicha Gestwa Danstar Notthingam III po warce 46 ZACIERANIE:woda do zasypu – 16L68C – 66C - 30’68C – 55C - 240'78C - 10' mash out + łuska ryżowa dodana podczas podgrzewaniaWYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosciGOTOWANIE 60':30' - 10g Magnum, 10g Marynka, 20g Chinook PL15' - 20g Chinook PL10' - 20g Cascade PL5’ - 20g Chinook PL0’ - 30g Cascade PLPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 53Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16CFERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 14 dniCzas pracy 5.5 h.Cicha:+ Chinook PL + Cascade PL[EDIT] Edytowane 29 Marca 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 29.03.2017 warka 46 Chinook PL IPA - zakapslowana z dodatkiem 118g cukru na 21L piwa. Piwo zeszło z 15 do 3,5 blg. Zapowiada się ciekawie, aromat żywiczny ale są też owoce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 31.03.2017warka 49 Brown IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 4.6 kg Malteurop Pszeniczny 0.5 kg Biscuit 0.2 kg Brown 0.2 kg Marynka 40g Simco 30g + 20g cicha Cascade PL 20g + 20g cicha Mosaic 40g + 20g cicha Citra 15g + 15g cicha 1.5 Tygodniowa Gestwa Danstar Notthingam III po warce 46 ZACIERANIE:woda do zasypu – 16L68C – 66C - 60’68C – 55C - 120'78C - 5' mash outWYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosciGOTOWANIE 60':30' - 40g Marynka15' - 20g Simco10' - 10g Simco, 20g Cascade PL5’ - 25g Mosaic0’ - 15g Mosaic, 15g CitraPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 57Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16CFERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 14 dniCzas pracy 5.5 h.Cicha:+ Simco + Citra + Mosaic + Cascade PL[EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 04.04.2017 warka 47 Porter Czekoladowy zakapslowana z dodatkiem 102g cukru na 22l piwa. wyszły 43 butelki. Piwo zeszło z 18 do 7 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 09.04.17 warka 48 Żytnie PL IPA - do wiadra poszło 40g Cascade PL i 40g Chinook PL. 13.04.17 warka 48 Żytnie PL IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Zeszło z 15 do 5blg. Piwo mętne i gęste, aż się zdziwiłem że takie gęste bo żyta był tylko 1kg. To pierwsza warka gdzie chmieliłem od 30'. Po spróbowaniu przy butelkowaniu mogę powiedzieć że goryczka zdaje się lepsza jakościowo. Krótka i nie zalega, smak i aromat bardzo żywiczny ze słodkimi owocami. Musze powiedzieć ze Cascade PL i Chinook PL robią robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 09.04.17 warka 48 Żytnie PL IPA - do wiadra poszło 40g Cascade PL i 40g Chinook PL. 13.04.17 warka 48 Żytnie PL IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Zeszło z 15 do 5blg. Piwo mętne i gęste, aż się zdziwiłem że takie gęste bo żyta był tylko 1kg. To pierwsza warka gdzie chmieliłem od 30'. Po spróbowaniu przy butelkowaniu mogę powiedzieć że goryczka zdaje się lepsza jakościowo. Krótka i nie zalega, smak i aromat bardzo żywiczny ze słodkimi owocami. Musze powiedzieć ze Cascade PL i Chinook PL robią robotę. Jak aromat przy butelkowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Jak aromat przy butelkowaniu? Wspominałem gdzieś wcześniej na forum że jak dla mnie Cascade i Chinook PL jest super. Aromat słodkich owoców i do tego żywica. Aromat najbardziej kojarzy mi się z marakują. Mam jeszcze jakiś zapas Cascade i Chinook PL, kupie troszkę amerykańców i będę mieszał bo póki co nie czuje potrzeby chmielić samymi amerykańcami. Jeszcze słówko o warce 48 czyli Żytnie PL IPA. Jestem właśnie po wypiciu butelki, tydzień od kapslowania. Gęste od żyta, i bardzo mętne. Nie wydaje mnie się aby chciało się to klarować. Hmmm.... nieśmiało mogę stwierdzić że wyszło mi coś w stylu Vermont IPA ? Po tym piwku wypiłem jeszcze PowderMANa z birbanta i oczywiście aromat itp itd. był inny ze względu na użyte chmiele amerykańskie, ale odczucie w ustach bardzo podobne. W mojej warce goryczka ciut większa, ale wszystko inne w miarę się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Oni tam użyli tego proszku Cryo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 18.04.2017warka 49 Brown IPA - do wiadra poszło 20g Simco, 20g Mosaic, 30g Citra 23.04.2017warka 49 Brown IPA zakapslowana z dodatkiem 112g cukru na 20.5l piwa. Wyszło 41 butelek. Piwo zeszło z 16 do 4blg. W smaku bardzo przyjemna podbudowa od słodu Brown. W aromacie cytrusowo i nafta. Dorobiłem się w końcu mieszadła magnetycznego, muszę kupić kolbę i rdzeń. Warzę głownie IPA/AIPA więc us05 i notki spełniają swoje zadanie i z piw jestem dość zadowolony. Muszę się do edukować i pierwsze warki na płynnych to pewnie polecą weizeny na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) 11.05.2017 warka 50 Kaffir APASKŁAD: Malteurop Pale ale 4.5 kg Malteurop Pszeniczny 0.3 kg Viking Karmel 30 0.2 kg Marynka 25g Simco 20g Mosaic 20g Chinook PL 20g Cascade PL 20g Suszone liście limonki Kaffir 25g Suchary US-05 ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 66C – 64C – 60’ 78C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 30' – 25g Marynka 10' - 20g Simco, 10g Mosaic 5' - suszone liście limonki Kaffir 25g 0' - 20g Chinook PL, 20g Cascade PL, 10g Mosaic, Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 13 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 35Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 17-18C 14 dni Czas pracy 5.5 h. Jakoś duża wydajność mi wyszła i rozcieńczyłem brzeczkę 3L wody niegazowanej butelkowanej. Być może sypnę jeszcze simco i mosaic na zimno bo zostały mi resztki, ale to się zobaczy. [EDIT] Edytowane 12 Maja 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) 22.05.2017 warka 51 HefeWeizen (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 2.25 kg Malteurop pszeniczny 2.25 kg Marynka 7g Sybilla 13g Mauribrew Weiss suchary. ZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 67C - 64C – 60’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 7g Marynka 60’ – 13g Sybilla Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 16Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 19 - 20 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie Edytowane 23 Maja 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 06.06.2017 warka 52 HefeWeizen (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 0.2 kg Malteurop pils 2.0 kg Malteurop pszeniczny 2.0 kg Płatki owsiane 0.4 kg Marynka 12g Cascade PL 15g Mauribrew Weiss - gęstwa po warce 51. ZACIERANIE:woda do zasypu - 15l 66C - 60C – 60’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 12g Marynka 15’ – 15g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 17 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 19 - 20 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 06.06.2017warka 51 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 23l piwa. Wyszło 45 butelek. Piwo zeszło z 12 do 4.5blg. Piwo nie zeszło za głęboko, ale z tego co pamiętam rok temu jak robiłem na kangurach to też podobne od fermentowanie było. Muszę kupić kolbę i rdzeń, to zacznę na płynnych robić. Póki co jeszcze na kangurach polecę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 08.06.2017 warka 50 Kaffir APA - przelana na cichą z dodatkiem 10g Mosaic, 20g Simco, 20g Cascade PL, 20g Chinook PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 06.06.2017 warka 53 CDA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.0 kg Malteurop wiedeński 1.0 kg Malteurop pszeniczny 0.2 kg Carafa Special II 0.4 kg Chinook PL - 75g + 40g Cicha Cascade PL - 52g + 40g Cicha gęstwa us-05 po warce 50. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l 66C - 61C – 80’ 78C – 10’ mash out + Carafa WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 2g Cascade PL 30' - 15g Chinook PL 15' - 25g Chinook PL 10' - 25g Cascade PL 5' - 25g Chinook PL 0' - 25g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 50 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15 - 16 C – w pudle styropianowym 21 dni. 1 zamrożony pet wymieniany rano i wieczorem na początku fermentacji a później zazwyczaj raz dziennie zbija temperaturę do 14 stopni. Styropian 8cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 15.06.2017 warka 50 Kaffir APA - zakapslowana z dodatkiem 128g cukru na 22.5l piwa. Piwo zeszło z 13 do 2.5blg. Piwo już przy kapslowaniu klarowne, w aromacie Ameryka i słodko od Cascade PL. Kaffiru w aromacie póki co za bardzo nie wyczułem, ale w smaku dość wyraźnie zaznaczone. Piwo lekkie dość wytrawne w smaku i goryczka trochę zalega, i zdaje się że od kaffiru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 28.06.2017 warka 52 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 160g cukru na 22L piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło z 12 do 3 blg. 03.07.2017 warka 53 CDA przelana na cichą z dodatkiem 40g Chinook PL i 40g Cascade PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 03.07.2017 warka 54 Oatmeal Lemongrass White IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 2.0 kg Malteurop pils 2.0 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Płatki owsiane górskie 0.8 kg Weyermann carahell 0.2 kg Carapils 0.1 kg Marynka 30g Chinook PL - 50g + 40g Cicha Cascade PL - 50g + 40g Cicha Suszona trawa cytrynowa 25g gęstwa II us-05 po warce 53. ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 66C - 62C – 60’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 30' - 30g Marynka 15' - 25g Chinook PL 10' - 25g Cascade PL 5' - 25g Chinook PL , 25g Suszonej trawy cytrynowej 0' - 25g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 50 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15 - 16 C – w pudle styropianowym 21 dni. 1 zamrożony pet wymieniany rano i wieczorem na początku fermentacji a później zazwyczaj raz dziennie zbija temperaturę do 14 stopni. Styropian 8cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) 14.07.2017 warka 53 CDA zakapslowana z dodatkiem 126g cukru na 22L piwa. Piwo zeszło z 15 do 3 blg. Wyszły 44 butelki. warka 54 dawno zakapslowana i dawno wypita. Dobre piwko było. Edytowane 9 Listopada 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) 09.11.2017 warka 55 Session IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 3.5 kg Malteurop wiedeński 1.0 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Marynka 30g Chinook PL - 25g Cascade PL - 75g + 60g Cicha suchary us-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 30' - 30g Marynka 15' - 25g Chinook PL 10' - 25g Cascade PL 5' - 25g Cascade PL 0' - 25g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 60 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni Edytowane 9 Listopada 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się