bula20_00 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Czesc Podobno dobrze jest dochmielac na zimno brewkity. Aktualnie mi fermentuje Stout 23l z Gozdawy i tu pytanie czym go dochmielic i w jakich ilosciach ? Rozumiem ze chmiel po prostu wsypac do warki przy przelewaniu na cicha ? Bula20_00 MichaelHew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Zależy od gatunku piwa - stout (klasyczny, nie amerykański) nie wydaje się potrzebować chmielenia na zimno: wiki mówi:Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. Brak dwuacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Ale skoro ma niskie aromaty chmielowe to moze jakis aromatyczny chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Ten styl cechuje się niską intensywnością aromatów chmielowych. Możesz dochmielic, ale wtedy to nie będzie stylowy stout. Rozumiem że chcesz mieć wyraźne aromaty chmielowe, w takim razie dodaj chmiel po przelaniu na cichą, na 3-4 dni. Pamiętaj żeby do butelek nie dostały się chmieliny. Natomiast jaki chmiel, to już zależy co chcesz uzyskać. Sugeruję poczytać o mocno chmielonych piwach na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Skoro tak to nie bede udziwnial myslalem ze stouta tez mozna dochmielac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Dochmielaj, nikt ci nie broni... Są różne rodzaje chmielu aromatycznego więc może trafisz odpowiednio i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Spróbuj najpierw tego Stouta bez dochmielania bo możesz przedobrzyć. Jak wyjdzie za mało chmielony dla Ciebie to następnym razem sobie odpowiednio dochmiel (ale co do Stoutów to te klasyczne są rzeczywiście mało chmielone i takie w sumie mają być - w tych piwach inne nuty mają być na pierwszym planie). Co do innych piw z brewkitów, np. ALE - oczywiście warto dochmielić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 postanowiłem nie dochmielać zobaczymy jak wyjdzie i jak bedzie dla mnie nieodpowiedni to nastepnego dochmiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się