FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 9kw zagotuje 2hl brzeczki?Myślę że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Ale cenę ma równie absurdalną jak Braumaister. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 to są rozwiązania komercyjne - ceny niestety w urządzeniach tego typu idą mocno w górę jeden z hameryckich zakładów robi rimis'y 10-25 galonowe w cenie do 11k USD wersja na 2bbl kosztuje 85-90k USD - za taką cenę w USA można już zmontować warzelnie 7-15 bbl Dlatego że na małym systemie nikt nie planuje zarabiac kasy a na większym już można takie życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 https://synergybrew.com/products/pr Ciekawy sprzęt za 3850$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 strasznie manualny jak na fajnego herms'a Poza tym nie wydaje mi sie że grzanie gazem w brewpubie działa dobrze zajawiony ciut twoim wątkiem poczytałem troszkę i herms powyżej 100l zaczyna być za wolny w ogrzewaniu zacieru, podobno granica to jest około 55gal ~ 200l w USA piszą że browary poniżej 7bbl to jest marnowanie kasy w przypadku brewpubów 2.5-5bbl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Poza tym nie wydaje mi sie że grzanie gazem w brewpubie działa dobrze zajawiony ciut twoim wątkiem poczytałem troszkę i herms powyżej 100l zaczyna być za wolny w ogrzewaniu zacieru, podobno granica to jest około 55gal ~ 200l w USA piszą że browary poniżej 7bbl to jest marnowanie kasy w przypadku brewpubów 2.5-5bbl warzelnia nie znajdowała by się w pubie, a w oddzielnym budynku. Biorąc pod uwagę ceny sprzętu rozsądne wydaje się pójście drogą Piwnego Podziemia co do wielkośći warzelni, tu jest problem bo ciężko ocenić ile litrów piwa tygodniowo można sprzedać w pubie. zakładam że na dobrze zaprojektowanym HERMSie bez problemu można uwarzyć 4 warki dziennie, a co za tym idzie wybicie na poziomie 200l to zbyt ambitny pomysł Edytowane 4 Grudnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) 9kw zagotuje 2hl brzeczki? Nawet 6 zagotuje, tyle że podgrzewanie będzie trwało bardzo długo i wrzenie nie będzie zbyt mocne (dms'y i te sprawy). Edytowane 5 Grudnia 2015 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 mam w garku 20l niby 2kw i szału nie ma, gościu warzący na dreherze narzekał, że to to nie gotuje porządnie tylko robi taki hot standing 98st, dlatego przypuszczam , że te warzelnie tutaj mają podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ociepl ten garnek, to robi mega różnicę. U mnie w lidlu gotowało się bardzo słabo, ociepliłem i duużo mocniej wrzy brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Tak bym to widział, gary były by oczywiście większe. Wie ktoś jaki jest koszt budowy instalacji HERMS, na której warzenie było by wydajne, efektywne i przyjemne? Jest parę tematów na ten temat, ale może ktoś już je przebrną i wie coś o cenie. Zakładam że z legalizacją takiego sprzętu nie powinno być problemu. Ile tak orientacyjnie kosztuje zbudowanie takiego systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Czy po lewej tam jest auoklaw klasy b? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wracając do Łąkomina zastanawiam się w jaki sposób otrzymał zatwierdzenie typu na te garnki z allegro, mam identyczne 100l w domu i poza paragonem żadnej dokumentacji nie dostałem do nich. Fermentory z BA również pewnie nie posiadają żadnej dokumentacji, płynowskazów również nie widzę. Chyba, że właściciel umówił się z UC, że co by się nie działo on te 0,9hl wybije, ani mniej ani więcej. Byłem tam osobiście, browarek super, robił wrażenie, że takie coś ma rację buty w Polsce, a i piwa w ciekawych stylach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 od tego jest urząd miar i wag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wracając do Łąkomina zastanawiam się w jaki sposób otrzymał zatwierdzenie typu na te garnki z allegro, mam identyczne 100l w domu i poza paragonem żadnej dokumentacji nie dostałem do nich. Fermentory z BA również pewnie nie posiadają żadnej dokumentacji, płynowskazów również nie widzę. Chyba, że właściciel umówił się z UC, że co by się nie działo on te 0,9hl wybije, ani mniej ani więcej. Byłem tam osobiście, browarek super, robił wrażenie, że takie coś ma rację buty w Polsce, a i piwa w ciekawych stylach. A czym różni się garnek od zwykłej kadzi czy choćby Braumeistera 200l? Z tego co pamiętam jeden z browarów korzysta czy korzystał z takiej warzelni. Ostatecznie płynowskazy musiały zostać wprowadzone + kilka innych zmian. To nie była łatwa droga m.in. właśnie z powodów, o których piszesz - brak dokumentacji, konieczność adaptacji sprzętu. Więcej czasu poświęciłem jednak na dostosowanie browaru do różnych wymogów Sanepidu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) A jakie szczególne wymagania miał sanepid? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie da się zrobić tak, jak piszesz w innym temacie: "Najpierw restauracja a później upgrade kuchni o browar. A że browar stanie się core businessem to już sanepid i inni powinni mieć w ....." Nie potraktują browaru jako kolejnych urządzeń w kuchni. Podobno na początku roku zmieniły się jakieś przepisy i w przypadku takiego rozszerzenia działalności decyzja będzie wydawana od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się