PiotrekU Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) A gdyby tak założyć naprawdę mały browar, warzenie na Braumeister 200 L itp gdzieś pod miastem, do tego własny multitap z własnym piwem. Zero zabawy z butelkowaniem i transportowaniem piwa w Polskę. Tylko petainery, refermentacja w caskach, wyszynk z pompy itp itd Troche boje się klikać "Napisz nowy temat" bo ledwo 20 warek na koncie, ale wydaje mi się że taki dwu częściowy brew pub to jest jakieś wyjście. Jeśli źle myślę to cóż... Edited December 4, 2015 by PiotrekU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Poszukaj informacji o Browarze Łąkomin, wybicie 1hekto z tego co pamiętam, najmniejszy browar w Polsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc. Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta. Tylko piwo wydaje się zbyt słabym bodźcem. Próba obudowania w knajpę, spa, agroturystykę - ciekawa ale podnosi wszystkie koszty.Poza Łąkominem (ostatni numer Piwowara) rzuć okiem na Kujanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 W najnowszym Piwowarze jest artykuł o browarze w Łąkominie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Koszty uruchomienia na pewno są nieduże a skala produkcji już testowana. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uruchamiać. Istotne dla kosztów i czasu uruchomienia jest czy już posiadasz działający lokal, w którym na zapleczu możesz uruchomić produkcję czy dopiero będziesz go przysposabiał. W międzyczasie możesz odbić się od paru ścian - UM, Sanepid - zanim rzeczywiście zmierzysz się z akcyzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc. Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta. Nie, nie warzenie odbywało by się gdzieś pod miastem gdzie cena za lokal bedzie kilkukrotnie tańsza, sprzedaż w multitapie w centrum miasta Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - za braumaistera 200 trzeba wyłożyć koło 65tys PLN, a gdyby tak zbudować i zalegalizować jakiś naprawde fajny HERMS, albo coś na wzór Piwnego Podziemia W najnowszym Piwowarze jest artykuł o browarze w Łąkominie W takim razie pozostaje mi nabyć najnowszy nr Piwowara Moje przemyślenia: 1.Warzenie małych warek, fermentacja i leżakowanie w100 - 200 litrowych mini tankach 2. Szeroka paleta piw, od klasyki w stylu blak ipa i pilsner po zupełnie odjechane "wynalazki" z rożnymi dodatkami 3. W sytuacji wolnych mocy przerobowych warzenie jakichś wysokich balingów, jestem pewny że takiego RISa uważonego w ilości 200 litrów można sprzedać bez problemu i to za duże pieniądze. Edited November 25, 2015 by PiotrekU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 może to Ciebie też zainteresuje http://hopium.pl/warzelnia 10hl sziszi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 od klasyki w stylu blak ipa Nieźle, styl o którego narodzinach pisano w 2013 stał się klasyką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 @zasada czepiasz się Chodziło mi o to że to znany, lubiany i popularny ostatnio styl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 od klasyki w stylu blak ipa Nieźle, styl o którego narodzinach pisano w 2013 stał się klasyką skoro się czepiamy to Birth of a New Style: Cascadian Dark AleAuthor: Marc MartinIssue: Jul/Aug 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Jeżeli dobrze pamiętam, to dogfish head zaczynał z hermsem w pubie. Da się to zrobić tylko kwestia czy się będzie opłacać. Pod miastem to raczej nie wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Jeżeli dobrze pamiętam, to dogfish head zaczynał z hermsem w pubie. Da się to zrobić tylko kwestia czy się będzie opłacać. Pod miastem to raczej nie wyjdzie. Powtarzam, warze na wsi, sprzedaje w dużym mieście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Pytanie zasadnicze Ile litrów piwa można sprzedać w pubie w ciągu doby. Wiele zmiennych, ktoś zna jakieś widełki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Najlepiej jakby już dziś ten lokal zaczął lać piwo rzemieślnicze. Dobrze aby ludzie przyzwyczajali się do tych smaków. P.S. 200l Nepomucena schodzi co tydzień w Dolinie Baryczy w kilku lokalach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 PiotrekU-@zasada czepiasz się Może trochę, niemniej kibicuję (a nawet podzielam pragnienia i wykonałem już kilka kroków typu kartka-ołówek). FurioSan-skoro się czepiamy to... Ewidentnie przeoczyłem datę publikacji pierwowzoru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Pytanie zasadnicze Ile litrów piwa można sprzedać w pubie w ciągu doby. Wiele zmiennych, ktoś zna jakieś widełki? znam plotke z knajpy z 20 kranami że keg przeciętnie jest na kranie między 1-2 tyg - zdarzają się takie co znikają w 3 dni - zdarzają się takie co odpina się ( pełne - po jednym dniu ) Co ciekawe te średnie są prawdziwe również dla kegów 50l nie wiem na ile to jest prawda i na ile sezonowość na to wpływa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Tak bym to widział, gary były by oczywiście większe. Wie ktoś jaki jest koszt budowy instalacji HERMS, na której warzenie było by wydajne, efektywne i przyjemne? Jest parę tematów na ten temat, ale może ktoś już je przebrną i wie coś o cenie. Zakładam że z legalizacją takiego sprzętu nie powinno być problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 http://www.lakomin.pl/content/view/23/396/lang,polish/ Podobno w 3 miechy załatwili urzędy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) http://www.lakomin.pl/content/view/23/396/lang,polish/ Podobno w 3 miechy załatwili urzędy zakładam że ten konkretny inwestor miał większą siłe przebicia ale to to pozwala myśleć pozytywnie, szkoda że do Łąkomina mam "kawałek" drogi. Edited November 25, 2015 by PiotrekU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) W pubie było by 5-10 kranów, piwo lane z pompy, kilka piw nalewanych grawitacyjnie z casków.Możliwość zakupu piwa i zabutelkowania na miejscu.Do tego eventy, warsztaty, złoty forumowiczów, budowa marki i community.Fajne jest to że w takiej skali można zwiększać własne doświadczenia, budować kontakty w branży itp przydatne później przy ewentualnej rozbudowie Edited November 25, 2015 by PiotrekU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Po co ci te caski? Z caska piwo musi zejśc w ciągu góra trzech dni. Nawet we Wrocławiu na to się nie decydują? FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 A takie tam luźne myśli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 takie coś mi się oczą ukazało wygląda na bardziej kraft i bardziej HD jak braumaister http://eshop.czechminibreweries.com/product/home-brewhouse-nanobeer-nb-200/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 9kw zagotuje 2hl brzeczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.