603przemek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Witam szanownych kolegów. Planuję popełnić moją trzecią warkę, będzie to (A)IPA o poniższej recepturze: Zasyp na 20l piwa: Słód Pale Ale Strzegom - 6kg Zacieranie: 60min - 66 stopni mashout - 78 stopni Chmielenie: 60' - Marynka 20g 40' - Tomahawk 30g 20' - Lubelski 20g 5' - Citra 50g 0' Equinox 50g (marynki i lubelskiego zostało mi z poprzedniej warki więc zdecydowałem, że dorzucę tutaj) Na zimno 50g Citry na jakieś 5 dni przed rozlewem Drożdże: US-05 suche Fermentacja w temp. 16-18 stopni (burzliwa ok. 10 dni + 10 dni cichej) Z brewness wychodzi 15.9 BLG i 67 IBU Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA, w stylu west coast. Możliwie mocno aromatyczna. Co myślicie o dorzuceniu w zasypie płatków ryżowych błyskawicznych? Widziałem coś takiego w Molly IPA od DrBrew. Czy to coś da? Z góry dziękuję za opinie. Edytowane 25 Listopada 2015 przez 603przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) mi z BS wychodzi 90 ibu Edytowane 25 Listopada 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 10 dni burzliwej to za malo, 16blg to sporo, daj piwku pofermentowac conajmniej z 14 dni, a jak potrzymasz kilka dni dluzej tez sie nic nie stanie. Pozniej 7 dni cichej z czego chmiel na zimno daj na ostatnie 4 max 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
603przemek Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A co myślicie o dodaniu płatków ryżowych? Jest jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) nie chyba że chcesz rozjaśnić piwo Edytowane 25 Listopada 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Mój zamysł jest taki, żeby była to jasna IPA nie chyba że chcesz rozjaśnić piwo raczej chce rozjaśnić piwo. Jak chcesz to dorzuć te płatki, raz w zasypie miałem płatki ryżowe i piwo wyszło mętne, nawet po dłuższym czasie się nie klarowało. Edytowane 26 Listopada 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Wygląda schludnie. Znajomy 2 tygodnie temu warzył AIPA, zainspirowany Doktorami, dodał płatki ryżowe. Także narzekał na wysoką mętność brzeczki. Co do chmielenia, to bym na pełne gotowanie dał Tomahawka, na smak Marynkę, bo ma fajny, ziołowy. Lublina chyba nie ma sensu gotować tak długo, dałbym go później, jakoś pod koniec. 50/50 Citry i Equinoxa dałbym na 0 i poniżej 80C. Tak czy inaczej, jak zrobisz, będzie dobrze . Edytowane 26 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
603przemek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Mała aktualizacja. Po sprawdzeniu zamrażarki okazało się że nie mam 100gr Citry, a jedynie 50gr. Wobec czego nie zostało by mi nic do chmielenia na zimno. W związku z tym domówiłem 100gr equinoxa. i teraz myślę jak tu ustawić chmielenie. Wyrzucę chyba lubelski, zrobię tak: 60' - tomahawk 30gr. 20' - marynka 20gr 0' - citra 50gr + equinox 50gr na zimno dam resztę equinoxa 50gr. Z płatków ryżowych rezygnuję. Co Wy na to? Jakieś inne koncepcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dałbym 50g na hopstand po schłodzeniu brzeczki do ~75C i 100g na zimno. Ta marynka zbędna totalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 equinox 2014? jezeli tak to mi by bylo szkoda tego chmielu na aromat - po prostu nie pasuje mi ta lekka kukurydza. u mnie sprawdza sie swietnie na goryczke. ja bym dla na twoim miejscu 20 citry +20 g lubelskiego na 0 i 30 gram citry na hopstand ponizej 80 na 40 min i na lezak tez citre 30 g. Roknar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się