BuDeX Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dlatego, mimo że na opakowaniu pisze "jak przestanie wypuszczać CO2 przez rurkę to fermentację można uznać za zakończoną" Gdzie jest tak napisane? Kto tak pisze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Bzdura. Skoro tak twierdzisz.... To nie jest twierdzenie. To jest elementarna wiedza w dziedzinie piwowarstwa domoego i logika. Pomyśl. Po tygodniu masz niedofermentowane piwo, następnie zabierasz drożdże spod piwa (fermentacja cicha), drożdży jest malutko, materiału do przerobienia sporo. Butelkujesz niedofermentowane piwo. Piwo dofermentowuje w butelkach i masz granaty. Jeśli tym schematem szedłeś przy butelkowaniu swoich 3-ech warek, to radziłbym kontrolować nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 To nie jest twierdzenie. To jest elementarna wiedza w dziedzinie piwowarstwa domoego i logika. Pomyśl. Po tygodniu masz niedofermentowane piwo, następnie zabierasz drożdże spod piwa (fermentacja cicha), drożdży jest malutko, materiału do przerobienia sporo. Butelkujesz niedofermentowane piwo. Piwo dofermentowuje w butelkach i masz granaty. Jeśli tym schematem szedłeś przy butelkowaniu swoich 3-ech warek, to radziłbym kontrolować nagazowanie. kierowałem się poziomem BLG końcowym, który przy tych 3 warkach przy tygodniu fermentacji i tygodniu fermentacji cichej spadał zawsze do odpowiedniego poziomu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Szpetny, dnia 26 listopad 2015 - 09:09, napisał: Dlatego, mimo że na opakowaniu pisze "jak przestanie wypuszczać CO2 przez rurkę to fermentację można uznać za zakończoną" Gdzie jest tak napisane? Kto tak pisze? np. Gozdawa na swoich etykietach brewkitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 To nie jest twierdzenie. To jest elementarna wiedza w dziedzinie piwowarstwa domoego i logika. Pomyśl. Po tygodniu masz niedofermentowane piwo, następnie zabierasz drożdże spod piwa (fermentacja cicha), drożdży jest malutko, materiału do przerobienia sporo. Butelkujesz niedofermentowane piwo. Piwo dofermentowuje w butelkach i masz granaty. Jeśli tym schematem szedłeś przy butelkowaniu swoich 3-ech warek, to radziłbym kontrolować nagazowanie. kierowałem się poziomem BLG końcowym, który przy tych 3 warkach przy tygodniu fermentacji i tygodniu fermentacji cichej spadał zawsze do odpowiedniego poziomu Odpowiedni poziom tzn. stały poziom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 bula20_00, dnia 26 listopad 2015 - 09:48, napisał: BuDeX, dnia 26 listopad 2015 - 09:43, napisał: To nie jest twierdzenie. To jest elementarna wiedza w dziedzinie piwowarstwa domoego i logika. Pomyśl. Po tygodniu masz niedofermentowane piwo, następnie zabierasz drożdże spod piwa (fermentacja cicha), drożdży jest malutko, materiału do przerobienia sporo. Butelkujesz niedofermentowane piwo. Piwo dofermentowuje w butelkach i masz granaty. Jeśli tym schematem szedłeś przy butelkowaniu swoich 3-ech warek, to radziłbym kontrolować nagazowanie. kierowałem się poziomem BLG końcowym, który przy tych 3 warkach przy tygodniu fermentacji i tygodniu fermentacji cichej spadał zawsze do odpowiedniego poziomu Odpowiedni poziom tzn. stały poziom? tak, niezmienny przez 2-3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Z tym stałym poziomem BLG to różnie bywa. Ja ostatnio miałem stały poziom, ale pobujalem fermentorem i drożdże znowu ruszyły, przez 3 dni fermentacja trwała w najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Jak dla mnie z filmu wynika że jest gites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpetny Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Pisze tak na opakowaniu brewkita Stout z Gozdawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpetny Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Kolego nie ten Kozioł - ja nie wiem, szukałem informacji i potwierdzenia że jest OK. Pierwszy raz robię piwo tak więc... Skoro mówisz że jest ok to ci wierzę Nie bałbym się tak, gdyby drożdże były zadane do niższej temperatury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się