Stan Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 jak w temacie robie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Chmiel goryczkowy Marynka 25g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Słód pilzneński - 3 kg Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 jak w temacierobie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic Doprawdy nie wiem czego oczekujesz. Jeśli masz jakieś konkretne pytanie, to pytaj, jeśli tak ogólnie pytasz to zerknij tu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 Czytać czytać czytać i jeszcze raz czytać http://www.wiki.piwo.org/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Ale najpierw się przywitać http://www.piwo.org/forum/f13-Poznajmy-sie--.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 no wszystko mniej wiecej to przegladalem nie kojazyc "-mniej wiecej- z niczym innym ;D" chodzi mi np o zacieranie bo wszedzie czasy sa rozne jedni trzymaja 15 min na 63 stopniach inni 30 i 45 wiadomo przepisow i porad wbrud a nie chce zburaczyc 1 warki ma byc zdatna do picia chociaz niekoniecznie smaczna hehe choc mam nadzieje ze taka wyjdzie i czy np 30 min na kazda przerwe styknie i czy gotowanie po filtracji np 90 min czy 120 min bo bym zrobil np tak 90 min gotowania pierw goryczka i 15 min przed koncem aromat moze byc ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 no wszystko mniej wiecej to przegladalem nie kojazyc "-mniej wiecej- z niczym innym ;D"chodzi mi np o zacieranie bo wszedzie czasy sa rozne jedni trzymaja 15 min na 63 stopniach inni 30 i 45 wiadomo przepisow i porad wbrud a nie chce zburaczyc 1 warki ma byc zdatna do picia chociaz niekoniecznie smaczna hehe choc mam nadzieje ze taka wyjdzie i czy np 30 min na kazda przerwe styknie i czy gotowanie po filtracji np 90 min czy 120 min bo bym zrobil np tak 90 min gotowania pierw goryczka i 15 min przed koncem aromat moze byc ?? Ale po co wyważać otwarte drzwi? Na własne receptury jeszcze przyjdzie czas. Na razie weź coś sprawdzonego i postępuj ściśle wg przepisu. Polish ale lub pale ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 no dzieki mam teraz na czym sie oprzec ale czy te 140 gr chmielu to nie za duzo ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 Jeśli uważasz, że za dużo, to daj mniej. To wszystko zależy od własnego gustu. Najlepiej odnaleść kalkulator i policzyć lub warzyć i zdobywać doświadczenie. Puki nie spróbujesz, nie będzisz wiedział czego się spodziewać. Udanej warki i czytaj, czytaj, czytaj... goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 jak w temacierobie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Chmiel goryczkowy Marynka 25g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Słód pilzneński - 3 kg Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg Wyjdzie piwo górnej fermentacji. A co do czynności, wystarczy przeprowadzić następujące czynności zacieranie (około 1h), filtracja i wysładzanie (około 1 godzina), gotowanie brzeczki z chmielem (zależy jak mocny masz palnik około 1,5h), studzenie (zależy jak chłodzisz około 1h) no i przygotowanie i zadanie drożdży (okoo 15 minut). Szczegóły przeczytasz z http://www.wiki.piwo.org w sekcji "Warka z procesem zacierania słodu" i w setkach postów na forum (na przykładhttp://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html), no i by coś szybciej znaleść i jest mapa wątków http://www.piwo.org/forum/t1531-Mapa-watkow-dzialu-Wsparcie-Piwowarskie.html. Co do zacierania znajdź wątek o zacieraniu w jednej temperaturze. (generalnie chodzi o to, że zacierasz słód w zakresie temperatur 65-70°C przez 60 minut. - najczęściej 66°C ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 dzieki Makaron i o to chodzilo teraz tylko jeszcze doczytam i do roboty a mysle ze 50 g chmielu styknie dzieki wszystkim i zycze od razu wystrzałowego sylwka ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 dzieki Makaron i o to chodzilo teraz tylko jeszcze doczytam i do roboty a mysle ze 50 g chmielu stykniedzieki wszystkim i zycze od razu wystrzałowego sylwka ! Jeśli gęstość początkowa wyjdzie Ci w okolicach 11-12°Blg przy 20 litrach to bym zalecał 25g Marynka na 60 minut; 20g lubelskiego na 30 minut i 20-30g lubelskiego na ostatnią minutę. Jeśli mniej tak z 9-10°Blg to bym zmniejszył ilość chmielu Marynka do 20g. Natomiast jeśli gęstość będzie większa tak 14-15°Blg to przydało by się nawet 30g Marynka. W tym wypadku chodzi o percepcję goryczy. Przy mocniejszych piwach należy dodać troszkę więcej chmielu by zbalansować słodowość piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 Dzieki za wskazówki i tylko sie zastanawiam czy zmieszcze sie w 15l garku a potem bym dolal wody do 20l juz w wiadrze. praktyka pokaże hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 Dzieki za wskazówki i tylko sie zastanawiam czy zmieszcze sie w 15l garku a potem bym dolal wody do 20l juz w wiadrze.praktyka pokaże hehe Potrzebujesz zapas w garku, wygodnie mieć 1/3 objętości pustej, bo jak zacznie kipieć to masz jeszcze pole manewru. Zatem proponowałbym gotować na 2 razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 to chyba sięgne po kociołek od prania to powinno styknąć ma ze 25-30 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 to chyba sięgne po kociołek od prania to powinno styknąć ma ze 25-30 L A z czego zrobiony jest ten kociołek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 chyba alu i ma plaskie 2 dno z otworami do wsadzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 wiec tak gotowalem w kotle z alu... wszystko cacy tylko niech ktos spojzy i napisze czy ma szanse cos z tego wyjsc bioroc pod uwage wyglad a co do smaku to jest si mocno chmielone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now