Skocz do zawartości

Robust Porter - prośba o weryfikację receptury


rasuh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W niedzielę chcę uwarzyć po raz pierwszy Robust Portera.

 

Zasyp (warka 40l):

Słód Pale Ale (Bruntal) - 8,5 kg

Słód Monachijski (Optima) - 3 kg

Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg

Słód barwiący (Strzegom) - 0,1 kg

Jęczmień prażony (Strzegom) - 0,1 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,1 kg

 

Zacieranie w garze 50l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5):

na 30min w 64 stopniach

na 50 min w 72 stopniach

na 15 min w 76 stopniach

 

Chmielenie (60min):

50g Magnum(12,5 %) na 60 min

40g Fuggles(4,9%) na 15 min

 

Drożdże to gęstwa US-05

 

Celuję w jakieś 16 Plato, IBU około 35. Zależałoby mi na tym aby ten porter był kawowo-czekoladowy z w miarę sporą słodowością. Tak się zastanawiam czy nie dać więcej jakiś ciemnych słodów, a może mniej karmelowych? Czy te płatki jęczmienne pasują, czy lepiej z nich zrezygnować?

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może trochę coś innego bo mój robust porter jest wędzony ale ja z ciemnych słodów dałem 0,5kg carafy I special na 23l i dało to dobry poziom czekoladowości, było bez jęczmienia palonego i kawowe nie jest, raczej ciemna czekolada. Nie za bardzo podchodzą mi czekoladowe słody ze Strzegomia ale może to tylko moje doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na oko widać, że IBU będzie większe niż 35. Zdecydowanie więcej karmelowych słodów. Fajnie spisuje się Special B.

Zmniejsz o połowę chmiel w 15 min. Myślę, że sam słód czekoladowy wystarczy. 

 

Zasyp (warka 40l):

Słód Pale Ale (Bruntal) - 9 kg

Słód Monachijski (Optima) - 3 kg

Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,6 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,4kg

Słód Special B - 0.4 kg

 

Wrzuć powyższy zasyp do BS i manewruj tak słodami karmelowymi i ciemnymi żeby barwa i smak się zgadzały. Porter nie może być zbytnio palony, to domena stout'ów :) W smaku powinny być wyraźnie wyczuwalne nuty chlebowe, ciastaeczkowe, suszonych owoców plus do tego przyjemna czekolada.

Edytowane przez mat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi, zmieniłem nieco recepturę, odpuściłem sobie płatki, zmniejszyłem trochę chmielenie, dodałem więcej karmelowych,niestety miałem tylko karmele strzegomia i optimy: 

 

Zasyp (warka 40l):

Słód Pale Ale (Bruntal) - 8,5 kg

Słód Monachijski (Optima) - 3 kg

Słód czekoladowy ciemny (Strzegom) -0,5 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,35 kg

Słód karmelowy 150 (Optima) - 0,3 kg

Słód barwiący (Strzegom) - 0,1 kg

Jęczmień prażony (Strzegom) - 0,1 kg

 

 

Zacieranie w garze 50l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5):

na 30min w 64 stopniach

na 50 min w 72 stopniach

na 15 min w 76 stopniach

 

Chmielenie (60min):

50g Magnum(12,5 %) na 60 min

30g Fuggles(4,9%) na 15 min

 

Drożdże to gęstwa US-05

 

Płatki odpuściłem bo się boję filtracji takiego dużego zasypu.

Edytowane przez rasuh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.