filippo2 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Mam pytanie, czy ktoś z Was chmielił na aromat piwo podczas butelkowania ? Tj herbatką chmielową ? Czy ktoś zna efekty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 też jestem ciekawy czy efekty z takiego chmielenia są zadowalające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Herbatka chmielowa (gorący napar wodny) da ci tylko goryczkę. A że w chmielu za aromat odpowiadają olejki eteryczne (chyba) to możesz spróbować wyekstrahować je przy pomocy jakiegoś alkoholu. Najprościej jednak będzie wypić to piwo (koncernowe też nie mają aromatu i ludzie jakoś to piją) i następną warkę lepiej nachmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Można zalać chmiel nie wrzątkiem lecz chłodną wodą. Zlać po pewnym czasie i wymieszać podczas butelkowania, kiedyś tak zrobiłem efekt był słaby, dużo gorszy od klasycznego chmielenia na cichej więc eksperymentu nie powtarzałem. Jak mawiał klasyk nie idź tą drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się