santa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Pytanko do osób, które używały już żyta prażonego (zanim sam się o tym przekonam ). Czy ono oddaje jakiś żytni charakter do piwa, czy tylko kolor? Przygotowuję dwie wariacje receptury, w celach porównawczych. Receptura 1: 20% słód żytni 5% karmelowy 5% jęczmień prażony Receptura 2: 10% słód żytni 5% karmelowy żytni 5% żyto prażone I tu mam zagwostkę, czy dla opcji nr 2 całkowitą zawartość żyta liczyć z żytem prażonym, czy bez niego. Chciałbym mieć możliwie identyczne warunki do porównania. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Żyta prażonego używałem, ale do RISa, zamiast jęczmienia, ale póki co dominuje głównie drewno w moim RISie, więc nie wiem, ale robiłem ostatnio 2 piwa z użyciem żytniego słodu chlebowego, jeden z Łotwy, drugi z Litwy. Słód ma taki smak i zapach razowego chleba litewskiego i z wiadra zapachy są podobne, inne niż z tradycyjnego żyta. To słód moim zdaniem ciemniejszy niż karmelowy, ale jeszcze nie prażony. I charakter do żyta napewno oddaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ok, zrobię porównanie i sam ocenię. Palonego zboża nie wezmę pod uwagę. Receptura 1: 20% słód żytni 5% karmelowy 5% jęczmień prażony Receptura 2: 15% słód żytni 5% karmelowy żytni 5% żyto prażone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Żyto to żyto. Bierz pod uwagę całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się