Jump to content

American Stout - bardzo długa fermentacja


Recommended Posts

Witam.

W dniu 25.10 powstał american stout (mam nadzieję).

Start to 15°Blg.

 

Użyte uwodnione drożdże US-05 11,5g (1 torebka)

 

Temperatura nieco za wysoka 23°C.

Piwo długo pracowało intensywnie. Temperatura około 22°C.

 

Dnia 12.11 przelane na cichą 3°Blg w temp ok 22°C. Dodane 50g chmielu na cichą

 

Do dnia wczorajszego (6.12) zeszło do około 2,5°Blg (ewentualnie to już błędy pomiaru). Temperatura 19-20°C. W smaku wydaje się ok.

 

Piwo cały czas "wybrzusza" fermentor. To już około 40 dni fermentacji

Boję się to zabutelkować póki nie przestanie "pracować" czy cokolwiek ono robi.

 

Czy to możliwe, że przy tych drożdżach coś jeszcze się dzieje ? Czy mogę zakładać, że to już jakaś infekcja sobie pracuje od pół miesiąca ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać...

Link to comment
Share on other sites

Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać...

 

Może taki był plan! :P A tak serio jak blg Ci się nie rusza to butelkuj i na yt znajdź sobie wykład Czesława Dziełaka. Bardzo dużo jest tam informacji o fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki.

Najbardziej boję się, że butelki będą wybuchać, stąd moje obawy przed butelkowaniem

Co do błędów to zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze sporo do nauki.

Z 15 do 2,5 pół Ci zeszło, to w miarę nisko. Sprawdź czy po 3 dniach spławik Ci nie pokaże różnicy lub pokaże bardzo małą. Jak nie pokaże to cukier z wodą i do refermentacji w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Tak podejrzeam, że już po robocie drożdży. Stąd moje obawy, że może to była jakaś infekcja, czy inne nieprzyjemności.

Faktycznie uspokoiło się od tygodnia. Ale wcześniej mimo zejścia od początku cichej o 0,5BLG intensywnie produkowało CO2 (najprawdopodobniej)

 

Prawdopodobnie jutro pójdzie w butelki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po takim czasie to może już zgniło czy co tam się może z piwem stać :)

 

Nic to. Trzeba się edukować.

Edited by _Tomo_
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.