_Tomo_ Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Witam. W dniu 25.10 powstał american stout (mam nadzieję). Start to 15°Blg. Użyte uwodnione drożdże US-05 11,5g (1 torebka) Temperatura nieco za wysoka 23°C. Piwo długo pracowało intensywnie. Temperatura około 22°C. Dnia 12.11 przelane na cichą 3°Blg w temp ok 22°C. Dodane 50g chmielu na cichą Do dnia wczorajszego (6.12) zeszło do około 2,5°Blg (ewentualnie to już błędy pomiaru). Temperatura 19-20°C. W smaku wydaje się ok. Piwo cały czas "wybrzusza" fermentor. To już około 40 dni fermentacji Boję się to zabutelkować póki nie przestanie "pracować" czy cokolwiek ono robi. Czy to możliwe, że przy tych drożdżach coś jeszcze się dzieje ? Czy mogę zakładać, że to już jakaś infekcja sobie pracuje od pół miesiąca ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Sprawdź czy przez 3 dni zmienia się blg, to taka najbardziej łopatologiczna metoda, poza tym możesz poszukać w piwie oznak fermentacji. Nie sugerowałbym się nabrzmiałym fermentorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać... Może taki był plan! A tak serio jak blg Ci się nie rusza to butelkuj i na yt znajdź sobie wykład Czesława Dziełaka. Bardzo dużo jest tam informacji o fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Tomo_ Posted December 7, 2015 Author Share Posted December 7, 2015 Dzięki. Najbardziej boję się, że butelki będą wybuchać, stąd moje obawy przed butelkowaniem Co do błędów to zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze sporo do nauki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Dzięki. Najbardziej boję się, że butelki będą wybuchać, stąd moje obawy przed butelkowaniem Co do błędów to zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze sporo do nauki. Z 15 do 2,5 pół Ci zeszło, to w miarę nisko. Sprawdź czy po 3 dniach spławik Ci nie pokaże różnicy lub pokaże bardzo małą. Jak nie pokaże to cukier z wodą i do refermentacji w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Tomo_ Posted December 7, 2015 Author Share Posted December 7, 2015 Tak zrobię. Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 40 dni, 2,5 Blg? Paaaanie, tam już jest dawno po robocie. US-05 często zostawiają czapę drożdżową na powierzchni, więc to też może zmylić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Tomo_ Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 (edited) Tak podejrzeam, że już po robocie drożdży. Stąd moje obawy, że może to była jakaś infekcja, czy inne nieprzyjemności. Faktycznie uspokoiło się od tygodnia. Ale wcześniej mimo zejścia od początku cichej o 0,5BLG intensywnie produkowało CO2 (najprawdopodobniej) Prawdopodobnie jutro pójdzie w butelki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po takim czasie to może już zgniło czy co tam się może z piwem stać Nic to. Trzeba się edukować. Edited December 9, 2015 by _Tomo_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now