_Tomo_ Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam. W dniu 25.10 powstał american stout (mam nadzieję). Start to 15°Blg. Użyte uwodnione drożdże US-05 11,5g (1 torebka) Temperatura nieco za wysoka 23°C. Piwo długo pracowało intensywnie. Temperatura około 22°C. Dnia 12.11 przelane na cichą 3°Blg w temp ok 22°C. Dodane 50g chmielu na cichą Do dnia wczorajszego (6.12) zeszło do około 2,5°Blg (ewentualnie to już błędy pomiaru). Temperatura 19-20°C. W smaku wydaje się ok. Piwo cały czas "wybrzusza" fermentor. To już około 40 dni fermentacji Boję się to zabutelkować póki nie przestanie "pracować" czy cokolwiek ono robi. Czy to możliwe, że przy tych drożdżach coś jeszcze się dzieje ? Czy mogę zakładać, że to już jakaś infekcja sobie pracuje od pół miesiąca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Sprawdź czy przez 3 dni zmienia się blg, to taka najbardziej łopatologiczna metoda, poza tym możesz poszukać w piwie oznak fermentacji. Nie sugerowałbym się nabrzmiałym fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Człowieku jak w smaku Ci nic nie przeszkadza, to w butelki. Swoją drogą "błędów jak mrówków", zaczynając od temperatury, przez trzymanie chmielu na cichej przez miesiąc :O. Trzeba było się lepiej przygotować, poczytać... Może taki był plan! A tak serio jak blg Ci się nie rusza to butelkuj i na yt znajdź sobie wykład Czesława Dziełaka. Bardzo dużo jest tam informacji o fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Tomo_ Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dzięki. Najbardziej boję się, że butelki będą wybuchać, stąd moje obawy przed butelkowaniem Co do błędów to zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze sporo do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dzięki. Najbardziej boję się, że butelki będą wybuchać, stąd moje obawy przed butelkowaniem Co do błędów to zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze sporo do nauki. Z 15 do 2,5 pół Ci zeszło, to w miarę nisko. Sprawdź czy po 3 dniach spławik Ci nie pokaże różnicy lub pokaże bardzo małą. Jak nie pokaże to cukier z wodą i do refermentacji w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Tomo_ Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Tak zrobię. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 40 dni, 2,5 Blg? Paaaanie, tam już jest dawno po robocie. US-05 często zostawiają czapę drożdżową na powierzchni, więc to też może zmylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Tomo_ Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Tak podejrzeam, że już po robocie drożdży. Stąd moje obawy, że może to była jakaś infekcja, czy inne nieprzyjemności. Faktycznie uspokoiło się od tygodnia. Ale wcześniej mimo zejścia od początku cichej o 0,5BLG intensywnie produkowało CO2 (najprawdopodobniej) Prawdopodobnie jutro pójdzie w butelki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po takim czasie to może już zgniło czy co tam się może z piwem stać Nic to. Trzeba się edukować. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez _Tomo_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się