Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Elo ponownie. Tym razem na tapecie drozdze. Denerwuje mnie to ze jak chce kupic drozdze WYEAST to przewaznie sa w paczkach xl, plynne i nie wiem jakich uzywac. Ktos moze mi to wytlumaczyc? Ponadto chcialem sie zapytac o najlepszy sklep piwowarski online. Do tej pory zaopatrywalem sie w centrumpiwowarstwa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Drożdże Wyeast są wyłącznie płynne, chyba nie ma już innych wersji jak XL. Co do obsługi saszetek - są wątki na forum. Trzeba się dokopać i doczytać. Najszybciej jednak rzucić okiem na blog Doroty Chrapek. Co do sklepów - jesli ważna jest cena, porównywarka kolegi CML powinna rozwiązać sprawę. Ja w zalezności od asortymetu i formy transportu/ tempa dostarczenia kupuję w TwójBrowar/ AlePiwo/ CentrumPiwowarstwa i sporadycznie w Piwoszarni/ Browamatorze/ HomeBrewing. Słody bezpośrednio z poznańskiej Optimy - korzyść z miejsca zamieszkania. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Mam rozumiec ze te XL sa na 20 litrow piwa? I zawsze trzeba robic starter? Tak na marginesie moge sobie zrobic mini browar jakies 5 litrow i zamrozic a potem rozmrazac sobie poszczegolne porcje na startery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Bezpieczniej jest robić starter zwłaszcza jeśli drożdże już są starawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Aha a co do mini warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Jeśli chce się Tobie bawić to możesz, chyba że odlejesz sobie z następnej warki Guest_1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Czodzi mi o to zamrazanie i rozmrazanie. Moge zrobic 10 litrow i podzielic na porcje po 1 litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Z zamrażaniem i odmrażaniem nie ma problemów. Lepiej z bieżącej warki odlać trochę i zamrozić na starter do kolejnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ja wole o litr piwkawiecej anie mniej...ale pazerny jestem.:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ale tak chcesz zrobić 10l i zamrozić . Z chmielin sobie odcedzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ale tak chcesz zrobić 10l i zamrozić . Z chmielin sobie odcedzisz w sumie masz racje. Po co ma sie marnowac...a zawsze sie marnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) tak podpytam jeszcze pod jutrzejsze ważenie...mam zamiar zrobić imbirowe i pierwszy raz chce użyć mchu irlandzkiego to klarowania. Wg mnie ma intensywny zapach nie przejdzie on na piwo? kiedy należy go dodać? Co do wcześniejszej rozmowy nie dowiedziałem się czy te drożdże w opakowaniu XL są na 20-25L warki? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Mech irlandzki użyty w odpowiedniej ilości (1 łyżeczka na ~25 litrów) nie wniesie ci nic do piwa. Wrzucasz go do szklanki ciepłej wody i potem dolewasz do brzeczki na ~15 minut przed końcem gotowania. Guest_1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się