maku13 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Niewiele ponad miesiąc temu uwarzyłem pierwsze piwo z procesem zacierania. Wcześniej popełniłem kilkanaście warek z brewkitów, myślę, że już nie wrócę do tematu. Zostało mi dość sporo surowców, całkiem jeszcze świeżych.... 1. Płynne, niechmielone ekstrakty słodowe - myślę żeby je użyć do refermentacji i startera. Jak długo można przechowywać taki otwarty ekstrakt? 2. Tzw. EXENHANCER - jak opisują w instrukcji - jest to "mieszanka glukozy, maltodekstryn i suszonego ekstraktu słodowego" - może tak samo jak wyżej? 3. Wreszcie kilka puszek brewkitów. Może zatrzeć ze słodu - np. pilzneńskiego - potrzebną ilość brzeczki i pomieszać? Ma to sens, czy szkoda zachodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zalezy ile ci zostało. Ja bym jednak zrobił piwo z brewkitów: na jakąś imprezę jak znalazł, gdy bardziej liczy się ilość. A i tak gwarantuję. że goście będą zachwyceni. Z niechmielonego przecież też można zrobić niezłe piwko, tylko przegotować z chmielem tak jak przy zacieraniu. Chyba nie ma się co paprać i mieszać słodów z brewkitami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 1. Płynne, niechmielone ekstrakty słodowe - myślę żeby je użyć do refermentacji i startera. Jak długo można przechowywać taki otwarty ekstrakt?2. Tzw. EXENHANCER - jak opisują w instrukcji - jest to "mieszanka glukozy, maltodekstryn i suszonego ekstraktu słodowego" - może tak samo jak wyżej? 3. Wreszcie kilka puszek brewkitów. Może zatrzeć ze słodu - np. pilzneńskiego - potrzebną ilość brzeczki i pomieszać? Ma to sens, czy szkoda zachodu... Moja propozycja: v.1 1. Trochę na startery (można przecież przelać do słoików i trzymać w lodówce, czy zamrażarce), reszta zrobić piwo 2. Refermentacja 3. Zrobić piwo v.2 Dogadać się z początkującym piwowarem (lub go nakłonić do warzenia ) i odsprzedać bo i tak musiałby by kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się