Skocz do zawartości

Pierwsza warka


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem n9wy na forum. Zatem na poczatku chcialbym wszystkich serdecznie przywitac ;)

Moja przygoda z wazeniem piwa zaczela sie kiedy to kilka miesiecy temu kupilem brewkit. Po uwazeniu wyszlo bardzo slabe piwko kompletnie mi nie podchodzace w smaku. Bylo to piwo pszeniczne gozdawy mozliwe ze podczas wazenie popelnilem jakies bledy.

Chcialbym spribowac uwazyc wlasne piwko od podstaw. Nie z puszki. To czym dysponuje to:

Wiadro 33l do fermentacji wraz z kranikiem

Butelki

Kapsle i kapslownica

Duza wanne do chlodzenia

Termometr

Pomieszczenie z temperatura albo okolo 10 stopni albo 21 stopni celcjusza

Poszukuje powka ktore w tych warunkach byloby w stanie fermentowac czyli raczej gornej fermentacji. Skladniki do piwka zamowie zamowie przez allegro czy inny serwis intetnetowy zatem z niczym nie powinno byc problemu.

1. Jakie piwo w tych warunkach najlepiej wazyc dla amatora?

2. Co powinienem dokupic do sprzetu?

3. Znacie jakis sprawdzony przepis na owe piwko i jakies porady lub filmy instruktatzowe jak je warzyc?

 

Z gory dziekuje za pomoc ;P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Garnek okolo 15 litrowy sie znajdzie. Slownik ortograficzny? Kilka literowek nie czyni mnie analfabeta, zasady ortograficzne zostaly zachowane. Chociaz fakt m9ze sie to nieprzyjemnie czytac za co przepraszam wszystkich forumowiczow

Jeśli chcesz warzyć z zacieraniem to co najmniej wypadało by się zaopatrzyć w 30 (a lepiej 40L) garnek, filtrator (najprościej z oplotu), co najmniej jeszcze jeden fermentor bez kranika (jeśli zamierzasz warzyć w miarę regularnie, to komfort dają co najmniej 2 wiadra bez kranu i jedno z kranikiem).

Sprawdzone przepisy znajdziesz tu: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w

 

Na początek wybierz jakiś prosty przepis, np. stout, american pale ale albo full aroma hops, może i miałbyś warunki na lagera - ale wątpię, że masz ochotę tyle czasu czekać na otwarcie pierwszej butelki. Dodatkowo w lagerach o wiele łatwiej wychodzą wady, więc nie polecam na początek.

 

Filmów o warzeniu znajdziesz sporo na YT, wystarczy wpisać co dokładnie chciałbyś obejrzeć. Najpopularniejsze są zapewne filmy "Warzę z Kopyrem", jest w nich kilka wątpliwych teorii, ale ogólnie na początek pewnie mogą sporo rozjaśnić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolego, wejdź na jeden z polecanych na forum sklepów internetowych, tam masz zestawy z surowców. wybierz jakieś ALE, weź opcję ześrutowaną i drożdze.

co do sprzętu to jak już wyżej wspomniano, gar minimum 30L (zapytaj mame, babcie) najtańszy emaliowany - w żadnym wypadku nie może być ocynkowany, czyli taki w jakim się wekowało słoiki), coś do filtrowania - najtańszy będzie filtrator z oplotu, minimum jeszcze jeden fermentor, a jakbyś miał chłodnicę to już w ogóle super.

 

na YT  masz kanał Kopyra - On tam ma pełno filmów o warzeniu, zresztą nie tylko Kopyr. jak zechcesz to znajdziesz.

 

kanał Tomka masz tu --> https://www.youtube.com/channel/UCLm7DMKc2OAPTihoGQwCWmw 

 

seria filmików o warzeniu --> 

 

reszta należy do Ciebie - trochę chęci i inicjatywy. aha wstawiaj kropki i przecinki, lepiej się będzie czytać Twoje teksty  ;)

 

http://www.piwo.org/topic/19742-gie%C5%82da-sprzedam-garnek-emaliowany-50l/

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.