mateuszkozak34 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam serdecznie! Czas nastał na jakieś nowości w moim browarze, więc sobie pomyślałem, że najwyższy czas zmontować coś do obniżenia temperatury podczas fermentacji. Ale oczywiście nie może się obyć bez komplikacji, ponieważ miejsca mam niezbyt wiele. Moje pytanie brzmi następująco: czy lodówka zrobiona ze styropianu 2 cm grubości ma jakiś sens? Dysponuje takim styropianem i zastanawiam się czy jest szansa, że to będzie spełniało jako tako swoją funkcję. Ewentualnie mam możliwość zrobienia ścian z podwójną warstwą, czyli wyjdzie razem 4 centymetrowe. Więcej to już mi głębokość szafy nie pozwoli. Czy takie sklejenie dwóch warstw ma sens? Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Czy istnienie wyszukiwarki ma sens? mateuszkozak34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Dodałem Ci punkcik za odpowiedź, bo gdybym nie wiedział o istnieniu wyszukiwarki, to byłoby jak znalazł. Ale w zasadzie mi nie pomogła, bo nadal nie wiem, czy taka lodówka byłaby sensowna, ile by trzymała temperaturę itp. Zadałem to pytanie, bo za pomocą wyszukiwarki znalazłem tylko informacje o lodówkach ze styropianu grubości 5 cm lub więcej. Nie twierdzę, że mogłem przeoczyć jakąś informację, ale starałem się wychwycić informację o tematyce cieńszych ścianek i nic nie wiem. Bo jeśli by to była zbyt cienka izolacja, to szkoda mojego zachodu we wpasowywaniu tego ustrojstwa, a później demontażu po jednym dniu używania:(. Ktoś może budował taką lodóweczkę, albo ma pojęcie jak to by działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 nigdy nie będziesz miał tak, że wrzucisz butelkę z lodem i zapomnisz na tydzień, zamrożone wkłady trzeba będzie zmieniać w zależności od tego jak uszczelnisz tą lodówkę i od temperatury otoczenia w jakim będzie stała. ja mam z 5cm grubego styropianu i zmieniając 2x1,5l raz dziennie utrzymywałem bez problemu 15st w środku gdzie otoczenie miało 24. środek lodówki wyklejony ekranem zagrzejnikowym i uszczelniony szarą taśmą (power tape) mateuszkozak34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jak szczelnie zrobisz to IMO jako tako spełni swoje zadanie. Zależy jak nisko chcesz zejść z temperaturą i jak często możesz wymieniać wkłady. Jeżeli chcesz "tylko" zejść do ~18°C to pewnie 2 cm wystarczą, ale ja bym zrobił z dwóch warstw na twoim miejscu. Dużo roboty nie ma jak tylko masz czym ciąć styropian, a jak raz dobrze zrobisz to będzie służyć długo. Skoro przy 5 cm da się spokojnie zejść do 13°C (niżej nie próbowałem, ale myślę, że spokojnie mogłem poniżej 10°C zejść) przy ponad 23°C na dworze to przy 2 cm pewnie też niezły efekt da się osiągnąć. mateuszkozak34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Raz się bawiłem z klarowaniem żelatyną i bez problemu zszedłem na 6-7 stopni na pudle z 5cm o ile pamiętam , to 3 pety1,5 L + kilka wkładów do lodówki turystycznej mateuszkozak34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zależy mi przede wszystkim o zejście o jakieś 4-5 stopni od temperatury pokojowej (szafkowej w zasadzie, bo tam będzie to stało;P). A temperatura otoczenia to 22-23 stopnie. Czyli widzę, że powinno się dać radę o tyle bez problemu. Po prostu moja rozkminka wzięła się od tego, że zastanawiałem się nad tym, czy przy tak cienkich ścianach nie okazałoby się, że Peta muszę co 2 godziny wymieniać, bo w takim wypadku szkoda by było zachodu. Czyli warto budować lodówkę, tylko muszę się doposażyć w kilka wkładów do lodówek turystycznych i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Czyli widzę, że powinno się dać radę o tyle bez problemu. Po prostu moja rozkminka wzięła się od tego, że zastanawiałem się nad tym, czy przy tak cienkich ścianach nie okazałoby się, że Peta muszę co 2 godziny wymieniać, bo w takim wypadku szkoda by było zachodu. Czyli warto budować lodówkę, tylko muszę się doposażyć w kilka wkładów do lodówek turystycznych i będzie git. Da radę i nie musisz mieć żadnych wkładów. Same PET-y wystarczą. Co ile czasu trzeba będzie wymieniać to sprawdzisz praktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Podepnę się z pytaniami, i ja dziś poskładałem lodówę, na luźno, jeszcze nie posklejana. Zastanawiam się w jaki sposób wkładacie 1,5 l wkłady w rogach jak przyłożyłem jeden kawałek i się zszokowałem jak mało miejsca jest w tych rogach, wydłużyłem o 5 cm w jedną stronę i chyba uda się bez wyjmowania fermentatora 33l, chyba, że martwiłem się bezpodstawnie także chwile podumałem z 3 kawałków 50/50 45/55 45/55 udało się bez żadnego odpadu poskładać. Panowie czy zabezpieczacie środek jakąś farbą, folią czymkolwiek do kontaktu z żywnością? nie macie pokładów pleśni przez skraplanie się wody? wilgoć zapewne panuje tam wysoka. Pierwszy fermentor pójdzie za dwa dni i chciałbym należycie go przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Jakby ktoś chciał to oddam za darmo taką lodówkę: http://www.piwo.org/topic/19780-gie%C5%82da-komora-fermentacyjna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ja nie kładę w rogach, a na wiadrze. Niezależnie od tego czy używam akurat pokrywki z rurką czy bez. Póki co nie miałem problemów z niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 czy zamiast wody do PET-ów gdyby wlać roztwór z solą kuchenną-czy takie "wkłady" będą dłużej trzymać temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Jeśli tej soli będzie na tyle dużo, ze woda nie zamarznie - to zdecydowanie nie. Najwięcej ciepła jest zużywane nie na ogrzanie wody z temp x do Y, a właśnie na przejście fazowe ze stanu stałego do ciekłego. kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ja używam wkładów do lodówek turystycznych i też dają rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się