Skocz do zawartości

15C. Irish Extra Stout


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

15C. Irish Extra Stout
 
Overall Impression: A fuller-bodied black beer with a pronounced roasted flavor, often similar to coffee and dark chocolate with some malty complexity. The balance can range from moderately bittersweet to bitter, with the more balanced versions having up to moderate malty richness and the bitter versions being quite dry.
 
Aroma: Moderate to moderately high coffee-like aroma, often with slight dark chocolate, cocoa, biscuit, vanilla and/or roasted grain secondary notes. Esters medium-low to none. Hop aroma low to none, may be lightly earthy or spicy, but is typically absent. Malt and roast dominate the aroma. Appearance: Jet black. Opaque. A thick, creamy, tan head is characteristic.
 
Flavor: Moderate to moderately high dark-roasted grain or malt flavor with a medium to medium-high hop bitterness. The finish can be dry and coffee-like to moderately balanced with up to moderate caramel or malty sweetness. Typically has roasted coffee-like flavors, but also often has a dark chocolate character in the palate, lasting into the finish. Background mocha, biscuit, or vanilla flavors are often present and add complexity. Medium-low to no fruitiness. Medium to no hop flavor (often earthy or spicy). The level of bitterness is somewhat variable, as is the roasted character and the dryness of the finish; allow for interpretation by brewers.
 
Mouthfeel: Medium-full to full body, with a somewhat creamy character. Moderate carbonation. Very smooth. May
have a light astringency from the roasted grains, although harshness is undesirable. A slightly warming character may be detected.
 
Comments: Traditionally a bottled product. Consumers expect a stout to always have a black color; the flavor intensity from whatever made it black is what consumers expect in their beer. Not all breweries make a dry, roasty version typical of Guinness; a more balanced and chocolaty version is equally acceptable. History: Same roots as Irish stout, but as a stronger product. Guinness Extra Stout (Extra Superior Porter, later Double Stout) was first brewed in 1821, and was primarily a bottled product. Described by Guinness as a “more full-bodied beer with a deeper characteristic roasted bitterness and a rich, mature texture. Of all the types of Guinness available today,
this is the closest to the porter originally brewed by Arthur Guinness.” Note that in modern times, Guinness Extra Stout has different strengths in different regions; the European version is around 4.2% and fits in the Irish Stout style.
 
Characteristic Ingredients: Similar to Irish Stout.
 
Style Comparison: Midway between an Irish Stout and a Foreign Extra Stout in strength and flavor intensity, although with a similar balance. More body, richness, and often malt complexity than an Irish Stout. Black in color, not brown like a porter.
 
Vital Statistics: OG: 1.052 – 1.062
IBUs: 35 – 50 FG: 1.010 – 1.014
SRM: 25 – 40 ABV: 5.5 – 6.5%
 
Commercial Examples: Guinness Extra Stout (US version), O’Hara’s Leann Folláin, Sheaf Stout
 
 
 
 

15C. Irish Extra Stout

 

Ogólne wrażenia: Pełne, ciemne piwo ze zdecydowanym palonym charakterem, często podobne do kawy i ciemnej czekolady wraz z kompleksową słodowością. Balans może być od umiarkowanie gorzko-słodkiego do gorzkiego, z tymże bardziej zbalansowane wersje mają do umiarkowanej słodowości zaś gorzkie wersje są dość wytrawne.

 

Aromat: Umiarkowane do umiarkowanie wysokiego kawowo podobne aromaty, często w drugim planie z niewielkim aromatem ciemnej czekolady, kakao, ciastek, wanilii i/lub palonego zboża. Estry od średnich do braku. Aromat chmielowy od niskiego do braku, może być lekko ziemisty lub przyprawowy, ale zazwyczaj aromat chmielowy nie występuje. Słód i paloność dominuje aromat.

Wygląd: Ciemno czarny, nieprzejrzysty. Gęsta, kremowa, brązowa piana.

Smak: Średnie do średnio wysokie ciemne palone zboża lub słodowość wraz z średnią do średnio wysoką goryczką chmielową. Finisz może być wytrawny, kawowo podobne akcenty mogą być od zbalansowanych do umiarkowanie karmelowych lub słodowych. Typowo posiada smaki kawowo podobne ale często także ciemnej czekolady które pozostają do finiszu. W tle mocha, ciastka lub wanilia wprowadzają kompleksowość smaku. Owocowość średnia do niskiej. Smak chmielu średni do braku (często ziemisty lub przyprawowy). Poziom goryczki jest zróżnicowany tak samo jak poziom paloności oraz wytrawności w finiszu, zezwala się na interpretację przez piwowarów.

Tekstura: Średnio pełne to pełnego z nieco kremowym charakterem. Średnie nagazowanie. Bardzo gładkie. Może posiadać lekkie ściąganie od palonych zbóż aczkolwiek szorstkość jest niepożądana. Lekko rozgrzewający charakter może być odczuwalny.

Komentarz: Tradycyjnie butelkowany produkt. Konsumenci oczekują stoutu która musi zawsze być czarny, intensywny smak nieważne od czego powstał to jest to czego konsumenci oczekują w ciemnym piwie. Nie wszystkie wersje są wytrawne I palone jak robi to Guinness, bardziej zbalansowane czekoladowe wersje są w równym stopniu akceptowane.

Historia: Posiada korzenie w irlandzkim stoucie jednak jest mocniejszą wersją. Guinnes Extra Stout po raz pierwszy został uwarzony w 1821 roku i był głównie piwem butelkowanym. Guinness opisuje go jako „bardziej pełne piwo z głębokim charakterem gorzkiej paloności, bogatą i dojrzałą teksturą". Wszystkie wersje Guinnessa są do dziś dostępne, ten jest najbliższy do pierwotnego porteru uwarzonego przez Artura Guinnessa. Należy zauważyć, że w dzisiejszych czasach, Guinnes Extra Stout ma inną moc w zależności od regionu, europejskie mają 4,2% alkoholu i wpasowują się bardziej w Irish Stout.

 

Surowce: Podobne do Irish Stout.

 

Porównanie stylu: Pośrodku Irish Stoutu i Foregin Extra Stotu jeśli chodzi o moc i intensywność smaku, aczkolwiek podobny jeśli chodzi o balans. Bardziej pełny, bogaty i często z większą kompleksową słodowością niż Irish Stout. Czarny kolor, nie brązowy jak portery.

 

Podstawowe informacje:
OG: 1.052 - 1.062 (12,9 - 15,2°Blg)
IBUs: 35 -50

FG: 1.010 - 1.014 (2,6 - 3,6°Blg)
SRM: 25 - 40

ABV: 5,5 – 6,5%

Komercyjne przykłady: Guinness Extra Stout (US version), O’Hara’s Leann Folláin, Sheaf Stout

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.