Skocz do zawartości

20B. American Stout


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

20B. American Stout
 
Overall Impression: A fairly strong, highly roasted, bitter, hoppy dark stout. Has the body and dark flavors typical of stouts with a more aggressive American hop character and bitterness. 
 
Aroma: Moderate to strong aroma of roasted malts, often having a roasted coffee or dark chocolate quality. Burnt or charcoal aromas are acceptable at low levels. Medium to very low hop aroma, often with a citrusy or resiny character. Medium to no esters. Light alcohol-derived aromatics are also optional.
 
Appearance: Generally a jet black color, although some may appear very dark brown. Large, persistent head of light tan to light brown in color. Usually opaque.
 
Flavor: Moderate to very high roasted malt flavors, often tasting of coffee, roasted coffee beans, dark or bittersweet chocolate. May have the flavor of slightly burnt coffee grounds, but this character should not be prominent. Low to medium malt sweetness, often with rich chocolate or caramel flavors. Medium to high bitterness. Low to high hop flavor, generally citrusy or resiny. Low to no esters. Medium to dry finish, occasionally with a lightly burnt quality. Alcohol flavors can be present up to medium levels, but smooth.
 
Mouthfeel: Medium to full body. Can be somewhat creamy, particularly if a small amount of oats have been used to enhance mouthfeel. Can have a bit of roast-derived astringency, but this character should not be excessive. Medium-high to high carbonation. Light to moderately strong alcohol warmth, but smooth and not excessively hot.
 
Comments: Breweries express individuality through varying the roasted malt profile, malt sweetness and flavor, and the amount of finishing hops used. Generally has bolder roasted malt flavors and hopping than other traditional stouts (except Imperial Stouts). History: A modern craft beer and homebrew style that applied an aggressive American hoping regime to a strong traditional English or Irish stout. The homebrew version was previously known as West Coast Stout, which is a common naming scheme for a more highly-hopped beer.
 
Characteristic Ingredients: Common American base malts and yeast. Varied use of dark and roasted malts, as well as caramel-type malts. Adjuncts such as oatmeal may be present in low quantities. American hop varieties. Style Comparison: Like a hoppy, bitter, strongly roasted Extra or Export Stout. Much more roast and body than a Black IPA. Bigger, stronger versions belong in the Russian Imperial Stout style. Stronger and more assertive, particularly in the dark malt/grain additions and hop character, than American Porter.
 
Vital Statistics: OG: 1.050 – 1.075
IBUs: 35 – 75 FG: 1.010 – 1.022
SRM: 30 – 40 ABV: 5.0 – 7.0%
 
Commercial Examples: Avery Out of Bounds Stout, Deschutes Obsidian Stout, North Coast Old No. 38, Rogue
Shakespeare Stout, Sierra Nevada Stout 

 

 

--

 

 

20B. American Stout

Ogólne wrażenie: Dość mocny, bardzo palony, gorzki, chmielowy ciemny stout. Posiada ciało oraz smaki ciemnych słodów jak stout oraz bardziej agresywny charakter amerykańskich chmieli i goryczki.

 

Aromat: Umiarkowane do mocnych aromaty słodów palonych, często posiadają aromaty palonej kawy albo gorzkiej czekolady. Aromaty spalenizny albo węgla drzewnego są akceptowane na niskim poziomie. Średni do niskiego aromat chmielowy, często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli amerykańskich. Estry od średnich do braku. Lekkie aromaty alkoholowe są również opcjonalne.

 

Wygląd: Generalnie ciemno czarny kolor, aczkolwiek niektóre przykłady mogą wydawać się bardzo ciemno brązowe. Wysoka, długo utrzymująca się piana koloru od żółto brązowego do jasnobrązowego. Przeważnie nieprzejrzyste.

Smak: Umiarkowane do bardzo mocnych smaki palonych słodów, często smakujące kawą, palonymi ziarnami gorzkiej kawy, albo gorzko-słodkiej czekolady. Może mieć delikatny smak  przypalonej kawy, nie powinien być uwydatniony. Niska do średniej słodkość słodowa, często z bogatymi smakami czekolady albo karmelu. Średnia do mocnej goryczka. Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli amerykańskich. Estry niskie do braku. Średni do wytrawny finisz, okazjonalnie wraz z lekką nutką spalenizny. Smaki alkoholowe mogą być obecne nawet na średnim poziomie, ale muszą być gładkie.

 

Tekstura: Średnia do pełna treściwość. Może być raczej kremowe, w szczególności gdy w celu wzmocnienia treściwości były użyte małe ilości owsa. Może zawierać troszeczkę palonej ostrości, ale ten charakter nie powinien być zbytnio uwydatniony. Średnio wysokie do wysokie nagazowanie. Lekka do umiarkowanie mocnej ciepłość alkoholowa, ale gładka i niezbyt gorąca.

Komentarz: Browary prześcigają się w zróżnicowaniu w profilu palonego słodu, słodkości słodowej, smaku i zapachu słodowego oraz ilości chmieli użytych do nadania smaku i zapachu chmielowego. Generalnie ma mocniejsze smaki palonego słodu i chmielu jak inne tradycyjne stoutu (oprócz Imperial Stout).

 

Historia: Współczesne browary rzemieślnicze i domowe stworzyły bardziej agresywną amerykańską chmielową wersje dla mocnych tradycyjnych angielskich i irlandzkich stoutów. Pierwotne domowe wersje były znane jak West Coast Stout, i jest to powszechny schemat nazwy dla bardziej chmielowych piw.

Surowce: Powszechne amerykańskie słody bazowe i drożdże. Używa się różnych ciemnych i palonych słodów, jak również słodów karmelowych. Dodatki niesłodowane takie jak owies mogą być użyte w małych ilościach. Amerykańskie odmiany chmielu.

 

Porównanie stylu: Podobny do chmielowego, gorzkiego, bardzo palonego Extra lub Export Stoutu. O wiele bardziej palony i pełny niźli Black IPA. Większe, mocniejsze wersje należą do stylu Russian Imperial Stout. Mocniejsze i bardziej stanowcze, zwłaszcza w dodatku ciemnych słodów/zboża oraz chmielowego charakteru, niż amerykańskie portery.

Podstawowe informacje
OG: 1.050 - 1.075 (12,4 - 18,2°Blg)
IBUs: 35 - 75 
FG: 1.010 - 1.022 (2,6 - 5,6°Blg)
SRM: 30 - 40 
ABV: 5 - 7%

Komercyjne przyklady: Avery Out of Bounds Stout, Deschutes Obsidian Stout, North Coast Old No. 38, Rogue Shakespeare Stout, Sierra Nevada Stout

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.