Jan11 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam szanowną brać piwowarską. Mam na imię Jan, jestem synem Jana i mam syna Janka oraz dwie córki, a na karku talię lat (bez jokerów). Przypadkiem trafiłem na to forum i nie ujawniając się zacząłem czytać, pierwsze co się nauczyłem to ważyć składniki, a piwo warzyć . Za Waszą radą (to była chyba dori, dziękuję) zakupiłem zestaw startowy z WESa i uwarzyłem z dołączonych puszek warkę, trzy dni burzliwej 3,5blg tydzień cichej 3blg, rozlew 13 grudnia. Wynik w porównaniu do masówki lepszy, od świąt co drugi dzień piję Wasze zdrowie . Smak niezły i poprawia się, słabe nagazowanie, (dałem mało glukozy bo bałem się granatów), pianka dość trwała. 29 grudnia pierwsze zacieranie Red Irish Ale, wybór też zgodnie z sugestiami na forum. Podczas warzenia czułem się jak alchemik szukający kamienia filozoficznego i zamieniający ołów w złoto, czyli ziarno słodowe w złoty płyn, o problemach napiszę we wsparciu. Przez dwie warki gotowałem brzĘczkę, dopiero wczoraj spostrzegłem, że zajmowałem się brzEczką . Życzenia dla wszystkich piwowarów na rok 2010 i następne: niech bez problemów przez Wasze nereczki, płyną radosne piweńka beczki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam piwowara zza miedzy (a raczej zza "Lubelskiej") Nareszcie ktoś z moich okolic Życzę udanych warek i trzymam kciuki za rozwój Twojego browaru Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Cześć. Powodzenia w alchemi piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam kolejnego piwowara pozdrawiam i piwnych sukcesów życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 I ja witam i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam serdecznie Cieszy Twoje podejście do piwowarstwa Życzę samych udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam i dołączam do pochwał od dori. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witaj alchemiku z Życzyna Janku, I niech nie zabraknie ci piwa w dzbanku. Witam i pozdrawiam z Gór Wałbrzyskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam na forum Jana ibn Jan. Samych udanych warek życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Większość z nas kiedyś albo ważyła brzęczkę, albo miała w fermentorze brzęczek. To określenie tak mi się spodobało, że niech mi jego twórca wybaczy ale muszę je tutaj przytoczyć Brzęczek był później poprawiony na brzęczyk ale już za chwilę na brzeczkę. Początkowo nie wiedziałem o co chodzi. Jakiś brzęczek - może sygnalizator poziomu - brzęczy jak piana podejdzie pod pokrywę (trochę dziwny wynalazek ale co innego można sygnalizować... - ew. przekroczenie temperatury). A tu takie proste wyjaśnienie... Że też na to nie wpadłem. Zmęczony jestem po weekend'zie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam i pozdrawiam z Wlkp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dziękuję za miłe powitanie, wczoraj uwarzyłem 20 l pszenicznego ciemnego, bulga aż miło. Po trzeciej warce czas ochrzcić browar, co sądzicie o nazwie "Browarek Jana" z perspektywą zmiany po stu warkach na "Browar Jana", a za cztery lata, gdy syn będzie pełnoletni "Browar Jan & Janek". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się