Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Można iść dalej i powinien być o (gęstość początkowa - ekstrakt realnego odfermentowania), bo to co podaje spławik to tylko odfermentowanie pozorne, tylko po co? hmm... coś się kolega zakręcił bo jakoś to mało zrozumiałe/sensowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 bo jakoś to mało zrozumiałe/sensowne. Tak samo sensowne jak liczenie dokładnego BLG syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Można iść dalej i powinien być o (gęstość początkowa - ekstrakt realnego odfermentowania), bo to co podaje spławik to tylko odfermentowanie pozorne, tylko po co? hmm... coś się kolega zakręcił bo jakoś to mało zrozumiałe/sensowne. Nie twierdzę, że to jest sensowne, wręcz przeciwnie, ale jeśli miłośnik zachowania tego samego poziomu alkoholu po refermentacji syropem cukrowym chce być bardzo dokładny to musi wziąć to pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Nie twierdzę, że to jest sensowne no i dobrze bo gdyby ktoś to co napisałeś przeczytał ze zrozumieniem to by zauważył, że Twoje zdanie nie ma sensu (z punktu widzenia gramatyki i takich tam innych bzdetów). Na temat samej gęstości roztworu się już nie wypowiadam bo potem np. @joonecky sugeruje, że gdzieś zalecałem dokładne wyliczanie blg, a to nie jest prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 O muj borze. Na tym forum bez konkretnej dawki łopatologii wątek nigdy nie ma końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 @Dr2 Nie sugerowałem. Zażartowałem odnosząc się do ogółu dyskusji Kończę już ten offtop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 A ja mam jedno pytanko jeszcze, a może ze 2 max Właśnie mam na cichej Nowozelandzkie India Pale Ale w ilości ok. 15l. Ekstrakt przed zlaniem na burzliwą wynosił ok. 13blg. Kalkulator od Kopyra (z jakiejś amerykańskiej strony) pokazuje mi, że muszę dodać ok 68g glukozy do nagazowania piwa. Planuję rozrobić go w ok. 0.5l wody. Pytanie brzmi, czy wysokość końcowego ekstraktu w momencie butelkowania ma wpływ na ilość cukru, którą należy dodać? np wyjdzie 2blg a 4blg to jakaś różnica? Czy wtedy ilością wody to należy regulować, czy po prostu trzymać się wyliczonej ilości cukru i zrobić roztwór z podobnym blg do początkowej brzeczki? Jeśli to ma znaczenie to piwo trochę intensywniej nachmieliłem, niż zalecił browamator w recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Kalkulator od Kopyra (z jakiejś amerykańskiej strony) pokazuje mi, że muszę dodać ok 68g glukozy do nagazowania piwa. Planuję rozrobić go w ok. 0.5l wody. Pytanie brzmi, czy wysokość końcowego ekstraktu w momencie butelkowania ma wpływ na ilość cukru, którą należy dodać? np wyjdzie 2blg a 4blg to jakaś różnica? Czy wtedy ilością wody to należy regulować, czy po prostu trzymać się wyliczonej ilości cukru i zrobić roztwór z podobnym blg do początkowej brzeczki? 1. ja daję mało cukru do nagazowania lecz 68g/15l glukozy to już bardzo mało (nie za mało) 2. Blg końcowe nie ma wpływu na ilość koniecznego do nagazowania cukru. Chyba, że piwo nie dofermentowało. (we właściwie odfermentowanym piwie nie powinno już być cukrów fermentowalnych więc blg końcowe to zawartość cukrów niefermentowalnych) 3. jakkolwiek wyliczoną ilość cukru rozpuścić w rozsądnej ilości wody (np. żeby gęstość była podobna do OG) i dodać do piwa dokładnie mieszając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź Ostatnio mi się przegazował stout co było pewnie wynikiem niedofermentowanego piwa (tylko tydzień na cichej i ok 4blg) i być może dodałem zbyt dużo zwykłego cukru bo ok. 90g na 18l piwa. Z tego co wiem to cukru powinno dodawać się mniej niż glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 być może dodałem zbyt dużo zwykłego cukru bo ok. 90g na 18l piwa. Z tego co wiem to cukru powinno dodawać się mniej niż glukozy. błędny wniosek - w tej ilości cukier nie może być przyczyną przegazowania piwa. Przyczyną było niedofermentowanie. Cukru faktycznie daje się mniej (większość kalkulatorów to uwzględnia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się