ANalfabeta Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Hej, Pytanie z gatunku błahych. Kupiłem zacisk na wąż, żeby regulować przepływ np. przy filtracji.Do tego wąż silikonowy 9/13, bo taki był sugerowany w BA. Wydaje się jednak, że jest za duży, bo zamknięcie choć na jeden ząbek zamyka prześwit. Jaki więc wymiar użyć, żeby móc używać zacisk bez przeszkód ? Dodam, że 9/13 świetnie sprawuje się w połączeniu kranik-zaworek grawitacyjny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Ja reguluje kranikiem przepływ. Możesz pilnikiem rozszlifować ten zacisk, ja tak zrobiłem i działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Niby można podszlifować, ale pod jaki rozmiar w takim razie zrobiony jest zacisk. Regulacja kranikiem zapowietrza mi wąż, a to ponoć niepożądany efekt. Chyba, że niekoniecznie i bezsensowne moje obawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 (edited) Niekoniecznie. Utlenienia na gorąco nie ma większego zaznaczam większego wpływu na efekt końcowy czyli gotowe piwo. Ja przepływ też reguluję zaworem Edited January 8, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Jutro jeszcze powalczę z tematem na żywo, ale póki co możliwość regulacji zaworem brzmi uspokajająco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Tylko że z zaworem tym plastikowym jest często tak że przeważnie się odkręca, ja miałem tak kilka razy i przepływ jest większy niż ustalony na początku więc trzeba pilnować . Pewnie dlatego zakłada się zacisk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Z pewnością są jakieś alternatywne rozwiązania użytkowników typu DIY.Rzuciło się coś komuś w oczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.R.E.G Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 ja mam duzy spinacz do bielizny :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts