maciek1221 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Cześć, mam zamiar zrobić piwo na konkurs i mam w związku z tym pytanie. Piwo robię już dłuższy czas i przez ręce przewinęło mi się sporo receptur zarówno z polskich jak i zagranicznych for. Pewne receptury modyfikowałem, bo nie miałem akurat jakiegoś składnika i zastąpiłem go 200gramami innego słodu itp. Dzisiaj już nawet nie pamiętam skąd mam zapisane receptury i jak bardzo zostały zmodyfikowane(były modyfikowane i zasypy i chmielenia). Dążę do tego, że jak to jest na konkursach - piwo musi być 100% autorskie, czy może liczy się sama jakość produktu? Nie chciałbym, żeby ktoś mnie osądzał o jakiś plagiat, stąd takie pytanie.. Pozdrawiam : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Polecam wykład Czesława sprzed roku na WFP. Trochę opowiada o konkursach. Jeżeli chodzi o recepturę to moim zdaniem możesz nawet uwarzyć piwo wg. receptury innego piwowara i nie jest to nieetyczne. Kunszt wychodzi bardziej w samym przeprowadzeniu procesu niż recepturze. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 No właśnie mi też się wydaje, bo warząc jedno piwo piętnasty raz, za każym razem jest trochę inne, to chodzi o powtarzalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o recepturę to moim zdaniem możesz nawet uwarzyć piwo wg. receptury innego piwowara i nie jest to nieetyczne. Kunszt wychodzi bardziej w samym przeprowadzeniu procesu niż recepturze. Moim zdaniem zrobienie 100% czyjegoś przepisu jest nieetyczne. A przynajmniej dopóki nie poda się autora w zgłoszeniu. Ale legalne. Na konkursach oceniane jest piwo, a nie receptura. Jeśli dobrze pamiętam (z lenistwa nie sprawdzę), oświadcza się tylko, że piwo zostało zrobione własnoręcznie czy jakoś tak. Poza tym piwo to jednak pewien schemat i dwóch piwowarów może zrobić identyczne piwo jeśli chodzi o recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 powtarzalność może być w browarze z odpowiednim sprzętem także pomiarowym, kontrolą jakości surowca itp w domu to niewykonalne, to rękodzieło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 myślę że trzeba by mocno się starać że by zrobić identyczne zaczynając od wody że inna twardość czy pH,przez słody (różne słodownie) i chmiele że mogą się różnic AA bo inny rocznik ale przede wszystkim drożdże,mimo że ten sam szczep ich ilość i kondycja i sama fermentacja myślę że nie jeden "cfaniak" pomyślał jest recepta zwycięskiego zrobię z niej i też wygram a tu niemiły zawód jak nawet nie przeszło eliminacji ja nie widzę nic złego w wykorzystaniu receptury bo jest zbyt dużo zmiennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Przeta wyraźnie napisałem dwóch piwowarów może zrobić identyczne piwo jeśli chodzi o recepturę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się