Skocz do zawartości

Złoty chłopiec warzy


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie smile.gif
Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji zrobiłem w 70. Wysładzanie zakończyłem gdy brzeczka miała 4 BLG. Na początku gotowania BLG wynosiło 11, po godzinie gotowania podczas zlewania brzeczki z garnka do fermentora BLG wysnosiło 15 przy ok 19 litrach ( wg instrukcji powinno być 12 BLG przy 20l).
Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta smile.gif

Pozdrawiam Dawid  :) 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Albo z większej wydajności niż zakładana. Na jednym litrze objętości mniej niż zakładała receptura ciężko nabić aż 3 BLG różnicy samym odparowaniem ;) Choć oczywiście do speca mi daleko.. A ile objętości i ekstraktu było przed gotowaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witajcie smile.gif

Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji zrobiłem w 70. Wysładzanie zakończyłem gdy brzeczka miała 4 BLG. Na początku gotowania BLG wynosiło 11, po godzinie gotowania podczas zlewania brzeczki z garnka do fermentora BLG wysnosiło 15 przy ok 19 litrach ( wg instrukcji powinno być 12 BLG przy 20l).

Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta smile.gif

 

Pozdrawiam Dawid  :) 

 

Przyczyn może być kilka. Tzw splawik- mam trzy i każdy pokazuje trochę inaczej. Jak kolega Ci napisał, wydajność może być też zależna od jakości słodu. I ostatnia rzecz- jak intensywnie chmielisz? Czy Ci się to kotluje jak w kotle piekielnym czy spokojnie jak niedzielny rosół. Tak na marginesie, popelnić to można zbrodnię, przestępstwo lub wykroczenie. Kolejne "modne" irytujące słówko. Po prostu uwarzyłeś lub zrobiłeś warkę. Mniej mierz, więcej warz. Będzie dobrze. Życzę wielu udanych warek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do chmielenia użyłem 40 g Marynki w pierwszej minucie gotowania i 40 g Lubelskiego na ostatnie 5 minut gotowania, po wrzuceniu Marynki faktycznie "kotłowało się". 

Dzięki za zainteresowanie tematem, Pozdrawiam Dawid.

 

23. I - przelane na cichą, BLG zeszło z 15 na 4, według kalkulatora ABV = 5,9%

27 I - 50 g Centennial'a na cichą

31 I - zabutelkowałem 34 x 0,5l i jedna 0,33l, 72 g cukru zagotowałem w 500 ml wody.

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #2

AIPA 17 BLG (miało być, wyszło 13 BLG) zestaw z CP

Warzyłem 30 stycznia

 

 

Pale Ale 5,55 kg

Cara Gold 0,45 kg

Pszeniczny 0,15 kg

 

zacieranie w 20 l

52C - 10 min

69 --> 65 - 80 min

wygrzew  76 C

 

w przepisie było aby do wysładzania użyć 13 litrów ( ja użyłem więcej stąd zamiast 17 jest 13 :) )

 

Chmiele:

60' - 25g Chinook

20' - 20g Simcoe

10' - Amarillo

5' - Amarillo

 

Wyszło mi 27 litrów, chłodziłem w zamkniętym fermentorze na balkonie.

Dzisiaj zadałem 2 opakowania uwodnionych S-04.

 

14 II - najpierw przelałem na cichą potem sprawdziłem ;/ 5 BLG, liczę że zejdzie jeszcze trochę na cichej

16 II - zeszło do 4,5 BLG zobaczę jutro

21 II -  zabutelkowałem przy użyciu 109 gramów cukru rozpuszczonego w 0,5l wody, wyszło 49 butelek 0,5 l i jedna 0,33 l.

ABV - 5%, IBU - 46 EBC - 24,4 <---- Dane z BT

 

 

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Bohemie Amber Ale 12 z CP - Czeski bursztyn 

 

 

Pale Ale 3,2 kg

Bursztynowy 30-70 EBC 0,5 kg

Karmelowy czerwony 40-6 EBC 0,25 kg

Karmelowy jasny 100-180 EBC 0,5 kg

 

Zacieranie w 14 l

 

68°C - 75 min

wygrzew 76°C

 

Chmielenie

60' - 15 g Bohemie

30' - 15 g Bohemie

10' - 20 g Bohemie

 

15' - 5g uwodnionego mchu irlandzkiego

Wyszło 20 litrów 13 BLG

 

Wydajność 61%, 

 

16 II - zeszło do 3 BLG, sprawdzę jutro

23 II - zeszło do 2.5 BLG, przelane na cichą

3 III - 50 g Bohemie na zimno

6 III - butelkowanie v/v 2.2 - 112 g zagotowane w 0,5l wody, wyszło 36 x 0,5l i jedna 0.33l

IBU 29; SRM - 16.2; ABV - 5,9; OG - 13; FG - 2,5

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

NZ PA SH Waimea  (receptura własna) Uwarzone 17 II

 

Jutro planuje uwarzyć takie piwo, rady i uwagi dotyczące chmielenia mile widziane :)

 

Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5 kg (96.2 %)

Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0.2 kg (3.8%)

 

Zacieranie infuzyjne 70 min w temp. 67°C

Wygrzew 10 minut w temp. 76 °C 

 

Chmielenie

Waimea -  60' - 20 g

Waimea -  20' - 30 g

Waimea -  5' - 20 g

Waimea - na 3 dni przed rozlewem 30g

 

5 g mchu irlandzkiego na 15 minut

łyżeczka gipsu do zacierania

 

Wyszło 23 litry, wydajność - 60,3 (liczona po polsku) OG - 13; FG - 1,5

Drożdże - US - 05

Dane z BT :

IBU : 67.3

Barwa ; 18,7 EBC

ABV: 6,2 %

 

6 III - przelane na cichą

12 III - butelkowanie 41x 0,5l i 2x0,33l, v/v 2.3 - 134 g cukru rozpuszczone w 500 ml wrzątku i zagotowane.

 

 

 

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 #5  SH Iunga PA (receptura własna )

 

Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5 kg -  92,6%

Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0.4 kg - 7,4%

 

Zacieranie infuzyjne 80 min w temp. 66°C

Wygrzew 5 minut w temp. 76 °C

 

Chmielenie

Iunga -  60' - 15 g

Iunga -  30' - 15 g

Iunga -  10' - 30 g

Iunga -  0'   - 40 g

 

5 g mchu irlandzkiego na 15 minut

łyżeczka gipsu do zacierania

 

Wyszło 25 litrów, wydajność - 65,5 (liczona po polsku) OG - 13,7; FG - 2

Drożdże - US - 05 

Dane z brewersfriend

Wydajność : 80%

IBU : 42.13

Barwa ; 13.31 EBC

ABV: 5,9%

 

25 III - zlane na cichą

16 IV - butelkowanie, wyszło 45 x0,5l i jedna 0,33l

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#6 Szkocki dym - Strong Scotch Ale/Wee Haevy 19.1 BLG

 

Piwa planuje na początku miesiąca i wtedy robię zakupy, nie spodziewałem się że Profesja i Pracownia Piwa wypuszcza piwa w tym stylu. Na dodatek Smog z PP zawiera słody whisky, mam nadzieje że uda mi się kupić oba wyżej wymienione piwa i porównać ze swoim jak dojrzeje:) Bazowałem na artykułach z BYO przetłumaczonych przez Cichusa.

 

Słody;

Pale Ale Strzegom 5 kg -  66,7%

Monachijski typ II Strzegom 1 kg - 13,3%

Wędzony whisky 30-45 ppm Castle 1 kg - 13,33%

Biscuit Castle 0,2 kg - 2,7%

Karmelowy jasny Strzegom 0,2 kg - 2,7%

Barwiący 1300 - 1600 Strzegom 0,1 kg - 1,3% ( zamówiłem go przez przypadek miał być jęczmień palony, zorientowałem się gdy paczka już przyszła)

 

Zacieranie w 25 l wody 

69-68 °C - 70 min

76°C - Mash Out

 Wysładzanie 10 litrami wody 75°C

 

Gotowanie 130 min

Bramling Cross 2015 - 50g w 60 minucie

Mech irlandzki na 20 minut przed końcem

 

Cyferki z Brewersfriend:

OG - 19,1 FG - 5

IBU Tinseth  - 27  

EBC 34,21

Wyszło 22 litry, wydajność 73% / wydajność liczona po polsku 59,9

 

26 III - zadana gęstwa US 05

8 V - zabutelkowałem 39 x 0,5l i 3 x 0,33l 60 g cukru rozpuszczone w 500 ml wrzątku i zagotowane, w miedzy było przelane na cichą.

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#7 Amerykańska pszenica 

 

Pilzneński Strzegom 2,2 kg - 50%

Pszeniczny Strzegom 2,2 kg - 50%

 

Zacieranie w 15 litrach wody

68°C - 60 min

Wygrzew 76°C - 5 min

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie;

Centennial  40g - 15 min

Centennial  10g - 0 min

 

Wyszło 18 litrów 13,7 BLG, uzupełniłem do 20 litrów aby uzyskać 12 BLG.

OG - 12, FG - 3

Drożdże US - 05 

ABV - 4,9%

 

30 IV - zlane na cichą, BLG 3

18 V -  zabutelkowałem 39 x 0,5l v/v 2.3 - 131 g cukru rozpuszczone w 500 ml wrzątku i zagotowane

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 8 White IPA  - warzenie 1 V 2016

 

Pilzneński Strzegom 2,8 kg - 49%

Pszeniczny Strzegom 2 kg - 35%

Karmelowy jasny Strzegom 0,12 kg - 2,1%

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg - 7%

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg - 7%

 

Zacieranie w 19 litrach wody

64 °C - 5 min

71-69 - 60 min

76 - mash out

Pierwszy raz wysładzanie szło mi bardzo opornie.

 

Chmielenie:

Magnum 25 g - 60 min

Chinook 15 g - 25 min

Chinook 15 g - 10 min

Centennial 20 g - 5 min

Sterling 30 g - flame out

 

Skórka z jednej cytryny  - flame out

 

Do fermentora poszło 22 litry 15 BLG, zadałem gęstwę po Amerykańskiej pszenicy zebraną dzień wcześniej.

 

Cyferki z Brewersfriend:

OG - 15,1 FG - 3

IBU Tinseth  - 68

EBC - 9,65

ABV - 6,8%

 wydajność 76% / wydajność liczona po polsku 61%

 

15 V - przelane na cichą.

29 V - Sterling 20 g, Centennial 30 g na zimno

5 VI - zabutelkowałem 38 x 0,5l v/v 2.2 - 116 g cukru rozpuszczone w 500 ml wrzątku i zagotowane

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 9 Saison  - warzenie 11 VI 2016

 

Wzorowałem się na zapiskach Czesława Dziełaka aby uwarzyć klasycznego Saisona, przy tej warce pierwszy raz użyłem płynnych drożdzy.

 

Pilzneński Strzegom 4.6 kg - 95%

Pszeniczny Strzegom 240 g - 5%

 

Zacierałem w 17 litrach wody z kranu

45 °C - 20 min

64 °C - 60 min

71 °C - 10 min

77 °C - Mash out

 

 

First Gold 8% aa 25 g - 60 min

Styrian Goldings 5% aa 25g - 1 min

 

 

OG - 13,1 FG - 1

IBU Tinseth  - 25,53

ABV - 6.5

Wydajność liczona po polsku 58,25%/ z BF 73%

 

Wyszło mi lekko ponad 20 litrów, napowietrzyłem i zadałem 1,4l starter z FM Odkrycie sezonu, początek fermentacji w piwnicy w temp ok 18 °C, za kilka dni przeniosę do mieszkania .

 

Od 16 VI fermentor stoi w mieszkaniu, termometr na nim pokazywał wczoraj 27 °C, BLG na wczoraj wynosi 1.

30 VI - zlane na cichą i wyniesione do piwnicy

16 VII - zabutelkowałem 40 x 0,5l v/v 2.5 - 138 g cukru rozpuszczone w 500 ml wrzątku i zagotowane

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 10 NZ Saison  - warzenie 29 VI 2016

 

Taki sam zasyp i schemat warzenia tylko inny chmiel 

 

Pilzneński Strzegom 4.6 kg - 95%

Pszeniczny Strzegom 240 g - 5%

 

Zacierałem w 17 litrach wody z kranu

45 °C - 20 min

64 °C - 60 min

71 °C - 10 min

77 °C - Mash out

 

 

Chinook 14 g - 60 min

Pacyfic Jade 20 g - 1 min

 

 

OG - 13,1 FG - ?

IBU Tinseth  - 25,81

ABV - ?

 

Wyszło mi 21 litrów pewnie gdybym odzyskiwał z chmielin wyszło by z litr więcej ale nie miałem już na to siły tego wieczoru. Schłodziłem w piwnicy i następnego dnia zadałem gęstwę z poprzedniego z warki nr 9 a więc najświeższą jaką tylko się dało :)  i pierwszy etap fermentacji przebiegał w piwnicy.

 

10 VII - przeniosłem fermentor z piwnicy do mieszkania 

16 VII - zlane na cichą i wyniesione do piwnicy

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 11 Kveik Saison  - warzenie 7 VIII 2016

 

Przeglądając forum trafiłem na post Adamsky'ego o Sigmund's Voss Kveik, przeczytałem artykuły z zamieszczonych linków. Niestety ich koszt okazał być się dla mnie za wysoki, na szczęście Fermentum Mobile wypuściło na rynek FM 53 Kveik które są prawie o połowę tańsze :) Mam plan na kilka piw na tych drożdżach. Pierwszą warka to klon warki nr 9 tyle że na wyżej wymienionych grzybkach, będzie co porównać .

 

Pilzneński Strzegom 3 kg - 95%

Pszeniczny Strzegom 158 g - 5%

 

Zacierałem w 10 litrach wody z kranu

45 °C - 20 min

64 °C - 60 min

71 °C - 10 min

77 °C - Mash out

 

First Gold 8% aa 13 g - 60 min

Styrian Goldings 5% aa 15g - 1 min

 

Mech irlandzki 3 g - 15 min 

 

OG - 13,1 FG - 1,5

IBU Tinseth  - 28,45

ABV - 6,3%

Odfermentowanie 89,1%

 

Wyszło 11 litrów ale popełniłem błąd przy wysładzaniu no ale bywa, chłodziłem na balkonie, z rana zadałem starter ok 0,5 l, fermentacja planuje w domu, podobno te drożdże lubią wysokie temperatury . (Warka specjalnie miała być "mała")

 

14 VIII - zlane na cichą, odfermentowało do 2BLG czyli 85% ( wg the yeast bay - Sigmund's Voss Kveik odfermentowanie wynosi 76-82%; Fermentum Mobille nie podaje jeszcze takich danych)

 

28 VIII - zabutelkowałem 20 x 0,5l v/v 2.5 - 74 g cukru rozpuszczone w 200 ml wrzątku i zagotowane

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 12 Kveik Motueka  - warzenie 13 VIII 2016

 

 

Pilzneński Strzegom 2.8 kg - 93.3%

Pszeniczny Strzegom 200 g - 6.7%

 

 

Zacierałem w 10 litrach wody z kranu

64 °C - 70 min

77 °C - Mash out

 

Motueka 5g - 60 min

Motueka 30g - 0 min

Motueka 65g - dry hop

 

Mech irlandzki 3 g - 15 min 

 

OG - 13,4 FG - 2

IBU Tinseth  - ok 35 

ABV - 6.2

 

Wyszło lekko ponad 11l, w planach chmielenie na zimno, 14 VIII zadana gęstwa z poprzedniej warki

 

27 VIII - zlane na cichą przy 2 BLG czyli odfermentowanie ponownie 85%

11 IX - zabutelkowałem 19 x 0,5l v/v 2.5 - 74 g cukru rozpuszczone w 200 ml wrzątku i zagotowane

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 13 NGSA  - warzenie 26 VIII 2016

 

 

Pilzneński Strzegom 5kg - 84,7 %

Cukier 0,9 kg - 15,3%

 

Zacierałem w 20 l wody z kranu

65 - 63 °C - 90 min

77 °C - Mash out

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie

Styrian Goldings 5% aa 14g - 45 min

Mosaic 12% aa 37g - 0 min

 

Mech irlandzki 3g - 15 min

 

Dane z BF:

OG - 18.1 FG - 2

IBU Ranger  - ok 32,65 

ABV - 9.2

 

Wyszło 21 litrów przy wydajności 77% a więc nieźle biorąc pod uwagę że wydajność dwóch poprzednich warek nie przekraczałą 70%.

Chłodzone na balkonie, dzisiaj zadana gęstwa z warki nr 12. Zastanawiam się czy chmielić później na zimno.

 

24 IX - zabutelkowałem 38 butelek v/v2.8, Odfermenowanie 89,5%

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Od ostatniego warzenia minęło trochę czasu, żona prosiła abym zrobił sobie przerwę bo w lipcu na świat przyszedł nasz pierwszy synek Kubuś. No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) Małe zmiany w browarze : kupiłem lodówkę turystyczną i zamontowałem w niej kranik, starą 40 litrową emalię zamieniłem na 18 litrowy garnek z nierdzewki. Z nowości w browarze pojawił się też starsan i małe fementory z castoramy. Wszystko po to aby warzyć małe warki w myśl zasady mniej a częściej :D

 

 #14 Amerykańska pszenica  - warzenie 22 XII 2016

 

Pale Strzegom 1.2 kg - 50%

Pszeniczny Strzegom 1.2 kg - 50%

 

Zacieranie:

67-63 °C - 70 min

 

Gotowanie 60 min

 

Chmielenie:

Sterling 7,8 ak 20g (chyba bo nie pamietam) - 15 min

 

Mech irlandzki 3g - 15 min

 

Dane z BF:

OG - 12 FG - 3

ABV - 4,9

 

Wyszło 11 litrów, pierwsza warka zacierana w lodówce turystycznej wydajność 64% - mało ale mam nadzieje że będzie lepiej jak już dokładnie zapoznam się z nią :)

Brzeczka schłodzona na balkonie i następnego dnia zadane Stare Nadreńskie kręcone w litrowym starterze. Fermentacja w piwnicy: temp otoczenia 15; na fermentorze termometr pokazuje 16 stopni.

 

 

 

 

#15 Stout  - warzenie 31 XII 2016 ( miał być Dry ale za ciepło się zacierał :)

 

 

Pale Strzegom - 2.2 kg - 75,9%

Monachijski Strzegom  - 400 g - 13,8%

Jęczmień palony Castle - 300 g - 10,3%

 

Zacieranie 67- 65 st C - 60 min

 

Bramling Cross 5,2 ak 27g - 60 min

 

Mech irlandzki 3g -  15 min

 

Do brzeczki po schłodzeniu powędrują Irlandzkie ciemności kręcone w litrowym starterze.

 

Dane z BF:

OG - 12,5 FG - 2.3

IBU   - ok 35 

ABV - 5,5

 

Wydajność ok 69 %, dzisiaj lodówkę podczas zacierania przykryłem ręcznikiem i w ciągu godziny temp zacierania spadła o 2 stopnie. Wyszło 12 litrów, nie odzyskiwałem nic z chmielin.

 

31 I 2017 - zabutelkowałem 21 x 0,5 i jedną butelkę 0,33; nagazowanie 1,9

 

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#16 A'la Kolsch  - warzenie 7 I 2017

 

 

Pilzneński Strzegom - 2,3 kg - 80,7%

Pszeniczny Strzegom - 0,4 kg - 14%

Monachijski Strzegom - 0,15 kg - 5,3%

 

Zacieranie w lodówce turystycznej 66--> 64 °C - 75 min

 

Chmielenie:

Northern Brewer 7,5% ak - 18 g - 60 min

 

Gotowanie 90 min

 

Mech irlandzki 3g na ostatnie 5 min.

 

Nie mam pojęcia jaka byłą wydajność i jakie było OG, przypomniałem sobie że wypadało by to zmierzyć jak już zadałem drożdże. Według BS 11,9 BLG przy niecałych 12 litrach plus litr wylany z chmielinami.

Do wiadra poszła gęstwa po warce nr 14 (Stare nadreńskie)

 

20 I 2017 -  przelane na cichą i przeniesione do "lagerowania" 

 

 

 #17 Stout owsiany  - warzenie 13 I 2017

 
 
Pale Strzegom - 1,55 kg - 49,1%
Monachijski Strzegom - 0,75 kg - 23,7%
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,35 kg - 11,1%
Aromatic Bestmaltz - 0,17 kg - 5,4%
Carafa II Special - 0,17 kg - 5,4%
Palony Jęczmień Castle - 0,17 kg - 5,4%
 
Zacieranie w lodówce 68-->65  °C - 70 min
 
Chmielenie i dodatki:
Bramling Cross - 5,2 % ak - 23 g - 65 min
Northern Brewer - 7,5 % ak - 5 g - 65 min
Mech irlandzki 3g - 15 min
 
Gotowanie 75 min
 
Wyszło 12 litrów plus litr z chmielinami i wydajność 75 %
OG - 13,5 
FG - 3,1
IBU - ok 30 
ABV - 5,7
 
Do wiadra powędrowała gęstwa z warki nr 15 (Irlandzkie ciemności )
 
Trochę późno ale ważne że udało się tutaj dodać zapiski :)
 
8 II 2017 -  zabutelkowałem 22 x 0,5l i 2 x 0,33l, nagazowanie v/v 1.9
 
Pozdrawiam Dawid
Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 A'la Kolsch II  - warzenie 20 I 2017

 

 

Pilzneński Strzegom - 2,4 kg  - 85,7 %

Pszeniczny Strzegom - 0,4 kg - 14,3 %

 

Zacieranie w lodówce turystycznej

66 -> 63 - prawie 2h

 

Chmielenie:

Northern Brewer 7,5% ak - 16 g - 60 min

Saaz - 4 % ak - 10 g - 15 min

 

Mech irlandzki  - 3 g - 15 min

 

Na czysto do fermentora powędrowało 12 litrów 13,2 BLG, obecnie chłodzi się na balkonie. Jutro doleje wody żeby uzyskać 12 BLG 

 

OG - ok 12 

FG - 3,5

IBU - ok 28

ABV - 4,6

Odfermentowanie 72 %

 

20 II 2017 - Zabutelkowałem 23x0,5l i jedną 0,33 v/v 2,3

 

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#19 FES  - warzenie 9 II 2017

 

Pale Strzegom - 3,5 kg - 78,1 %

Aromatic Bestmaltz - 0,22 kg - 4,9 %

Carafa II Special - 0,22 kg - 4,9 %

Caramunich - 0,22 kg - 4,9 %

Palony Jęczmień Castle  - 0,22 kg - 4,9 %

Pszenica Palona Strzegom - 0,1 kg - 2,2 %

 

Zacieranie w lodówce turystycznej

67 st C- 1h

 

Chmielenie:

Chinook 12,8 % ak - 35 g - 60 min

 

Mech irlandzki  - 3 g - 15 min

 

Na czysto do wiadra powędrowało 11,5 l brzeczki, chłodzone przez noc na balkonie i następnego dnia zadałem gęstwę z warki nr 17.

 

OG - 18,7

FG - 5,2

IBU - ok 88

ABV - 7,9

Odfermentowanie 73 %

 

Zabutelkowałem 19x 0,5l i 5x 0,33l, nagazowanie v/v 2,1

 

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez golden_boy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.