Jump to content

Dodawanie do zacierania innych składników poza słodem


Marian1990

Recommended Posts

(Na początku dodam , że nie chodzi mi o surowce niesłodowane typu płatki owsiane , niesłodowana pszenica itd.)
Istnieje podobno możliwość chmielenia podczas zacierania i podobno jest to chmielenie przede wszystkim na aromat, zastanowiło mnie to czy można do zacieru dodawać także inne składniki których aromaty chwielibyśmy żeby przeszły do piwa , mam tu na myśli jakieś przyprawy , trawa cytrynowa , orzechy.
Czy ktoś może robił już kiedyś takie eksperymenty i może mi powiedzieć czy to działa , bądź też nie ?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko co teoretycznie dałoby aromat podczas zacierania da go o wiele więcej w innych fazach, tj. koniec gotowania, chłodzenie lub na zimno. Wszystkie związki aromatyczne dodane do zacierania będą musiały jeszcze przejść przez gotowanie, które raczej nie będzie im sprzyjało.

Link to comment
Share on other sites

Z chmieleniem zacieru jest tak, że chodzi głównie o aromaty pochodzące od glikozydów. Glikozydy potrzebują dużo więcej czasu żeby oddać aromaty w nich zawarte. Dlatego przy chmieleniu zacieru podobno dają najlepszy efekt. Robiłem 2 dni temu piwo chmielone w zacierze a później dopiero w 45 min i na whirlpoolu. Jak będzie gotowe to podziele sie wrazeniami bo malo informacji znalazlem na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.