Marian1990 Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 (Na początku dodam , że nie chodzi mi o surowce niesłodowane typu płatki owsiane , niesłodowana pszenica itd.)Istnieje podobno możliwość chmielenia podczas zacierania i podobno jest to chmielenie przede wszystkim na aromat, zastanowiło mnie to czy można do zacieru dodawać także inne składniki których aromaty chwielibyśmy żeby przeszły do piwa , mam tu na myśli jakieś przyprawy , trawa cytrynowa , orzechy.Czy ktoś może robił już kiedyś takie eksperymenty i może mi powiedzieć czy to działa , bądź też nie ?Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Wszystko co teoretycznie dałoby aromat podczas zacierania da go o wiele więcej w innych fazach, tj. koniec gotowania, chłodzenie lub na zimno. Wszystkie związki aromatyczne dodane do zacierania będą musiały jeszcze przejść przez gotowanie, które raczej nie będzie im sprzyjało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Z chmieleniem zacieru jest tak, że chodzi głównie o aromaty pochodzące od glikozydów. Glikozydy potrzebują dużo więcej czasu żeby oddać aromaty w nich zawarte. Dlatego przy chmieleniu zacieru podobno dają najlepszy efekt. Robiłem 2 dni temu piwo chmielone w zacierze a później dopiero w 45 min i na whirlpoolu. Jak będzie gotowe to podziele sie wrazeniami bo malo informacji znalazlem na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luqas van Dred Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 I jak efekt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.