Marian1990 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (Na początku dodam , że nie chodzi mi o surowce niesłodowane typu płatki owsiane , niesłodowana pszenica itd.)Istnieje podobno możliwość chmielenia podczas zacierania i podobno jest to chmielenie przede wszystkim na aromat, zastanowiło mnie to czy można do zacieru dodawać także inne składniki których aromaty chwielibyśmy żeby przeszły do piwa , mam tu na myśli jakieś przyprawy , trawa cytrynowa , orzechy.Czy ktoś może robił już kiedyś takie eksperymenty i może mi powiedzieć czy to działa , bądź też nie ?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Wszystko co teoretycznie dałoby aromat podczas zacierania da go o wiele więcej w innych fazach, tj. koniec gotowania, chłodzenie lub na zimno. Wszystkie związki aromatyczne dodane do zacierania będą musiały jeszcze przejść przez gotowanie, które raczej nie będzie im sprzyjało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Z chmieleniem zacieru jest tak, że chodzi głównie o aromaty pochodzące od glikozydów. Glikozydy potrzebują dużo więcej czasu żeby oddać aromaty w nich zawarte. Dlatego przy chmieleniu zacieru podobno dają najlepszy efekt. Robiłem 2 dni temu piwo chmielone w zacierze a później dopiero w 45 min i na whirlpoolu. Jak będzie gotowe to podziele sie wrazeniami bo malo informacji znalazlem na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 I jak efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi