Skocz do zawartości

Dodawanie do zacierania innych składników poza słodem


Marian1990

Rekomendowane odpowiedzi

(Na początku dodam , że nie chodzi mi o surowce niesłodowane typu płatki owsiane , niesłodowana pszenica itd.)
Istnieje podobno możliwość chmielenia podczas zacierania i podobno jest to chmielenie przede wszystkim na aromat, zastanowiło mnie to czy można do zacieru dodawać także inne składniki których aromaty chwielibyśmy żeby przeszły do piwa , mam tu na myśli jakieś przyprawy , trawa cytrynowa , orzechy.
Czy ktoś może robił już kiedyś takie eksperymenty i może mi powiedzieć czy to działa , bądź też nie ?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co teoretycznie dałoby aromat podczas zacierania da go o wiele więcej w innych fazach, tj. koniec gotowania, chłodzenie lub na zimno. Wszystkie związki aromatyczne dodane do zacierania będą musiały jeszcze przejść przez gotowanie, które raczej nie będzie im sprzyjało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z chmieleniem zacieru jest tak, że chodzi głównie o aromaty pochodzące od glikozydów. Glikozydy potrzebują dużo więcej czasu żeby oddać aromaty w nich zawarte. Dlatego przy chmieleniu zacieru podobno dają najlepszy efekt. Robiłem 2 dni temu piwo chmielone w zacierze a później dopiero w 45 min i na whirlpoolu. Jak będzie gotowe to podziele sie wrazeniami bo malo informacji znalazlem na ten temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.