Sewer Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do was prośbę, mianowicie zamierzam uwarzyć swoją pierwszą warkę i proszę was o wytknięcie mi ewentualnych błedów które mogę popełnić i są w moim przepisie. Na końcu jest opis czynności które będę wykonywał.Tutaj podaję przepis: http://brewness.com/pl/recipe/vanill...eet-stout/viewDodam że, ekstrakty robiłem dodając do 2 posiekanych lasek wanilli 50ml burbonu i do 30g kawy świeżo zmielonej 50g rumu białego. Boję się że, zrobię zbyt dużą mieszankę słodów i nic z tego nie wyjdzie, oraz czy dla takiej ilości słodu temperatury zacierania są właściwe ? Kolejne pytanie dotyczy chmielu, otóż otrzymałem rozszczelnione opakowanie chmielu Hallertauer Tradition DE 2013 i leży u mnie 2 dni w ciemnym i suchym miejscu w temp 20 stopni, zabezpieczyłem je woreczkiem strunowym, czy chmiel nie utraci swoich wartości ? Warkę zamierzam uwarzyć jutro tj. 01.15.2016r. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do was prośbę, mianowicie zamierzam uwarzyć swoją pierwszą warkę i proszę was o wytknięcie mi ewentualnych błedów które mogę popełnić i są w moim przepisie. Na końcu jest opis czynności które będę wykonywał. Tutaj podaję przepis: http://brewness.com/pl/recipe/vanill...eet-stout/view Dodam że, ekstrakty robiłem dodając do 2 posiekanych lasek wanilli 50ml burbonu i do 30g kawy świeżo zmielonej 50g rumu białego. Boję się że, zrobię zbyt dużą mieszankę słodów i nic z tego nie wyjdzie, oraz czy dla takiej ilości słodu temperatury zacierania są właściwe ? Kolejne pytanie dotyczy chmielu, otóż otrzymałem rozszczelnione opakowanie chmielu Hallertauer Tradition DE 2013 i leży u mnie 2 dni w ciemnym i suchym miejscu w temp 20 stopni, zabezpieczyłem je woreczkiem strunowym, czy chmiel nie utraci swoich wartości ? Warkę zamierzam uwarzyć jutro tj. 01.15.2016r. Pozdrawiam Jak na mój gust to za dużo zamieszałeś z wielością słodów, ale OK. Jedno co na pewno bym zrobił to wywalił Steinbach Owsiany i dał płatki owsiane. Wniosą Ci gładkość do piwa. Chmiele dałbym tylko na początek. Bądź co bądź to stout i co innego ma grać w tej orkiestrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Ok zrobię tak jak mówisz, dzięki za radę. 0,5 kg płatków owsianych błyskawicznych wystarczy ? Myślę czy by nie zrezygnować ze słodu Castle Czekoladowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Ok zrobię tak jak mówisz, dzięki za radę. 0,5 kg płatków owsianych błyskawicznych wystarczy ? Myślę czy by nie zrezygnować ze słodu Castle Czekoladowego. Czekoladowy możesz zostawić choć nie wiem czy nie zniknie przy ekstraktach. Co do płatków to ja osobiście się nie boję dawać większych ilości. Robiłem z powodzeniem piwa z ponad 50% zasypem niesłodowanym i piwa wyszły pijalne, a niektórzy mówili że bardzo dobre . Moim zdaniem temp fermentacji jest bardzo istotna. Nie robiłem piw z ekstraktami, więc nie wiem co wniosą i co mogą przykryć. No ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 po mojemu niepotrzebnie mieszany burbon i rum,jeśli tego ma być 20 L to 2 laski wanilii stanowczo za mało ,do tego jeszcze ta kawa która przykryje ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Rum i burbon zostały dodane tylko do wyciągnięcia aromatów z kawy i wanilli w piwie raczej nie będą wyczuwalne (przynajmniej tego nie planowałem), dodałem takie alkohole bo akurat nie miałem wódki a burbonu i rumu było na styk. Gdzieś na amerykańskich forach czytałem by nie przesadzać z wanilią (2-3 laski na 20 l) bo zabija pianę a w większych ilościach może być zbyt uderzająca. Smaki faktycznie mogą się niwelować ale zależy mi tylko na delikatnym posmaku wanilii i kawy. Na pierwszym planie ma być smak mlecznej czekolady. Ale dzięki za zwrocenie na to uwagi, może jednak zrezygnuję z ekstraktu kawowego bo w końcu słody powinny dać posmak palonej kawy. Z płatkami owsianymi to rzeczywiście może troche więcej ich dać, myślę że 1kg będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 dając trzy duże laski na 22l bardzo słabo było czuć wanilię ,moczona była w 120ml wódki z 35 g kakao,w słoiku bardzo ładnie pachniało waniliowo-czekoladowo ,w gotowym piwie kakao trochę było czuć ,wanilii prawie wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 a jak długo trzymacie wanilię na cichej? u mnie jedna laska, przez tydzień zdominowała całe piwo (8 litrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Moczyłem w alkoholu 2 oraz 3 laski wanilii przez min. 2 tygodnie, warki od 20 do 25l. O ile z wiadra jeszcze było czuć wanilię, tak po refermentacji praktycznie wcale, może w tym piwie z 3 laskami jeszcze jest to trochę słodszy aromat ale i tak ginie w kakao i aromacie chmielu. Taki macerat wrzucam wraz z moczonym materiałem zazwyczaj na tydzień. Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Po 5 godzinnych zmaganiach z filtracją... udało mi się zakończyć cały proces warzenia i piwo stoi już na burzliwej. Po 7 godzinach zaczęło bulgotać. Z tą wanilią to zrobię tak że, dodam 50 ekstraktu z 2 lasek na cichej. Po zakończeniu zrobię test czy jest wyczuwalna i ewentualnie będę dodawał ekstrakt kroplomierzem bezpośrednio do butelek. Po przelaniu na cichą wyszło mi 20.7 Plato z czego 2.7 to laktoza. Dodałem jeszcze 2 l wody mineralnej do rozcieńczenia więc jest coś około 16,5 Plato. Dodam że warka 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Najlepszy sposób na wyczuwalną wanilię w gotowym piwie to refermentacja z użyciem cukru waniliowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Najlepszy sposób na wyczuwalną wanilię w gotowym piwie to refermentacja z użyciem cukru waniliowego. Proporcje takie same jak w przypadku cukru stołowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Waniliowy będzie ciężko dostać i jest drogi, chyba że zrobisz go sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Waniliowy będzie ciężko dostać i jest drogi, chyba że zrobisz go sam. ?????? ciężko dostać? drogi? Chodzi mi o zwykły cukier do ciast z waniliną. Proporcje takie same jak ze zwykłym cukrem, chyba że chcesz mieć więcej lub mniej waniliowe, wtedy mieszasz ze zwykłym cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 W takim razie masz na myśli cukier wanilinowy, a to nie to samo co waniliowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Też robiłem z 2 laskami wanilii (moczone w ok 50ml rumu przez tydzień, potem to wszystko - i pocięta wanilia i rum - na tydzień na cichą). Tłuszcz z wanilii było widać na powierzchni, w piwie wyczuwalność na poziomie autosugestii. Warka 23L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belgi Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 A co Panowie byście powiedzieli gdyby np. 2 laski wanilii dodać na etapie gotowania? Czy aromat jaki uda się wyciągnąć poprzez wysoką temperaturę zniknie z czasem w taki sposób że nie ma sensu? Czy może warto spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 A co Panowie byście powiedzieli gdyby np. 2 laski wanilii dodać na etapie gotowania? Czy aromat jaki uda się wyciągnąć poprzez wysoką temperaturę zniknie z czasem w taki sposób że nie ma sensu? Czy może warto spróbować? Czytałem że, ta metoda nie daje efektów. Najlepszym sposobem jest dodawanie wanilli na cichą czy to w postaci ekstraktów (polecany) czy w postaci rozkrojonych lasek. Niektórzy dodają też cukier wanilinowy do refermentacji ale ciężko określić ile go dodać. Z dawkowaniem wanilli też jest problem bo niektorzy mowią że, 2-3 laski na 20l a inni że, 4-5. Faktem jest że, im dłużej piwo leżakujemy tym smak wanilli jest mniej wyrazisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Po 11 dniach od uwarzenia zrobiłem pomiar blg, jest na poziomie 8 stopni z czego 2.7 to laktoza czyli wychodzi 5.3 blg. Piwo smakuje alkoholowo, czekoladowo, czuć slody palone, jest gładkie i trochę mętne. Robię teraz fast-ferment test i po 2-3 dniach przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się