Darek_P. Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Double IPA Kolor: bursztynowy, miedziany, delikatnie opalizujący Piana: niska, drobna ale bardzo długo się utrzymująca, fajny lacing Aromat: pierwszy nich, niuch, niuuuch to delikatne zielone jabłuszko i wyraźna słodowość, z tła próbuje się wedrzeć coś cięższego - alkoholowość (?) oraz delikatnie czuć jakby truskawkę, wyraźnie też czuć słodycz z chmielu. Smak: pierwsze uderzenie to ostrość (z goryczki?) i wyraźna słodowość, która wraz z goryczką trwa, gorycz jest świetnie stonowana, nie zalegająca, czuć alkohol ale nie jest drażniący, gdzieś w tle przewija się biszkopt/ciasteczko, pomimo mocy piwo szybko znika Wysycenie: niskie....i to chyba tyle Bardzo ciekawe piwo, dużo wrażeń - pozytywnych, cieszę się, że mogliśmy je spróbować szkoda tylko, że było go tak maaaałooooo. ps. Czekam na kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wiedziałbym wcześniej, że Was trzydziestu trzech rozbójników, to dorzuciłbym po butelce dla każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Piana żadna, a nagazowanie weizenowe. Wracając jeszcze do piwa to akurat nagazowanie w tym przypadku (przynajmniej wg tego co mówi wiki na temat Belgian Dark Strong Ale: "Mocno nagazowane, ale bez ostrości pochodzącej od kwasu węglowego (nie szczypie w język).") było jak najbardziej na miejscu. Co do przegazowania to raczej bym się skłaniaj właśnie w stronę wahań temperatur w skrzyni styropianowej i być może poprzez to w niektórych przypadkach niedofermentowanie bo od zastosowania cukru miast glukozy to nie jest możliwe. Jak się uzbiera kilka piw, to mogę podrzucić Ci drugą turę. Z mojej strony bardzo chętnie, choć jak sam zauważyłeś, degustacje bardzo powoli mi szły z racji ciągłego niedoboru czasu (choroba naszych czasów), no i też jako że zaprzestałem piwowarstwa (choć liczę, że kiedyś warunki pozwolą) to nie mam za bardzo nic na wymianę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Owsiany stout Spierdzielał jak opętany, musiałem nalewać go na 3 razy do kieliszka. Wygląd: Piany nie chcę oceniać bo jest głównie wynikiem przegazowania piwa, a tak klarowne, czarne, ładnie się prezentuje. Aromat: Lekka kawa palona, lekka czekolada, trochę kwaśności od słodów palonych. Smak: Dość słodkie, goryczka niska do żadnej, kawa taka bardziej w stronę robusty, lekko kwaśna, nagazowanie takie, że jak się weźmie łyk piwa to w ustach zostaje piana może to lekka infekcja w butelce i coś dojadło resztki cukrów? Smak ogólnie fajny, aromat mało owsiankowy, bardziej po dry stouta, smak bardziej pod sweet stouta Podsumowanie: Jakby nie to nagazowanie byłby bardzo fajny stout, a tak trzeba dość długo poczekać żeby był pijalny kiedy część gazu ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Witam, witam! Zaczynamy serie "degustuj z Brandonem" Zaczynamy od American Stout:Kolor: czarny, nieprzejrzysty.Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowata, jasnobrązowa, koronka fajna, bardzo trwała i gesta.Zapach: kawa, paloność, bardzo delikatny leśny przyjemny- mało ameryki!Smak: kawa, gorzka czekolada, przełamywana fajną goryczką, fajnie zbalansowane i pełne, na finiszu żywica.Wysycenie: średnie- w sam razUwagi: Piwo pite w odpowiedniej temperaturze w odpowiednim szkle, dokładnie 6 tygodni od zabutelkownia i jedyne do czego sie można przyczepić to za mało ameryki w aromacie. Wg mnie idealny american stout to balans 50-50% stout ameryka. Tutaj dałbym 60-40 dla stouta ogólnie duży plus za piwo, wad nie stwierdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) To jest taki nie do końca american stout, bo są to wysłodziny z risa Założenie było takie, że robię risa 24 BLG, a do wysłodzin idzie ameryka. BJCP mówi, że aromat chmielowy ma być średni do niskiego, więc mimo, że Ci nie gra do końca, to się cieszę, bo udało się uzyskać zamierzony efekt Mi z kolei przeszkadza nagazowanie. Od tego sezonu wszystkie stouty będę gazował na 1,8 - dzięki temu wydają mi się być bardziej pełne i kremowe. Edytowane 2 Marca 2017 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 belgian blond ale Kolor: złoty, klarowny Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowata, biała, koronka fajna, trwała i gesta.Zapach: przyprawowość, korzenność, ogólnie belgia.Smak: słodycz delikatnie przełamana goryczką, ogólnie za duża słodycz jak dla mnie, pod koniec już męczyłem.Wysycenie: w sam razUwagi: Z tego co opowiadałeś to długo fermentowało i moim zdaniem mogłoby jeszcze wyzjadać co nieco. Chyba że tak planowałeś i zacierałeś na słodko to ok. Jak dla mnie do poprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Mowa była o triplu, który jeszcze nie jest w butelkach. W blondzie było wszystko bez problemu. Dojedzone wszystko. Świadczy o tym brak przegazowania, a młode ono nie jest Chciałem zaakcentować słodowość. Miał być smak słodowy i z tego poziomu jestem zadowolony. Hmm, nie pomyślałem, że może być męczące. Zdecydowanie przy tym piwie się nie męczę, a Ewa już mi prawie całego blonda wypiła:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Bo Ewa lubi słodkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Teraz trzy recenzje na szybko. Kiedyś z Kamilem otworzyliśmy sweet stouta- pytaj go o wrażenia. Coffe stouta piłem w weekend a teraz sączę dry stouta. Odnośnie sweet stouta to tak jak mówiłeś. Baza z laktozy ale słodkości nie czuć. Reszta bardzo poprawna. Coffe stout to dla mnie mega zagadka. Juz kilka razy się z tym spotkałem i nie wiem czy to wina sposobu dodawania kawy, czy rodzaju kawy, czy moich zdolności sensorycznych. Czuję kawę w zapachu fajnie, natomiast smak kojarzy mi się nierozłącznie ze smakiem bobu tak- gotowanego bobu. Co do Dry stouta, bez komentarza. Ideał i dzięki temu stylowi zacząłem warzyć i takich piw więcej! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 American Stout Wygląd : Czarne, nieprzejrzyste. Piana średnioobfita.Gęsta, ładna koronka, opada do warstwy i obrączki. Aromat : Chmiel i słód w sumie na równym poziomie, fajnie się to uzupełnia. Mleczna czekolada, trochę kawy i żywica, może lekko majaczy pomarańcza,ale może to złudzenie. Dobry balans. Smak : Gładkie, raczej pełne. Nasycenie niskie/średnie. Goryczka średnia, na finiszu trochę mocniejsza od słodów. Na pierwszym planie jednak chmiel, znów żywica. Dalej słody, ciemne palone. Kawa, czekolada. Trochę w kierunku słodkiego się skłania, ale balans bardzo dobry. Finisz cierpko palony i lekko chmielowy. Na końcu leciutko wychodzi alko po ogrzaniu, ale to niuans. Podsumowanie. Klasyka, bardzo pijalne, bez wad, duży plus za balans w aromacie i smaku. Dobre, dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszOff Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Widzę że rok temu w marcu 2017 też degustowałem ten styl (mam nadzieje ze to nie ta sama warka i że nie masz takich staroci w piwnicy) American Stout:Kolor: czarny, nieprzejrzysty.Piana: niska, dość szybko znikająca, drobno i średnio pęcherzykowata, brązowa,Zapach: kawa, żywica i lekka paloność, fajna lekka cytrusowość.Smak: Idealny balans między kawą/palonością a goryczką od chmielu. Wysycenie: Wysycenie w punkt dlatego dziwi mnie ta niska piana. Być może nisko nasyciłeś a ja ostrożnie nalewałem nie tworząc zbytniej piany.Uwagi: Pierwsza z serii degustacji i oceniam ją bardzo przyzwoicie, tym bardziej ze to jeden z ulubionych stylów. Jeśli wady to ta piana ale tak jak pisałem wcześniej może być to moja wina. Jednakże wolę nisko nagazowane piwa z niską pianą niż odwrotnie. Edytowane 2 Lutego 2018 przez MateuszOff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 English IPA Kolor: miedziany/bursztynowy- lekko zmętniony.Piana: ładna, długo utrzymująca się, koronki pięknie robiąca,Zapach: słodowy, ziemisty i lekko trawiasty, kwiatowy,Smak: tak jak to w angielskich ipach karmelowość/ciasteczkowość góruje nad goryczką, pełne w smaku, goryczka fajnie zbalansowana,Wysycenie: średnie,Uwagi: piwo niezwykle pijalne i stylowe, przywołało mi wspomnienia wakacyjne ze Słowenii- piłem tam Fullersa bardzo podobnego w smaku i to chyba dobrze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) To lecimy z pierwszym w serii Foreign Extra Stout #51 Butelkowany 07.01.17 Czyli ponad roczny Stout :). Ekstr. 17,1. Aromat z butelki: Przyjemny palony, czekoladowy, owocowy, intensywny. Wygląd: Czarne nieprzejrzyste, klarowne. Piana drobno i średnio-pęcherzykowa, brązowa, niska. Szybko redukuje się do bardzo cienkiej warstwy, po dłuższym czasie znika. Aromat: Palony na pierwszym miejscu, czekoladowy, lekko owocowy przechodzący delikatnie w sherry. Może lekki rum. Dużo przyjemnego się dzieję, nie potrafię reszty opisać. Smak: Wysycenie średnie. Goryczka trafiona w punkt, nie jest nachalna, średnia, przyjemna. Zostaje przyjemna cierpkość na języku od palonego zboża. Wytrawny ale pełny w smaku. Leciutki ale bardzo fajny alkohol, komponuje się fajnie z goryczką. Pozostaje przyjemny i długi posmak. Ogólnie: FES bardziej w stronę wytrawną (pewnie jeszcze długie leżakowanie to podniosło), przyjemny, dobrze zbalansowany, wyleżany :). Goryczka perfekt. Brak wad. Dobry balans, aromatów, smaku i goryczki. Wrażenie: Piwo pyszne, pijalne w stronę dłuższego, degustacyjnego picia. To piwo jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że najlepsze piwa, to domowe piwa. Jak dla mnie trochę za wytrawny, ale osobiście wolę stouty bardziej w stronę słodką, aczkolwiek jest pełny w smaku. Dzięki za możliwość spróbowania. edit. poprawiony błąd Edytowane 7 Lutego 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Weizenbock Kolor: bursztynowy- lekko zmętniony jak to w stylu być powinnoPiana: wysoka, drobno pęcherzykowa z wstawkami większych bąbli, w miarę trwałaZapach: słodowy, melanoidynowy, póki co brak elementów utlenienia więc zamawiam butelkę wyleżakowaną Smak: mocno koźlakowo, czyli chlebowo słodowe, goryczka niska, dosyć pełne w smaku, delikatnie zaznaczony goździk- banan po ogrzaniu też wychodzi, charakterystyczna nuta od słodu pszenicznego też odczuwalna,Wysycenie: średnieUwagi: ogólnie klasyka, chociaż nie mój styl, bardziej wolalłbym dunkelową wersję pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisiorbis Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 APA 2 but 0,33l, panel 4 laików (w tym ja) - wszystkim dobrze wchodziła (degustowana jako pierwsza 1 z 9) Aromat: delikatny, cytrus, zbożowy, chlebowy czego oni tam nie czuli... Wygląd: jasne, żółte nie słomkowe, mętne zwłaszcza po wlaniu z osadem, biała piana, drobna, całkiem puszysta i długo utrzymująca się Smak: bdb jak to apa, estry cytrusy, nie przesadzone, goryczka umiarkowana choć co ciekawe dla mnie za 1-szym razem wydawała się całkiem duża i długo trzymająca - przy drugiej but. następnego dnia zgodziłem się z resztą piwoszy Odczucie: średnio wysycone a może nawet dużo (1-sza but.) Ogólne wrażenie: cytuję z arkusza naszej oceny: "wysoka pijalność, ogólnie więcej takich chcemy, pozdrowionka " dla mnie mogłoby być bardziej zdecydowane, chętnie spróbuję Double IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisiorbis Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 FOREIGN EXTRA STOUT degustacja 2-ga z 9 jeszcze byliśmy trzeźwi Aromat: kawowo-chlebowy Wygląd: czarne przygaszone, piany brak Smak: kawa, delikatne, długa lekko kwaskowa końcówka Odczucie: aksamitne, niskie wysycenie Ogólne wrażenie: pozytywne, dobry stout , piwko jakie lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisiorbis Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 no to jeszcze jedno, tym razem nr 4 z naszej degustacji: ENGLISH IPA Aromat: mało wyczuwalny Wygląd: barwa miedziana, pianka nieduża, klarowność iskrząca Smak: EIPA została oceniona jako całkiem zrównoważona, lekko kwaskowa, z "małym odczuciem śliwkowym". Goryczka raczej mała. Odczucie: niskie nasycenie, lekko cierpkie w ustach Ogólne wrażenie: cytuje jednego z degustatorów: WKSz "dobra - faza nastąpiła " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Nothern Elnglish Brown Ale #61 Butelkowany 30.04.17. Ekstr. 12,5. Wygląd: Ciemno brązowe z czerwonymi akcentami, klarowne. Piana średnio-pęcherzykowa, jasno brązowa, obfita. Szybko redukuje się prawie do zera. Aromat: W aromacie słodki karmel, może lekkie toff. Wzbogacony słodkimi estrami owocowymi, jednocześnie lekko kwaskowy. Smak: Wysycenie wysokie, stylu nie znam, ale wg. opisu jest dobrze. Goryczka niska, przyjemna. Piwo wytrawne. Tu w smaku dodatkowo pojawia się też lekka czekolada, taka słodowa. Piwo delikatnie kwaskowe. Ogólnie: Aromat bardzo przyjemny, lekkie zwiewne. CO2 trochę szczypie w język, reszta fajnie zbalansowana. Pozostaje bardzo przyjemny posmak, finisz wytrawny. Wg opisu stylu za dużo owoców w aromacie (ale mi to bardzo pasuje). Wrażenie: Kolejne fajne piwo, bardzo pijalne. Aromat zniewalający, zanim pierwszy raz spróbowałem to chwilę zajęło :D. Jak na taki ekstrakt całkiem nieźle się przechwało, brak utlenienia. Jedyny minus jak dla mnie to za duże wysycenie, ale to preferencje osobiste :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubunio Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Niestety nie pamiętam nazwy, ale może po opisie da się wywnioskować albo znajomi mi przypomną. Pity na początku marca br. Aromat: Palony intensywny. Wygląd: Ciemna piana powoli opadająca, nieprzejrzyste (czarne). Aromat: Palony może lekko karmelowaty. Smak: Kwaśno-gorzki (bardziej gorzki). Cierpkie. Goryczka niewyczuwalna. Uczucie gazu na języku. Ogólnie: Trochę chyba wolę słodsze stauty . Ten był nie dla mnie, aczkolwiek mogę degustować nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 American Stout #55 Butelkowany 21.01.17. Ekstr. 14,4. Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, ciemno brązowa obfita. Szybko redukuje się do cienkiej warstwy. Aromat: W aromacie palone, i coś delikatnego, słodkiego. Ameryki brak, ale po takim czasie to zrozumiałe. Smak: Wysycenie wysokie. Palony, trochę popiołowy. Wytrawne. Goryczka średnia, taka trochę też od słodu, przyjemna. Ogólnie: Aromat dobry, fakt że brak ameryki ale taki czas leżakowania zobowiązuje. CO2 szczypie w język. Mocno wytrawne, palone. Wrażenie: Fajne piwo, myślę że jego czasy świetności minęły jako american stout. Wypite z przyjemnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się