cyoorka Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Numer Nazwa Data warzenia 17 Kolsch 26/04/2011 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG Wydajność 23,0 l 11,5 73% SRM IBU 2,8 20,1 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,20 kg słód pilzneński Weyermann 3 84,2% 0,60 kg słód pszeniczny Weyermann 3 15,8% ZACIERANIE 15 litrów wody 69,0 ° C 70 minut 65,0 ° C CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 15 g Northern Brewer granulat 10 150 60' DROŻDŻE Safbrew S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Kolsch po ponad 6 tygodniach fermentacji rozlany do muszli klozetowej bez dodatku cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Infekcja? Tak w ogóle daję plusa za "zlanie do klozetu bez dodatku cukru"... Śmieję się do teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Tak, niestety infekcja. W smaku kwach, zapach odrzucający. Stało sobie we wiadrze, a ja w tym czasie zmieniałem pracę, leczyłem kontuzję ręki i nie było czasu się nim zająć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka. Hej a czy tych przewodów elektrycznych nie powinieneś lepiej zabezpieczyć ?? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 A powinienem? Na filmiku jest prowizoryczne podłączenie do testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka. E tam zabezpieczyć, to tylko 12V Sprawa ważniejsza, ten silnik powinien mieć drugi obieg na innym przewodzie - wolniejszy - bardziej prawidłowy dla zacieru, teraz to będzie wiirrrrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka. Z ciekawości, ile to ma obr/min? Około 60? Zastosowałeś jakąś regulację? Mam już podobny silniczek i poowoli przymierzam się do montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 A powinienem? Na filmiku jest prowizoryczne podłączenie do testów. Oj tam oj tam najwyżej będzie "piwo z iskrą" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Obroty łatwo policzyć. Regulacji nie mam. Po pierwszej warce się okaże czy coś trzeba zmienić/usprawnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Numer Nazwa Data warzenia 18 Liche 15/10/2011 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 24,0 l 9,0 1,036 68% SRM IBU 8,2 20,3 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,25 kg słód pilzneński Optima 3,5 98,5% 0,05 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 1,5% ZACIERANIE 11,5 litra wody 72,0 ° C 60 minut 68,0 ° C wygrzew 76,0 ° C CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 10 g Northern Brewer granulat 10 100 60' 5 g Chinook granulat 11,6 58 60' 50 g Lubelski szyszki 2 100 5' DROŻDŻE Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere Ilość brzeczki 23,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Warka 18 rozlana do butelek. Dodałem 350 ml brzeczki 12°Blg. Wyszły 42 butelki. Fermentacja stanęła na 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Numer Nazwa Data warzenia 19 Altbier 11/11/2011 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 25,0 l 12,0 1,048 73% SRM IBU 11,6 32,5 ZASYP Ilość Składnik EBC % 2,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 48,8% 2,00 kg słód monachijski Castle Malting 15 46,5% 0,20 kg słód Special B Castle Malting 300 4,7% ZACIERANIE 15 litrów wody 69,0 ° C 25 minut 62,0 ° C 25 minut 73,0 ° C CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 16 g Northern Brewer granulat 10 160 60' 5 g Chinook granulat 11,6 58 60' 50 g Tettnanger granulat 4,1 205 10' DROŻDŻE gęstwa Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere Ilość brzeczki 24,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Po 22 dniach fermentacji w 16°C rozlałem warkę 19 z dodatkiem 1 litra rezerwy. Otrzymałem 47 butelek. Fermentacja zatrzymała się na 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ech, warzę właśnie Stouta. Wszystko szło git dopóki nie zacząłem filtrować. Katastrofa. Przez 40 minut udało mi się uzbierać 3 litry brzeczki. Mieszałem, podniosłem filtrator na wysokość 1,70 metra, nic nie pomogło. Teraz zawróciłem zacier do kotła i podgrzewam do 78°C. Oby pomogło. PS. Grubość śruty taka jak zawsze, filtr rurkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Chwilę temu przekazałem do gotowania z trudem uzyskane 25 litrów brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 3 godziny wysładzałeś? Niezły wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Dużo palonego jęczmienia? Jedyne co mi przychodzi do głowy, parę osób też już zgłaszało problemy z filtracją stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Nie ma co podnosić filtra na taką dużą wysokość. W wężyku i młócie tworzy się podciśnienie, że młóto się zapowietrza i z wierzchu zasklepia, tworzy się taka zbita skorupa. Już lepiej żeby słup wody nad złożem był większy, będziesz miał ciśnienie żeby pchać wodę przez młóto. Ja jak mi się zatyka filtracja, to biorę cienki drut i robię dziury w młócie lub nacinam nożem. Leci może z początku trochę mętniejsze ale, co robić. Ostateczność to przełożenie wszystkiego z powrotem do gara, podgrzanie do 78°C, i ponowna filtracja. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Mi dziś się również przytkała filtracja przy stoucie. Zrobiło się takie zbite złoże a nad nim woda którą wlałem do wysładzania. I delikatnie sobie z tego kapało... Możliwe że to coś związanego z ziarnami/słodami palonymi... Słody/ziarna palone automatycznie śrutują dużo drobniej i może przez to się zatyka filtracja? U mnie w każdym bądź razie pomogło zamieszanie do dna i ponowny start filtracji. Bez przekładania i ponownego podgrzewania. Za drugim razem już się tak złoże nie zbiło, a filtracja poszła bez problemów. Używam filtratora z oplotu zamontowanego w fermentorze z kranikiem. Zasyp: ok 4,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Numer Nazwa Data warzenia 20 American Stout 5.01.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 24,0 l 12,5 1,051 69% SRM IBU 37,2 46,5 ZASYP Ilość Składnik EBC % 2,15 kg słód pilzneński Optima 3,5 46,7% 2,00 kg słód monachijski Strzegom 16 43,5% 0,35 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann 1100 7,6% 0,10 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 2,2% ZACIERANIE 15 litrów wody 73,0 ° C 60 minut 68,0 ° C wygrzew 78,0 ° C CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 25 g Chinook granulat 11,6 290 60' 30 g Amarillo granulat 9 270 15' DROŻDŻE Danstar Nottingham Ilość brzeczki 23,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ciemny zasyp ześrutowałem praktycznie na mąkę i to pewnie główny winowajca. Żeby cokolwiek leciało, musiałem ciągle mieszać. Co chwila dolewałem wrzątku z czajnika. Jakby tego było mało, chcąc ograniczyć odparowanie gotowałem pod częściowym przykryciem. No i oczywiście wykipiało. Musiałem dolać do kotła 1,5 litra wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Dziś rozlałem American Stouta. Fermentował przez 20 dni w temperaturze 15°C, skończył na 3,5°Blg. Do refermentacji poszło 0,5l brzeczki, 0,9l wody, 70g cukru. Napełniłem 44 butelki. Smak obiecujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Numer Nazwa Data warzenia 21 Lumbago 9.03.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 25,0 l 11,0 1,044 74% SRM IBU 6,6 22,2 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,80 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4% 0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,6% ZACIERANIE 15 litrów wody 74,0 ° C 60 minut 69,0 ° C wygrzew 78,0 ° C GOTOWANIE 70 minut Ilość Nazwa AA GPH 20 g Amarillo granulat 9 180 DROŻDŻE Safbrew S-33 Ilość brzeczki 24,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się