Skocz do zawartości

Browar Domowy Vadim


Rekomendowane odpowiedzi

Numer Nazwa Data warzenia

17 Kolsch 26/04/2011

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG Wydajność

23,0 l 11,5 73%

SRM IBU

2,8 20,1

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,20 kg słód pilzneński Weyermann 3 84,2%

0,60 kg słód pszeniczny Weyermann 3 15,8%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 69,0 ° C

70 minut 65,0 ° C

 

CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

15 g Northern Brewer granulat 10 150 60'

 

DROŻDŻE

Safbrew S-33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 miesiące temu...
W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka.

E tam zabezpieczyć, to tylko 12V :)

 

Sprawa ważniejsza, ten silnik powinien mieć drugi obieg na innym przewodzie - wolniejszy - bardziej prawidłowy dla zacieru, teraz to będzie wiirrrrr :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przerwie letniej browar został wzbogacony o mieszadło do kociołka.

 

Z ciekawości, ile to ma obr/min? Około 60? Zastosowałeś jakąś regulację? Mam już podobny silniczek i poowoli przymierzam się do montażu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Numer Nazwa Data warzenia

18 Liche 15/10/2011

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

24,0 l 9,0 1,036 68%

SRM IBU

8,2 20,3

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,25 kg słód pilzneński Optima 3,5 98,5%

0,05 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 1,5%

 

ZACIERANIE

11,5 litra wody 72,0 ° C

60 minut 68,0 ° C

wygrzew 76,0 ° C

 

CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

10 g Northern Brewer granulat 10 100 60'

5 g Chinook granulat 11,6 58 60'

50 g Lubelski szyszki 2 100 5'

 

DROŻDŻE

Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere

 

Ilość brzeczki

23,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Numer Nazwa Data warzenia

19 Altbier 11/11/2011

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

25,0 l 12,0 1,048 73%

SRM IBU

11,6 32,5

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

2,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 48,8%

2,00 kg słód monachijski Castle Malting 15 46,5%

0,20 kg słód Special B Castle Malting 300 4,7%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 69,0 ° C

25 minut 62,0 ° C

25 minut 73,0 ° C

 

CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

16 g Northern Brewer granulat 10 160 60'

5 g Chinook granulat 11,6 58 60'

50 g Tettnanger granulat 4,1 205 10'

 

DROŻDŻE

gęstwa Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere

 

Ilość brzeczki

24,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ech, warzę właśnie Stouta. Wszystko szło git dopóki nie zacząłem filtrować. Katastrofa. Przez 40 minut udało mi się uzbierać 3 litry brzeczki. Mieszałem, podniosłem filtrator na wysokość 1,70 metra, nic nie pomogło. Teraz zawróciłem zacier do kotła i podgrzewam do 78°C. Oby pomogło.

PS.

Grubość śruty taka jak zawsze, filtr rurkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co podnosić filtra na taką dużą wysokość. W wężyku i młócie tworzy się podciśnienie, że młóto się zapowietrza i z wierzchu zasklepia, tworzy się taka zbita skorupa. Już lepiej żeby słup wody nad złożem był większy, będziesz miał ciśnienie żeby pchać wodę przez młóto. Ja jak mi się zatyka filtracja, to biorę cienki drut i robię dziury w młócie lub nacinam nożem. Leci może z początku trochę mętniejsze ale, co robić. Ostateczność to przełożenie wszystkiego z powrotem do gara, podgrzanie do 78°C, i ponowna filtracja.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi dziś się również przytkała filtracja przy stoucie. Zrobiło się takie zbite złoże a nad nim woda którą wlałem do wysładzania. I delikatnie sobie z tego kapało...

Możliwe że to coś związanego z ziarnami/słodami palonymi... Słody/ziarna palone automatycznie śrutują dużo drobniej i może przez to się zatyka filtracja?

U mnie w każdym bądź razie pomogło zamieszanie do dna i ponowny start filtracji. Bez przekładania i ponownego podgrzewania. Za drugim razem już się tak złoże nie zbiło, a filtracja poszła bez problemów.

Używam filtratora z oplotu zamontowanego w fermentorze z kranikiem. Zasyp: ok 4,5kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer Nazwa Data warzenia

20 American Stout 5.01.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

24,0 l 12,5 1,051 69%

SRM IBU

37,2 46,5

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

2,15 kg słód pilzneński Optima 3,5 46,7%

2,00 kg słód monachijski Strzegom 16 43,5%

0,35 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann 1100 7,6%

0,10 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 2,2%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 73,0 ° C

60 minut 68,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

25 g Chinook granulat 11,6 290 60'

30 g Amarillo granulat 9 270 15'

 

DROŻDŻE

Danstar Nottingham

 

Ilość brzeczki

23,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciemny zasyp ześrutowałem praktycznie na mąkę i to pewnie główny winowajca. Żeby cokolwiek leciało, musiałem ciągle mieszać. Co chwila dolewałem wrzątku z czajnika.

 

Jakby tego było mało, chcąc ograniczyć odparowanie gotowałem pod częściowym przykryciem. No i oczywiście wykipiało. Musiałem dolać do kotła 1,5 litra wrzątku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Numer Nazwa Data warzenia

21 Lumbago 9.03.2012

 

CHARAKTERYSTYKA

Wybicie BLG OG Wydajność

25,0 l 11,0 1,044 74%

SRM IBU

6,6 22,2

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

3,80 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4%

0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,6%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 74,0 ° C

60 minut 69,0 ° C

wygrzew 78,0 ° C

 

GOTOWANIE 70 minut

Ilość Nazwa AA GPH

20 g Amarillo granulat 9 180

 

DROŻDŻE

Safbrew S-33

 

Ilość brzeczki

24,0 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.