Skocz do zawartości

Czekoladowy stout, prośba o weryfikacje


Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę uważyć stouta, za palonością nie przepadam, za to chciał bym wyraźnie czuć czekoladę, zmajstrowałem sobie taki zasyp:

 

4kg Pale Ale

0,5 Monachijski I

0,4 czekoladowy pszeniczny

0,2 Carafa Special II - na ostatnie 5 min

0,4 kg płatki jęczmienne

 

Chmiele:

30 g Marynka 60 min

30 g Lubelski 5 min

 

Drożdze: FM Irlandzkie ciemności

 

Zacieranie :

30 min 65 st.C

40 min 72 st.C

 

Czy wyjdzie mi to co zamierzam? A jeśli nie, to jakie zmiany wprowadzić?

Edytowane przez Darek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne

 

 

Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia.

1. a dlapoco? :O

2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne

 

 

Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia.

1. a dlapoco? :O

2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? :smilies:

 

Faktycznie, płatki jęczmienne - nie palony jęczmień. Sorry :P

Co do Carafy - z moich doświadczeń mam wrażenie, że jest bardziej palona niż w wersji Special

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma jak drwić z czyichś wypowiedzi - to jest właśnie pomocniczość.

no ja myślałem, że to jest forum piwowarów domowych, a tu mi ktoś sugeruje, że samarytan czy jakichś tam innych;)

 

Owszem forum jest swego rodzaju pomocą i jest pomocne (ludzie są pomocni), ale:

1. nie po raz ... (wpisz dowolnie dużą liczbę)

2. nie w kwestiach oczywistych i powszechnie już znanych i wałkowanych

 

Wybacz jeśli Cię uraziłem bo nie było to moim celem, ja tylko chciałem wyraźnie zwrócić uwagę na fakt powielania prawdy oczywistej (przynajmniej dla piwowarów).

 

Ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej.

 Ok, edytowałem Carafę II na Carafę Special II i dałem ją na ostatnie 5 min. Co dokładniej wniesie mi palony jeczmień? Pytanie może wydac się błache, ale to moja 9 warka więc mam jeszcze mało doświadczenia.

Edytowane przez Darek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.