Darek Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, chcę uważyć stouta, za palonością nie przepadam, za to chciał bym wyraźnie czuć czekoladę, zmajstrowałem sobie taki zasyp: 4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa Special II - na ostatnie 5 min 0,4 kg płatki jęczmienne Chmiele: 30 g Marynka 60 min 30 g Lubelski 5 min Drożdze: FM Irlandzkie ciemności Zacieranie : 30 min 65 st.C 40 min 72 st.C Czy wyjdzie mi to co zamierzam? A jeśli nie, to jakie zmiany wprowadzić? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia. 1. a dlapoco? :O 2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 4kg Pale Ale 0,5 Monachijski I 0,4 czekoladowy pszeniczny 0,2 Carafa II 0,4 kg płatki jęczmienne Osobiście zamieniłbym Carafe II na Carafę special. Zmniejszyłbym też ilość palonego jęczmienia. 1. a dlapoco? :O 2. no z 0 (zero) to na ile chcesz zmniejszyć ten palony jęczmień ? Faktycznie, płatki jęczmienne - nie palony jęczmień. Sorry Co do Carafy - z moich doświadczeń mam wrażenie, że jest bardziej palona niż w wersji Special Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 z moich doświadczeń mam wrażenie, że jest bardziej palona niż w wersji Special no co Ty, brawo, ponownie odkryłeś Amerykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Taaak... Uwielbiam to na forum. Nie ma jak drwić z czyichś wypowiedzi - to jest właśnie pomocniczość. Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2016 przez jankes2k14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Polecam paloną pszenicę, daje fajną czekoladę imo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie ma jak drwić z czyichś wypowiedzi - to jest właśnie pomocniczość. no ja myślałem, że to jest forum piwowarów domowych, a tu mi ktoś sugeruje, że samarytan czy jakichś tam innych;) Owszem forum jest swego rodzaju pomocą i jest pomocne (ludzie są pomocni), ale: 1. nie po raz ... (wpisz dowolnie dużą liczbę) 2. nie w kwestiach oczywistych i powszechnie już znanych i wałkowanych Wybacz jeśli Cię uraziłem bo nie było to moim celem, ja tylko chciałem wyraźnie zwrócić uwagę na fakt powielania prawdy oczywistej (przynajmniej dla piwowarów). Ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bym dodał 0,3 jęczmienia palonego na ostatnie 15 min zacierania. Nie da Ci dużej paloności a wniesie to co ma mieć Stout. ogólnie jeśli nie lubisz paloności to dawaj palone pod koniec zacierania to wyjdzie łagodniej. Ok, edytowałem Carafę II na Carafę Special II i dałem ją na ostatnie 5 min. Co dokładniej wniesie mi palony jeczmień? Pytanie może wydac się błache, ale to moja 9 warka więc mam jeszcze mało doświadczenia. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się