Versaar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Chciałbym uwarzyć swoją pierwszą warkę, którą planuję sam chmielić. Chciałbym zrobić jasnego lagera, który byłby lekki, lecz wyczuwalna była by w nim goryczka i charakter, żeby nie było po prostu płytkie w smaku. Ilość: ok 20 litrów. Mam warunki do stworzenia lagera - temperatury od 16 do 10 stopni. Na razie jestem zbyt "zielony" aby zacierać (muszę się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt oraz w wiedzę), dlatego chciałbym użyć ekstraktu słodowego płynnego. Mam parę pytań i wątpliwości: 1) Po pierwsze, jaki ekstrakt polecacie? Ekstrakt jasny, lub superjasny (chyba Gozdawa taki ma w swojej ofercie). Jaka firma, WES, Gozdawa, a może Bruntal (dziwi mnie ta niska cena, jak z jakością?)? 2) Jakich chmieli i w jakiej ilości ich użyć? 3) W jakich minutach gotowania dodać chmiele? Chmielić na cichej również? 4) Jakie drożdże polecacie do tego lagera? 5) Polecacie jakiś sklep internetowy, użytkownika na allegro w którym(u którego) stosunek ceny do jakości będzie dobry? 6) Wyjdzie z tego coś lepszego niż z brewkitów? Chciałbym póki co zrobić piwo z ekstraktu, przejść każdy poziom od brewkita po własne chmielenie, aż po zacieranie. Szukałem na forum czegoś, czego bym chciał, ale się nie doszukałem, a może źle szukam po prostu, więc przepraszam jeśli ktoś już taki przepis udostępnił. Pozdrawiam. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 ale się nie doszukałem to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 ilu litrowy masz garnek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) ale się nie doszukałem to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. Faktycznie, będę uważniejszy na przyszłość, czas rozpisany, gorzej z typem chmielu jaki użyć. ilu litrowy masz garnek ? Emaliowany, najprawdopodobniej 50l, muszę zmierzyć dokładnie jego litraż, ale jest bardzo duży. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Proszę o ocenę i weryfikację, czy wyjdzie z tego pijalny napój 2x WES jasny 1,7kg 20g Marynki (0') 20g Lubelskiego (45') Drożdże saflager s-23 Burzliwa w temp 10-12 stopni. Czy nie wyjdzie zbyt chmielone? Oczekuję czegoś lekkiego, lecz z wyczuwalnym chmielem w smaku i aromacie. Chmielić w specjalnym woreczku, czy granulatu nie ma sensu w worku wrzucać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się