Skocz do zawartości

Imbirowe Blond Ale - weryfikacja receptury


jkx6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Ostatnio wpadliśmy ze znajomym na pomysł uwarzenia piwa jasnego dość lekkiego, a jednocześnie mocno imbirowego. Z naszych dywagacji ulęgła się taka receptura:

Skład:

Słody (zasyp):
·         Pilzneński Strzegom 3,1 kg (60%)
·         Wiedeński Strzegom 1,8 kg (35%)
·         Płatki Owsiane 0,26 kg (5%)

Chmiel:
·         New Port 30 g
·         Sterling 50 g

Dodatki:
·         Imbir świeży 40 g
·         Imbir macerowany 40 g

Drożdże:
·         Fermentis US-05

Zacieranie:

Do 15 l wody o temperaturze 70 °C Wsypujemy słód oraz skleikowane płatki.
W temperaturze 64 °C trzymamy przez 30 min.
Grzejemy do 74 °C i trzymamy kolejne 30 min.
Mashout 78 °C.

Wysładzanie:

15 l wody w temperaturze ~75 °C

Gotowanie 60 min:

New Port 20 g - 60 min
Imbir świeży 20 g - 60 min
New Port 10 g - 30 min
Sterling 10 g - 30 min
Imbir świeży 10 g - 30 min
Sterling 20 g - 10 min
Imbir świeży 10 g - 10 min
Mech irlandzki [opcjonalne]

Fermentacja

1-2 tygodnie burzliwej
2-3 tygodnie cichej z Imbirem macerowanym, oraz 20 g Sterlinga

Co byście pozmieniali i czy taki twór może być dobry Waszym zdaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem strata chmielu.. daj na goryczke,może być więcej a reszta zabawa z imbirem. W swoim witbierze dodaję na ostatnie 10 min gotowania jeden korzeń świeży (ok 50g) i przykrywa wszystko jesli chodzi o aromat. Kolendre/ curacao /chmiel wszystko zostaje zdominowane intensywnym zapachem imbiru. Radzę też dość grubo kroić korzeń dla latwiejszej filtracji przy zlewaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popieram przedmowce. Chmielu na aromat bym nie dawal wcale. Ja dalem do swojego blonda 60g swiezego, grubo startego imbiru i piwo bylo jak dla mnie bardzo imbirowe ;) czyli pyszne :D Problemu z filtracja nie bylo. Polecam pic dosyc szybko jak juz bedzie nagazowane w butelkach, bo aromat imbiru (przynajmniej u mnie) szybko uciekał ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obieraliście imbir ze skórki przed wrzuceniem do gara? Czytałem trochę na forum na ten temat i wychodzi na to, że nieobrany imbir daje nieporównywalnie lepsze efekty od "gołego". Ja sam do swojego świątecznego piwa dodałem na ostatnie 10 minut 70g pokrojonego korzenia na 18 litrów, ale nie chciałem przesadzić, więc pozbyłem się skórki. Efekt jest taki, że nic a nic go nie czuć - ani aromatu, ani smaku. Wprawdzie były tam też inne przyprawy, ale nie wydaje mi się, żeby mogły przykryć nawet tę charakterystyczną ostrość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.