jkx6 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam serdecznie. Ostatnio wpadliśmy ze znajomym na pomysł uwarzenia piwa jasnego dość lekkiego, a jednocześnie mocno imbirowego. Z naszych dywagacji ulęgła się taka receptura: Skład: Słody (zasyp): · Pilzneński Strzegom 3,1 kg (60%) · Wiedeński Strzegom 1,8 kg (35%) · Płatki Owsiane 0,26 kg (5%) Chmiel: · New Port 30 g · Sterling 50 g Dodatki: · Imbir świeży 40 g · Imbir macerowany 40 g Drożdże: · Fermentis US-05 Zacieranie: Do 15 l wody o temperaturze 70 °C Wsypujemy słód oraz skleikowane płatki. W temperaturze 64 °C trzymamy przez 30 min. Grzejemy do 74 °C i trzymamy kolejne 30 min. Mashout 78 °C. Wysładzanie: 15 l wody w temperaturze ~75 °C Gotowanie 60 min: New Port 20 g - 60 min Imbir świeży 20 g - 60 min New Port 10 g - 30 min Sterling 10 g - 30 min Imbir świeży 10 g - 30 min Sterling 20 g - 10 min Imbir świeży 10 g - 10 min Mech irlandzki [opcjonalne] Fermentacja 1-2 tygodnie burzliwej 2-3 tygodnie cichej z Imbirem macerowanym, oraz 20 g Sterlinga Co byście pozmieniali i czy taki twór może być dobry Waszym zdaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Moim zdaniem strata chmielu.. daj na goryczke,może być więcej a reszta zabawa z imbirem. W swoim witbierze dodaję na ostatnie 10 min gotowania jeden korzeń świeży (ok 50g) i przykrywa wszystko jesli chodzi o aromat. Kolendre/ curacao /chmiel wszystko zostaje zdominowane intensywnym zapachem imbiru. Radzę też dość grubo kroić korzeń dla latwiejszej filtracji przy zlewaniu. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Popieram przedmowce. Chmielu na aromat bym nie dawal wcale. Ja dalem do swojego blonda 60g swiezego, grubo startego imbiru i piwo bylo jak dla mnie bardzo imbirowe czyli pyszne Problemu z filtracja nie bylo. Polecam pic dosyc szybko jak juz bedzie nagazowane w butelkach, bo aromat imbiru (przynajmniej u mnie) szybko uciekał ... jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 A wg mnie chmielenie na zimno b. dobrze komponuje się z imbirem. Imbir na zimno wystarczy na 1-3 dni dać, aromaty szybko się ekstrahują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Obieraliście imbir ze skórki przed wrzuceniem do gara? Czytałem trochę na forum na ten temat i wychodzi na to, że nieobrany imbir daje nieporównywalnie lepsze efekty od "gołego". Ja sam do swojego świątecznego piwa dodałem na ostatnie 10 minut 70g pokrojonego korzenia na 18 litrów, ale nie chciałem przesadzić, więc pozbyłem się skórki. Efekt jest taki, że nic a nic go nie czuć - ani aromatu, ani smaku. Wprawdzie były tam też inne przyprawy, ale nie wydaje mi się, żeby mogły przykryć nawet tę charakterystyczną ostrość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Obieraliście imbir ze skórki przed wrzuceniem do gara? Tak, ja jestem zadowolony z efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się