mkmumin Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Mam skórkę z grapefruita i chcę ją wykorzystać do piwa. Nada się? Aromat niezły ale podobno grapefruity zawierają coś antybakteryjnego i czy nie pozabijają drożdży na cichej? Co o tym Sądzicie? Ktoś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Korzystałem z zestu z grejpfguta. Bardzo fajne efekty daje w piwach na amerykańskich chmielach. Polecam spróbować Gold Digga - West Coast IPA z zestem z grejpfruta z browaru Piwne Podziemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Tak, ktoś próbował, podejrzewam, że kilkadziesiąt tysięcy piwowarów domowych na całych świecie. Nie, nie pozabijają drożdży na cichej (skąd ten pomysł?).Nie wiadomo czy się nada, jest za dużo czynników na to wpływających, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Tylko nie zapomnij zdezynfekować skórek - proponuję kąpiel w spirytusie przez kilka dni. I na przyszłość polecam używać wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkmumin Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Gdzieś czytałem że te owoce to naturalne antybiotyki. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Gdzieś czytałem że te owoce to naturalne antybiotyki. Dzięki za odpowiedzi. O ile mi wiadomo antybiotyki mają działania antybakteryjne, a drożdże to nie bakterie tylko grzyby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi