Pierre Celis Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Kontynuując podróż po browarach z Meklemburgii, nie sposób nie wspomnieć o najmłodszym browarze z tych ziem, czyli o Rügener Insel-Brauerei. Powstał pod koniec lipca tegoż roku, na wyspie Rugia, a dokładniej we wsi Rambin auf Rügen, która uchodzi za wrota do tej wspaniałej nadmorskiej krainy. Założony został z inicjatywy niemiecko-belgijskiego kapitału, który postawił sobie jeden, aczkolwiek bardzo ambitny cel. Popularyzacja nowofalowych gatunków, które pokochał cały świat…z wyjątkiem Niemiec. W tymże celu został wybudowany od podstaw nowy browar, który żywo przypomina piwowarskie inicjatywy za wielkiej wody. Zewnątrz niepozorny, typowy przemysłowy blaszak, jakich wiele w całych Niemczech. Wnętrza zaś, to całkowita odwrotność tego co mogliśmy zobaczyć wcześniej. Sala warzelna cała została otulona w surowym drewnie, z delikatnymi wstawkami w postaci stalowych detali. U podnóża trójnaczyniowej warzelni, został zainstalowany kontuar z nalewakami, z których na co dzień toczone są miejscowe piwa. Żeby było jeszcze ciekawiej, dosłownie kilka metrów dalej znajduje się pomieszczenie, w którym to kondycjonowane są piwa w dębowych beczkach. Mało tego, browar stosuje rzadko już spotykaną w nowoczesnych browarach, otwartą fermentację dla wszystkich gatunków piw wytwarzanych w tym miejscu. Co ciekawe, browar mimo, że dopiero co zagościł na niemieckim rynku, obdarował piwoszy nietuzinkowym prezentem, wypuszczając na rynek aż dwanaście gatunków piw, które nie co dzień goszczą na niemieckich półkach sklepowych. Przyznam szczerze, że oferta, która została mi przedstawiona, była na tyle ambitna, że żaden nowofalowy browar w naszym kraju, nie powstydziłby się mieć w swojej ofercie takiego właśnie zestawu. Czego tutaj nie ma? Chyba jedynie wszędobylskiej „ajpy”. Na całość ich portfolio składają się takie gatunki, jak: ESB (5,2% alk.), Oatmeal Stout (5,5% alk.), Saison (5,5% alk.), Belgian Strong Ale (7,5% alk.), Imperial Stout (7,5% alk.), Dubbel (8,5% alk.), Tripel (9,5% alk.), Brut (5,5% alk.), IPA chmielona australijskimi odmianami, dwie odmiany Sour Ale (każda po 5,5% alk.) oraz górno fermentacyjna wędzonka (5,5% alk.). Brzmi wspaniale, a jak smakuje, to musicie ocenić już sami. Ze względu na bliskość browaru do naszych granic oraz szeroka dystrybucja (jak na tak młody browar) na terenie Niemiec, zakup tychże piw nie będzie stanowił dla nikogo problemu. Gorąco polecam! . . . . . . Wyświetl pełny artykuł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.