Pierre Celis Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Meklemburgia-Pomorze Przednie przez długi okres czasu uchodziło za prawdziwą pustynię piwną. Mimo trzech chlubnych wyjątków (Groß Gievitz, Stralsund oraz Vielank) panował tutaj niewyobrażalny w żadnym innym landzie marazm. Niewielka ilość browarów działająca na tych ziemiach oraz brak z ich strony oferty, która mogła zaciekawić miejscowego piwosza, odcisneła tak duże piętno, że tamtejsi piwosze rzadko kiedy mieli okazję raczyć się chociażby piwem pszenicznym. O innych gatunkach nie warto było nawet co wspominać. Na całe szczęście, moda na nowofalowe gatunki piw, w końcu i zawitała także i na północno-wschodnie rubieże Niemiec. Z początku były to dość nieśmiałe eksperymenty w postaci warzenia schwarzów, czy też piw marcowych. Z czasem jednak tamtejsze browary zdecydowały się na bardziej śmiałe kroki, które zaowocowały takimi wypustami, jak: American Pale Ale, Bałtycki Porter, Alt, Strong Ale, Roggen Bier…… Jednym z prekursorów zmian, jakie zaszły na tym terenie w ostatnim okresie czasu, z pewnością jest browar Handwerksbrauerei Hennings z miejscowości Leezen. Powstał, jak przystało na rasowego rzemieślnika, w garażu znajdującym się tuż przy miejscowym pałacyku, który wśród mieszkańców Leezen uchodzi za największą atrakcję tejże miejscowości. Pierwsza warka została ugotowana w grudniu 2012 roku, na sprzęcie, który pochodzi w przewarzającej części z tak zwanego rynku wtórnego. Dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 20 hektolitrów, została zaprojektowana i skonstruowana przez miejscowego rzemieślnika, natomiast cztery tanko-fermentatory odkupione zostały od innych zakładów piwowarskich. Z początku produkowali to, co tamtejsza klientela od nich oczekiwała, czyli Pilsa (12,2 blg), oraz dolno fermentacyjne czerwone piwo (12,5 blg). Z upływem czasu zdecydowali się jednak poszerzyć na stałe asortyment o Pale Ale chmieląc go Cascadem (13,5 blg). Mało tego, wprowadzili także do oferty ulubiony przeze mnie element, w postaci piwa sezonowego. Dzięki takiemu urozmaiceniu, klient raz w miesiącu ma możność skosztować zawsze czegoś nowego. Do tej pory w Leezen uwarzyli takie piwowarskie klasyki, jak: Marzen (13,5 blg), Maibock (16,5% blg), Weizen (12,9 blg), Schwarzbier (13,5 blg), Dunkel Bock (16,5 blg) oraz jasnego koziołka, kondycjonowanego w dębowych beczkach, pochodzących po francuskich winach (17,5 blg). Prawda, że brzmi intrygująco?! Koniecznie musicie spróbować piw z pod znaku Handwerksbrauerei Hennings. Z pewnością tego wyboru nie pożałujecie. . . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się