adamoon Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Postanowiłem w końcu uwarzyć piwo ze swojej receptury, wstępnie ułożyłem coś takiego, ma być to aipa/ipa 16°Blg. Wybrałem te chmiele ponieważ interesuje mnie pomarańczowo-cytrynowo-grejpfrutowy aromat. Zasyp: 5kg Pale Ale 0,7kg Pilzneński 0,3kg karmelowy jasny (30EBC Strzegom) Chmiele: Zythos, Summit, Vic Secret Zacieranie 67°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 10min 70' gotowania 60' - 25g summit 30' - 10g zythos 10' - 20g zythos 5' - 10g vic 1' - 20g vic + 20g zythos na zimno - 25g summit + 20g vicDrożdże us-05Czy coś trzeba zmienić, dodać, czy nadaje się do warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Przesuń z 30 minuty zythos na 15 minut i będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Według mnie maluśko tych chmieli. No i summit bywa ryzykownym chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Po co te zabawy w przerwy? Nie prościej infuzyjnie? Poza tym pepek84 dobrze prawi z przesunięciem chmieli. Ja daję na 60 a później nie wcześniej niż 20 min przed końcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się