wojtek1984-19 Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Witam Jak wszyscy wiemy początki są trudne proszę o weryfikację – sugestie J Piwo APA – taki jest cel 24L 4kg Pale Ale 0,5kg Pszenicznego 0,5kg Caramunich IPłatki ryżowe – ile i kiedy (próba co wniosą do piwa) 40 min w 64*30 min w 72*Drożdże FM 52Chmielenie:25g Simcoe 60'25g Cascade 20’ 25g Cascade 0' Fermentacja 7-10dni Cicha 7-10 Chmiel na zimno 25g Centennial, liście limonki 3dni Może coś zastąpić w magazynie mam: Citre, Chinook plan na 40IBU 12blg 5,5% Edytowane 5 Lutego 2016 przez wojtek1984-19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Za dużo caramunicha, piwo Ci wyjdzie ciemne jak na APA. Ja bym to obciął o połowę. Co do ryżu: Za wiki: RyżRyż jest używany przede wszystkim dla rozjaśnienia barwy piwa. Jest praktycznie pozbawiony własnego smaku. Przy użyciu ryżu smak piwa staje się bardziej wytrawny. Ryż stosowany jest głównie pod postacią płatków ryżowych. Ryż w przerobie jest najtrudniejszym surowcem niesłodowanym. Ziarenka skrobi ryżu są bardzo małe i bardzo twarde, pęcznieją silniej niż te pochodzące z innych zbóż, dlatego do kleikowania należy użyć więcej wody. Temperatura kleikowania ryżu to 75-80C lub nawet wyżej. Kleikując zatem ryż najlepiej jest go zagotować. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_niesłodowane#Ry.C5.BC Co do chmielenia na zimno to ja bym wrzucił minimum 50 g na warkę 24 litry. Tak samo zwiększyłbym dawkę chmielu na 0'. Jeżeli chmiele masz ze zbioru 2014 to się cudów nie spodziewaj. Ja chmielu nie żałowałem, a aromat wyszedł mi lichy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek1984-19 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Centennial 2014 reszta 2015 Dzięki za sugestie. Coś pozmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Musisz się zdecydować co chcesz uzyskać w gotowym piwie. Dajesz bardzo dużo słodu karmelowego, który da pełnię i ciemniejszą barwę piwa, a jednocześnie chcesz dodać ryż, który sprawia, że piwo staje się bardziej wytrawne oraz rozjaśnia piwo. Dobrą APA możesz spokojnie zrobić na samym Pale Ale, zacierając trochę słodziej, aby zbudować kontrę dla chmielu. Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać Edytowane 7 Lutego 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się