loki06 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 WitamMam zamiar uwarzyć swoje drugie piwo i wybór padł na IIPA, chciał bym aby piwo było wytrawne i powalało aromatem:P Celuje w 25l 18 blg. Będę bardzo wdzięczny za weryfikacje i jakieś porady Słód:-Pale ale 2.6g-Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kgDrożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 minGotowanie 90 min chmielenie: -Chinook 20g 60 min-Chinook 10g 40 min-Citra 10g 30 min-Simcoe 20g 20 min-Mosaic 20g 10 min-Simcoe 10g 5min-Citra 20g 5 min-Azacca 10g 0 min-Nelson Sauvin 10g 0 min-Simcoe 10g 0 minNa zimno:-Azacca 40g 5 dni-Nelson Sauvin 40g 5 dni-Mosaic 30g 5 dni-Simcoe 10g 5 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... daj na goryczkę, daj na smak 30 minut przed końcem i najwięcej n aaromat na wyłączenie palnika. Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej. 20 litrowa warka da ci bailing powyżej 20. Fermentuj US 05 we w miarę niskich temperaturach (17- 19 otoczenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony. Oczywiście nie wiem jak byłoby gdybym chmielił tradycyjnie, ale nie uważam tego pomysły za zły. Ostatnio chmieliłem jeszcze podczas zacierania i brzeczkę przednią Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej Tu pełna zgoda. 20-21 Blg dopiero jest o co walczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony. nie no nikt nikomu nic nie broni, A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania? Nic. Ale za to jaki szacun wśród znajomych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Jeżeli chodzi o IIPA zasyp jak najprostszy. Polecam przeczytać http://byo.com/issues/item/1702-imperial-ipa-style-profile Dajesz podstawowy i to wielu wystarcza A small amount of crystal malt, for a subtle touch of caramel, is a nice addition. A little wheat is common in many recipes to improve head retention. Some examples obviously have more crystal and other specialty malts added, but that can negatively impact drinkability, as the beer starts becoming richer and sweeter. If you want to make a darker beer, switching to darker specialty malts rather than increasing the amount of a lower color specialty malt, is the way to go. It does change the flavor, but it will help to preserve the dry finish required for the style. Keep in mind the best examples of this style, such as Pliny the Elder, are all on the pale endof the range. Zacieranie IMO dobre robisz, zbyt wytrawnie nie można ale wytrawnie trzeba ( jak każde niemal każde mocne piwo ) Chmielenie to zupełnie inny temat. Temat jest tak szeroki, że nawet na trylogię kryminalną wystarczy Krótka zasada - dajesz dużo chmielu i gotujesz go możliwie krótko ( oczywiście goryczkę musisz osiągnąć sporą ) - oczywiście możesz zrobić inaczej i może wyjść lepiej - zasada w piwowarstwie domowym to mocno elastyczna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 ogólnie z zasypem to najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego, najwyżej dłużej pogotowac, tak z 2 h... Można garstkę pszenicy na pianę, można garstkę carapilsa acz niekoniecznie, kiedyś mi fajnie wyszło z opakowaniem płatków żytnich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego No patrzcie państwo, a w gch 2013 w zasypie jest i monach, i karmelowy. To jak to w końcu z tymi najlepszymi IIPAmi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki06 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie. Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Bo akurat posiadam na stanie Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora. Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane, i poprawie chmielenie Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ? Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie. Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Bo akurat posiadam na stanie Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora. Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane, i poprawie chmielenie Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ? Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin. Ale 2.6 grama? wiem że literowka i jej się czepiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki06 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Nie zauważyłem tej literówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Jak chcesz zrobić na wytrawnie, ja bym dorzucił mu odrobinę cukru, albo płatki ryżowe. W moich zapiskach masz recepturę takie IIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Zasyp ma być maksymalnie uproszczony, to prawda. Jednak jak planujesz sporą goryczkę to musisz zrobić też i dobrą podbudowę słodową jako kontrę dla tej goryczki Jak już tutaj wspominacie Cześka, to warto i o tym powiedzieć: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU?t=1h39m57s Dlaczego użył takich słodów a nie innych, tłumaczy z wrodzoną elokwencją i pewnością siebie ;P Edytowane 12 Lutego 2016 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się