rafik174 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Ma ktoś doświadczenie ze stabilizacją moszczu pirosiarczanem potasu. Mój pierwszy cydr zakaził się więc od kolejnej warki systematycznie siarkuje świeżo wyciśnięty sok około 0,5g piro na 10 litrów. Zastawiam się czy nie warto dawać jeszcze mniej ? W sieci gdzieś doczytałem że w firmach daje się 5g na 100l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Ma ktoś doświadczenie ze stabilizacją moszczu pirosiarczanem potasu. Mój pierwszy cydr zakaził się więc od kolejnej warki systematycznie siarkuje świeżo wyciśnięty sok około 0,5g piro na 10 litrów. Zastawiam się czy nie warto dawać jeszcze mniej ? W sieci gdzieś doczytałem że w firmach daje się 5g na 100l Przeglądnij forum http://wino.org.pl/forum/Ogólnie proponuje się nie przekraczać dawki 0,5-1 g na 10 litrów nastawu. Ja daję do win i cydrów około 1g na 10 litrów i do tej pory nie miałem tam zakażenia moszczu. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Toś poradził. Nie dawaj 2g do siarkowania soku przed fermentacją cydru, bo drożdże mogą Ci nie ruszyć. Takie 0.5g/10L jest odpowiednią dawką do siarkowania soku do cydru, to da jego stabilizację i zapobiegnie utlenianiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Na początek tyle piro (0,5g/L) starczy, trzeba pamiętać, żeby drożdże zadać po ok.24h od siarkowania. Te wyższe dawki siarki u producentów mogą wynikać z użycia siarki do zatrzymania fermentacji (uzyskania określonego %alk) i dalszej stabilizacji cydru. Tyle, że najczęściej na dużą skalę nie używają piro a raczej SO2 w postaci gazu a jego ilość uzależniona jest od pH cydru. W każdym bądź razie prawo reguluje max stężenie SO2 w ilości 200mg/L. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik174 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A działa to jakoś tak że podczas fermentacji ten pirosiarczyn się rozkłada utlenia (nie potrzebne skreślić). Też używa się go do zatrzymania fermentacji więc w takiej sytuacji mieli by go dwa razy tyle w gotowym trunku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Tak jak napisał Bączek, ilość piro/siarki dostosowuje się do PH soku który siarkujesz. Im niższe PH tym mniejsza potrzeba siarkowania. Im wyższe PH tym więcej powinieneś dać - do max progu. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 mieli by go dwa razy tyle w gotowym trunku ? Może być taka sytuacja bo ilość zadanego SO2 da się policzyć (nawet jeśli użyć piro). Poza tym jak wspomniałem ilość SO2 jaką trzeba użyć do zatrzymania fermentacji zależy od pH cydru: im niższe pH tym mniej mg SO2 trzeba użyć. A pH cydru można zbijać w dół kwasami organicznymi (np. jabłkowym). W warunkach domowo-amatorskich nie polecałbym stosowania siarki do zatrzymania fermentacji bo właściwie po co: odfermentuje, szybko się wypije, bo to nie jest napój do długiego przetrzymywania. Cześć cydrowników rzemieślniczych oferuje ponadto cydry refermentowane w butelkach. Zresztą na końcowy efekt cydru (podobnie jak piwa) mają wpływ różne inne czynniki, w tym dobór odmian, zawartość cukrów, kwasów i tanin, technika przygotowania i sama fermentacja. Kształt flaszki i etykieta też Jeżeli startujesz z cydrami to proponuję zastosować piro tylko do świeżo wyciśniętego soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się