Radek.M Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Cześć mam zamiar uwarzyć droga warkę w swoim życiu i z tytułu ze pierwsza byłą z zacieraniem wpadłem na pomysł aby zrobić angielskiego Portera i tu moje pytane czy to dobry pomysł? Mam przepis ale chciał bym to przedyskutować. Przepis: słód Weyermann pale ale słód Weyermann Caraaroma słód Weyermann Carafa Special typ I chmiel English Golding chmiel Challenger chciał bym jeszcze dodać słód czekoladowy 1200 dmg Moj cel to 16 blg i 6% alko, nie wiem tylko jakie drożdże, proporcje i co i jak. Wiem ze to nie będzie już angielski porter ale to mam być dobre piwo. Edytowane 11 Lutego 2016 przez Radek.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Poczytaj sobie o stylu Robust Porter, będzie Ci łatwiej ogarnąć recepturę i proporcje. Drożdże możesz wybrać S-04, będą pasowały do tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dzięki za odp, generalnie bardziej potrzebuje instrukcji co jak gdzie i ile jestem początkujący wiec jeszcze nie ogarniam wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) no i znalazłem coś teraz prosił bym o opinie co do receptury warka na 20l słód Weyermann pale ale - 3,8 kg słód Weyermann Caraaroma - 0,3 kg słód Weyermann Carafa Special typ I - 0,1 kg słód Karmelowy 600 - 0,1 kg słód Czekoladowy 1200 - 0,1 kg słód Barwiący - 0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg chmiele: magnat i challenger 50g na 60min East Kent Golding 30g na 15min Zacieranie w garze 30l (wszystkie słody wsypuję od początku, stosunek wody do słodów to 2.5): na 30min w 64 stopniach na 50 min w 72 stopniach na 15 min w 76 stopniach drożdże s-04 i co wy na to? Edytowane 12 Lutego 2016 przez Radek.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się