odd_robson Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Zlewaj z nad osadu (Oczywiście jak dofermentuje (nie zmienia się gęstość od 3 dni), górna warstwa i tak opadnie do dna. Ewentualnie wstaw fermentor z piwem do zimnego;1-5 stopni. Wtedy drożdze i osady powinny opaść. US-05 tak mają. Nie przejmuj się i rób po swojemu Cierpliwości PS. Mieszałeś to piwo przed zrobieniem zdjęcia? Wgląda jakby browar był wprowadzony w ruch wirowy i dopiero co się zatrzmał Edytowane 27 Lutego 2016 przez Pindin odd_robson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Ja bym poczekal. W końcu to dopiero 5 dni. Jak drożdże posprzątaja po sobie to opadna, poza tym mogą jeszcze dofermentować stopień czy półtora. Jak pływają, to znaczy że są jeszcze aktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odd_robson Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 PS. Mieszałeś to piwo przed zrobieniem zdjęcia? Wgląda jakby browar był wprowadzony w ruch wirowy i dopiero co się zatrzmał To chyba tylko efekt nabierania próbki Dzięki wielkie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj na forum. US-05 tak mają, że zbijają się i długo unoszą na powierzchni piwa.Daj drożdżom zrobić swoje, lepiej przelać dwa dni za późno niż dwa dni za wcześnie. Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) 5 dni fermentacji burzliwej to poniżej standardów Tomka K . Poczekaj przynajmniej jeszcze tydzień to że blg nie spada nie oznacza tego że masz przelać na cichą Ogólnie temat wałkowany na forum najczęściej . Powiem tak 14 dni burzliwej (tu mnie co niektórzy wyśmieją bo nie da się ustalić drożdżakom harmonogramu) i 7-14 cichej. Edytowane 27 Lutego 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Moja propozycja jest taka, aby nie zlewać piwa na cichą, tylko je przetrzymać w tym samym fermentorze, jedyne co to na cichą wrzuć balingomierz niech się pławi (wrzucenie na burzliwą spowoduje, że oblepi się osadem i nie zobaczysz nic). Szansa, że wyczujesz dłuższy kontakt z drożdżami jest niewielka, a unikniesz napowietrzenia piwa oraz ryzyka infekcji. Znajomy, którego do tego przekonywałem stwierdził, że zawsze mu się wydawało, że piwa, których nie chciało mu się zlać na cichą były lepsze Daj tym drożdżom dokończyć robotę spokojnie, moim zdaniem za 2 tygodnie będziesz miał czysto na powierzchni. Edytowane 29 Lutego 2016 przez tolo odd_robson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się