siwy99 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Witam , w sobotę rozpocząłem przeróbkę mojego kotła 100L ,zainstalowałem grzałki 3x2000W grzałki są produkcji polskiej 1991r, kupione po 10 zł szt!!!. musiałem tylko zmienić ich kształt . Grzałki są miedziane Tak wstępnie to wygląda oryginalny wygląd grzałki a tak to wygląda po zainstalowaniu , sprawdziłem grzeją super !. Teraz czas na cylinder ,w planie jest cylinder o wymiarach 48cm szerokości na 40 cm wysokości . Pozdrawiam siwy. Edytowane 28 Lutego 2016 przez siwy99 ASadam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Całkiem ładnie, o ile nie uszkodziły się grzałki podczas wyginania. No ale pewnie to nie majątek. Będziesz miał trochę okablowania dookoła Edytowane 29 Lutego 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Podczas wyginania uszkodziłem jedną grzałkę pękła a dwie źle grzały wiec poświęciłem 3 sztuki ,potem wyginałem z palnikiem gazowym i szło bardzo ładnie , wcześniej rozgrzałem na sucho i po schłodzeniu wyginała się bez problemów tylko na końcach było trudniej , koszt 10 zł sztuka wiec bez stresu się bawiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Ładnie . Szkoda .że grzałki nie z kwasówki . Rozumiem tą niecierpliwość . Jak czekałem na zamówioną grzałkę to pierwszą warkę zrobiłem na grzałce zdemontowanej z frytownicy . Odrysuj kształt grzałek 1:1 i Zamów z kwasówki .Te będą alarmowe. Jak pić swoje piwo to bez dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Ładnie . Szkoda .że grzałki nie z kwasówki . Rozumiem tą niecierpliwość . Jak czekałem na zamówioną grzałkę to pierwszą warkę zrobiłem na grzałce zdemontowanej z frytownicy . Odrysuj kształt grzałek 1:1 i Zamów z kwasówki .Te będą alarmowe. Jak pić swoje piwo to bez dodatków. hej ! myślałem o takich z kwasówki ale nie wiem co wyjdzie z tego mojego klona ,jeżeli to wszystko zadziała to będę go udoskonalał a tak z drugiej strony słyszałem że miedź nie szkodzi a wręcz odwrotnie .Te nie wyglądają super ale działają a to do testów mi wystarczy . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Ok.Spokojnie wyjdzie . Miedź nie szkodzi tylko siarczek miedzi powstający na powierzchni a potem rozpuszczający się w brzecce .Trzeba przed użyciem dokładnie czyścić. Czytałem kiedyś na forum pytanie ,, Jak czyścisz miedzianą chłodnicę zanurzeniową ?" Odpowiedź była taka ,,Ja jej wcale nie czyszczę bo po chłodzeniu jest czysta i błyszczy się jak nowa," Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Jeśli to miedź, to wystarczy zalać wodą z kaskiem cytrynowym i zostawić na dzień. Miedź aż się błyszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Jeśli to miedź, to wystarczy zalać wodą z kaskiem cytrynowym i zostawić na dzień. Miedź aż się błyszczy Tak zawsze robiłem przy starych grzałkach i po 30 minutach były prawie błyszczące . Dziś zaczynam wycinać otwory doprowadzające brzeczkę do pompy ,otwory będą trzy , jak zrobię to fotki wstawię Pozdrawiam siwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Witam ! cylinder z przetłoczeniem już jest ,wymiary 480 x 400 x 1,5mm Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Na przyszłość aby grzałka była miękka wystarczy ja podgrzać do koloru wiśni i ostudzić. Wtedy można wyginać w każdą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Na przyszłość aby grzałka była miękka wystarczy ja podgrzać do koloru wiśni i ostudzić. Wtedy można wyginać w każdą stronę. W taki sposób to robiłem ale musiałem też wyginać ją przy samym końcu gdzie grzałka się nie rozgrzewa i tu grzałem palnikiem gazowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Kolega dużo ryzykował. Gratuluję efektu pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 w lidlu teraz bedzie wciagarka http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=55779 moze sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 w lidlu teraz bedzie wciagarka trochę drogo te są tańsze http://allegro.pl/wyciagarka-wciagarka-warsztatowa-lancuchowa-1t-i5345174143.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 le tu jest w lidu mona zakupy przy okazji zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Droga ta biedronka. Dorzucasz 100 i masz do 750kg ale elektryczną biedronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Witam ! kolejne sprzęty dokupione do mojego klona , jeszcze nie przetestowane : 1 regulator trójfazowy, posiada wolny start a regulacja mocy od 0 do 100% ,oryginalnie stosowany do spawarek lub prostowników. Producent twierdzi że idealnie będzie pracował z grzałkami . tu go kupiłem : http://allegro.pl/show_item.php?item=6032001677 2 Falownik siemens , mam nim regulować pompę od zmywarki ( jak da radę ta pompa oczywiście ) SIEMENS 6SE3012-0BA00 0,37kW 230V 2A Mam zamiar to przetestować bliżej soboty. Pozdrawiam siwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Witam , pompa zainstalowana ! pompuje ładnie pod koniec tygodnia mają być sita . Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Witam ! sita dwie sztuki gotowe 480mm x 2mm szczeliny 0,7mm odstępy 5mm Pozdrawiam siwy. Edytowane 25 Marca 2016 przez siwy99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 przy takiej średnicy to sito jest za cienkie-powygina się No chyba,że sr to 480 a nie 4800 żartuję-ładna zabawka będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 przy takiej średnicy to sito jest za cienkie-powygina się No chyba,że sr to 480 a nie 4800 żartuję-ładna zabawka będzie Tak jest ! już poprawione oczywiście że 480mm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam ! Na nowym sprzęcie zostały uwarzone dwie warki ale są problemy ! przez kilkanaście sekund brzeczka przepływa ładnie a po chwili coraz słabiej , wyłączenie na chwilę pompy pomaga ale po chwili to samo . Kolejna warka - podłączyłem falownik żeby regulować obroty pompy ,zmniejszyłem zasyp z 20 kg na 16 kg jest dużo lepiej ale nadal przepływ brzeczki jest za mały , czy przyczyną może być zbyt gęste sito górne ? szczeliny 0,7mm . Za tydzień warzę kolejny raz i przygotuję sobie sito z okrągłymi otworami i siateczką jak w braumeistrze , jeżeli to nic nie da to zastosuje mieszadło wewnątrz cylindra. Jeżeli ktoś mi może coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Pozdrawiam siwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Witam ! może mi ktoś podpowie gdzie popełniam błąd , zmieniłem sito ze szczelinowego na takie z okrągłymi otworkami zmniejszam obroty pompy i nadal mi się zapycha ,po chwili coraz słabiej przepływa brzeczka , czy śrutowanie może mieć wpływ ? ja kupuje ze śrutowane w sklepie od razu . Bardzo proszę o podpowiedź . Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brprzemek2805 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Śrutuj sam. I tak grubo jak tylko się da. Tak tylko by złamać ziarno. Przedłuż zacieranie i będzie git. Wydajność ci skoczy do góry. Też miałem ten problem i grube śrutowanie pomogło Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Wielkie dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi