Pierre Celis Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Lubelski U Fotografa to wśród miejscowych piwnych maniaków lokal już kultowy. Jego właścicielem jest Bartek Czarnomski. I nie zdecydował się na modny ostatnio trend serwowania piw uwarzonych wspólnie z innymi browarami, tylko od razu poszedł na całość. W 2014 r. kupił od rozbudowującej się Pracowni Piwa całe wyposażenie, które później wstawił do wyremontowanego budynku dawnych zakładów EDA-Predom w Poniatowej. Do swej załogi Bartek zaprosił dwóch utalentowanych piwowarów domowych – Jarka Ośkę (Czarna Ospa Brouwerij) i Michała Patera (Goat Skull Brewery). Brzmi jak recepta na sukces. Ale to nie wszystko – z browarem współpracuje Paweł Piłat, którego plantacja chmielu w Karczmiskach oddalona jest jakiś kwadrans drogi samochodem. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, by browar zlokalizowany tak blisko gminy Wilków czyli polskiego zagłębia chmielu nie korzystał z tutejszych plonów. A przecież na plantacji Pawła oprócz znanej Iungi czy Oktawii, znajdują się też takie chmielowe cymesy jak polska odmiana Cascade’a czy kolejna sprowadzona z USA, która na razie jest tajemnicą. O całej lokalizacji i niełatwej historii tego miejsca opowiem na pewno w kolejnym wpisie. Podczas mojej wizyty w oczy rzucał się niebywały kontrast między odremontowanym w imponującym tempie fragmentem zakładowego budynku a resztą, jakby żywcem przeniesioną z postapokaliptycznych wizji. W trakcie jednodniowej wizyty nie zdołałem zobaczyć wszystkich interesujących mnie miejsc w Poniatowej i nie ulega wątpliwości że usytuowanie Browaru Zakładowego jest unikalne nie tylko w skali kraju. O samym browarze, jego genezie i dalszych planach możecie posłuchać w materiałach nakręconych wspólnie z Bartkiem Czarnomskim i Pawłem Piłatem. A o piwach rozmawiam oczywiście z piwowarami w scenerii naprawdę wyjątkowej. Uwaga dla czytelników z Sanepidu – nie odbywa się tam żadna produkcja poza filmową Browar Zakładowy, Poniatowa, Przemysłowa 43 http://browarzakladowy.pl Materiały wideo: Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi