Jump to content

[Docent] Browar Zakładowy


Pierre Celis

Recommended Posts

BZLubelski U Fotografa to wśród miejscowych piwnych maniaków lokal już kultowy. Jego właścicielem jest Bartek Czarnomski. I nie zdecydował się na modny ostatnio trend serwowania piw uwarzonych wspólnie z innymi browarami, tylko od razu poszedł na całość. W 2014 r. kupił od rozbudowującej się Pracowni Piwa całe wyposażenie, które później wstawił do wyremontowanego budynku dawnych zakładów EDA-Predom w Poniatowej. Do swej załogi Bartek zaprosił dwóch utalentowanych piwowarów domowych – Jarka Ośkę (Czarna Ospa Brouwerij) i Michała Patera (Goat Skull Brewery). Brzmi jak recepta na sukces. Ale to nie wszystko – z browarem współpracuje Paweł Piłat, którego plantacja chmielu w Karczmiskach oddalona jest jakiś kwadrans drogi samochodem. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, by browar zlokalizowany tak blisko gminy Wilków czyli polskiego zagłębia chmielu nie korzystał z tutejszych plonów. A przecież na plantacji Pawła oprócz znanej Iungi czy Oktawii, znajdują się też takie chmielowe cymesy jak polska odmiana Cascade’a czy kolejna sprowadzona z USA, która na razie jest tajemnicą.

O całej lokalizacji i niełatwej historii tego miejsca opowiem na pewno w kolejnym wpisie. Podczas mojej wizyty w oczy rzucał się niebywały kontrast między odremontowanym w imponującym tempie fragmentem zakładowego budynku a resztą, jakby żywcem przeniesioną z postapokaliptycznych wizji. W trakcie jednodniowej wizyty nie zdołałem zobaczyć wszystkich interesujących mnie miejsc w Poniatowej i nie ulega wątpliwości że usytuowanie Browaru Zakładowego jest unikalne nie tylko w skali kraju.

O samym browarze, jego genezie i dalszych planach możecie posłuchać w materiałach nakręconych wspólnie z Bartkiem Czarnomskim i Pawłem Piłatem. A o piwach rozmawiam oczywiście z piwowarami w scenerii naprawdę wyjątkowej. Uwaga dla czytelników z Sanepidu – nie odbywa się tam żadna produkcja poza filmową ;)

Browar Zakładowy, Poniatowa, Przemysłowa 43

http://browarzakladowy.pl

Delegacja czeka!Fronton Browaru ZakładowegoJest fabryczny klimatPolowy akcelerator energiiL1850805Po wejściu do browaruSzafka przygotowana na inspekcjęL1850808L1850839Śrutownik również z PracowniL1850843L1850844Dojechał słód wędzony od Wojtka FrączykaWarzelniaL1850811L1850812Prototyp nr 1Prototyp nr 2Pierwsza Zmiana i BumelantPaweł, Bartek, DocentMichał, Tomek, Jarek, Paweł, BartekL1850838Lodówki na chmiel i drożdże. Nie po lodach?SucharyL1850852Puławski - wyrazisty ziołowy zapachL1850861IungaL1850864L1850867Stacja uzdatnianiaWymiennik ciepłaL1850878Praca wreL1850906L1850880L1850881L1850883Michał polewa Czarną RobotęL1850891L1850893L1850897L1850903L1850934L1850938L1850940L1850945L1850886L1850948Łukasz Dudkowski - wodzirej Piwnego LublinaMiejsca na zagospodarowanie jest mnóstwoDzięki za gościnę!

Materiały wideo:

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.