miki_normal Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Cześć wszystkim! Jako że z sezonu zimowego zostało mi trochę surowców, mam zamiar je wykorzystać robiąc Tripla. Jestem w posiadaniu: - ok. 3,5kg pilzneńskiego, - 0,5kg Wayermann Abbey, - 1,7kg jasnego płynnego ekstraktu WES, - drożdży S-33 oraz drożdzy Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast - chmiel Saaz i Hallertau Spalt Select po ponad 50g Dokupić chciałbym do tego cukier kandyzowany. Mój pomysł jest następujący (a raczej nie mój, lecz w oparciu o receptury sklepów): 1. Zacieranie ziarna po 30 minut w temp 64 i 73oC i wygrzew do 76-78. 2. Dodanie ekstraktu i wody przed chmieleniem. 3. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: na 60 minut ok. 20g Saaz, na 10' Saaz+Hallertau po ok 10g, 20g Hallertau pod koniec gotowania / na 10l.4. Dodanie cukru przed końcem gotowania (może w roztworze) 300g na 10l. 5. Oczekiwane BLG końcowe 19-20, litrów ile wyjdzie. 6. Drożdży najchętniej bym użył uwodnionych S-33. W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Mam do wyboru pomieszczenia 10-12, 15-16oC - niewielkie skoki temp i ok.20 z większymi skokami temp. (przedział 18-22). Mogę dokupić także drożdże Fermentis BE-256. Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi lub coś by dodał, to będę wdzięczny za opinie. Edytowane 2 Marca 2016 przez miki_normal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Zrób sobie sam syrop kandyzowany, przepis masz tutaj: http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-8?hl=%20syrop%20%20kandyzowany Robię zawsze do belgów i daje fajne efekty. Do trippla musisz zrobić jakiś jasny. Jeżeli chodzi o drożdże to najlepsze byłyby jakieś płynne, możesz coś z Fermentum Mobile. Suche to raczej dwie paczki do trippla musisz dać. Edytowane 1 Marca 2016 przez Dario miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Wyrzuciłbym słód Abbey. Tripel to jest piwo o maksymalnie prostym zasypie. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 A ja bym zostawił - mi zawsze pasuje do belgijskich piw, może tylko zmniejszyłbym gdzieś tak o połowę ilość. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wszystkim smakowało Zakonne Wszechmocne, poszperaj, może coś wykorzystasz. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki_normal Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 A jak z fermentacją najlepiej? S-33 w wyższych temperaturach da pożądane efekty odnośnie stylu? Drożdzy płynnych użyć nie chcę, ponieważ jeszcze ich nie używałem, a również nie bardzo mam czas i chęć się zajmować starterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nie da. Z sucharów Belgian Ale z Mangrove Jack mogę polecić. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Nie potrafisz posługiwać się porównywarką. Najtańsza opcja zakupu drożdży z wysyłką jest tutaj http://esencjesmaku.pl/pl/p/Drozdze-Safbrew-Abbaye-11%2C5-g/656 . Edytowane 2 Marca 2016 przez piwowar99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 @piwowar99 Zrobiłeś mi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się