miki_normal Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Cześć wszystkim! Jako że z sezonu zimowego zostało mi trochę surowców, mam zamiar je wykorzystać robiąc Tripla. Jestem w posiadaniu: - ok. 3,5kg pilzneńskiego, - 0,5kg Wayermann Abbey, - 1,7kg jasnego płynnego ekstraktu WES, - drożdży S-33 oraz drożdzy Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast - chmiel Saaz i Hallertau Spalt Select po ponad 50g Dokupić chciałbym do tego cukier kandyzowany. Mój pomysł jest następujący (a raczej nie mój, lecz w oparciu o receptury sklepów): 1. Zacieranie ziarna po 30 minut w temp 64 i 73oC i wygrzew do 76-78. 2. Dodanie ekstraktu i wody przed chmieleniem. 3. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: na 60 minut ok. 20g Saaz, na 10' Saaz+Hallertau po ok 10g, 20g Hallertau pod koniec gotowania / na 10l.4. Dodanie cukru przed końcem gotowania (może w roztworze) 300g na 10l. 5. Oczekiwane BLG końcowe 19-20, litrów ile wyjdzie. 6. Drożdży najchętniej bym użył uwodnionych S-33. W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Mam do wyboru pomieszczenia 10-12, 15-16oC - niewielkie skoki temp i ok.20 z większymi skokami temp. (przedział 18-22). Mogę dokupić także drożdże Fermentis BE-256. Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi lub coś by dodał, to będę wdzięczny za opinie. Edytowane 2 Marca 2016 przez miki_normal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Zrób sobie sam syrop kandyzowany, przepis masz tutaj: http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-8?hl=%20syrop%20%20kandyzowany Robię zawsze do belgów i daje fajne efekty. Do trippla musisz zrobić jakiś jasny. Jeżeli chodzi o drożdże to najlepsze byłyby jakieś płynne, możesz coś z Fermentum Mobile. Suche to raczej dwie paczki do trippla musisz dać. Edytowane 1 Marca 2016 przez Dario miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Wyrzuciłbym słód Abbey. Tripel to jest piwo o maksymalnie prostym zasypie. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 A ja bym zostawił - mi zawsze pasuje do belgijskich piw, może tylko zmniejszyłbym gdzieś tak o połowę ilość. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wszystkim smakowało Zakonne Wszechmocne, poszperaj, może coś wykorzystasz. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki_normal Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 A jak z fermentacją najlepiej? S-33 w wyższych temperaturach da pożądane efekty odnośnie stylu? Drożdzy płynnych użyć nie chcę, ponieważ jeszcze ich nie używałem, a również nie bardzo mam czas i chęć się zajmować starterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nie da. Z sucharów Belgian Ale z Mangrove Jack mogę polecić. miki_normal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Do belgów z suchych to takie są dobre http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Nie potrafisz posługiwać się porównywarką. Najtańsza opcja zakupu drożdży z wysyłką jest tutaj http://esencjesmaku.pl/pl/p/Drozdze-Safbrew-Abbaye-11%2C5-g/656 . Edytowane 2 Marca 2016 przez piwowar99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 @piwowar99 Zrobiłeś mi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi