Skocz do zawartości

Tripel - prośba o ocenę receptury, ew. uwagi


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

 

Jako że z sezonu zimowego zostało mi trochę surowców, mam zamiar je wykorzystać robiąc Tripla. 
Jestem w posiadaniu:

- ok. 3,5kg pilzneńskiego,

- 0,5kg Wayermann Abbey,

- 1,7kg jasnego płynnego ekstraktu WES,

- drożdży S-33 oraz drożdzy Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast

- chmiel Saaz i Hallertau Spalt Select po ponad 50g

 

Dokupić chciałbym do tego cukier kandyzowany.

 

Mój pomysł jest następujący (a raczej nie mój, lecz w oparciu o receptury sklepów): 
 

1. Zacieranie ziarna po 30 minut w temp 64 i 73oC i wygrzew do 76-78.

2. Dodanie ekstraktu i wody przed chmieleniem.

3. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: na 60 minut ok. 20g Saaz, na 10' Saaz+Hallertau po ok 10g, 20g Hallertau pod koniec gotowania / na 10l.
4. Dodanie cukru przed końcem gotowania (może w roztworze) 300g na 10l.

5. Oczekiwane BLG końcowe 19-20, litrów ile wyjdzie.

6. Drożdży najchętniej bym użył uwodnionych S-33. W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Mam do wyboru pomieszczenia 10-12, 15-16oC - niewielkie skoki temp i ok.20 z większymi skokami temp. (przedział 18-22).

 

Mogę dokupić także drożdże Fermentis BE-256.

 

Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi lub coś by dodał, to będę wdzięczny za opinie.

Edytowane przez miki_normal
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie sam syrop kandyzowany, przepis masz tutaj:

 

http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-8?hl=%20syrop%20%20kandyzowany

 

Robię zawsze do belgów i daje fajne efekty. Do trippla musisz zrobić jakiś jasny.

 

Jeżeli chodzi o drożdże to najlepsze byłyby jakieś płynne, możesz coś z Fermentum Mobile. Suche to raczej dwie paczki do trippla musisz dać.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie potrafisz posługiwać się porównywarką. Najtańsza opcja zakupu drożdży z wysyłką jest tutaj   http://esencjesmaku.pl/pl/p/Drozdze-Safbrew-Abbaye-11%2C5-g/656 . 

Edytowane przez piwowar99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.