Areh Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Cześć. W niedzielę będę do piwa sypał na zimną chmiel i chcę dodać liście kaffiru. O ile z chmielem nie mam problemu, to zastanawiam się jak zdezynfekować te liście? Zamoczyć w mocnym alkoholu? Gotowanie raczej odpada, bo wygotuje się to co miałoby do piwa przejść. Popsikać desprejem? Tylko czy to później do piwa można dodać? Wymoczyć w roztworze OXI? Każda rada mile widziana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Spróbowałbym w mikrofalówce - na kilku listkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Ja zalałem wrzątkiem około 400ml i całość wlałem do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Zrób malą nalewkę i daj wszystko do fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Z mocniejszych alkoholi mam w domu tylko absynt, więc nie wiem czy się nada. Chyba wprowadzę w życie pomysł @karczmarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Ja bym przeplukal clo2 albo w alkoholu 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 drobno posiekaj i zalej jakims alko np rumem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Napisałem wyżej czym dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Włóż do zamrażarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 A co to zamrazanie ma dać? Bo raczej nie zdezynfekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 A co to zamrazanie ma dać? Bo raczej nie zdezynfekuje. Pewnie całkowicie nie wysterylizuje, ale większość organizmów czyhających na piwo wybije lub mocno osłabi. W przypadku lekkiego, mocno chmielonego piwa, które nie służy do lezakowania, to moim zdaniem lepszy pomysł niż dolewanie do niego różnych nalewek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Ale pod warunkiem że masz zamrażarkę laboratoryjna do-80 to może by nieco zadziałało, w zwykłej to raczej tylko przejdą w formy przetrwalnikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 No i co z tego?Zanim bakterie z tych przetrwalników się na tyle ogarną żeby piwo zepsuć, to piwa już dawno nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Żeby to było takie proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Ja zastanawiałem się nad opłukaniem liści limonki w OXI właśnie. Butelki przed zalaniem piwem się tak traktuje, i to bez płukania więc czemu by nie dodatki smakowe? Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Tylko, że butelki masz z gruntu czyste - wypłukane z substancji organicznych bezpośrednio po użyciu. Niechciane formy nie mają za bardzo na czym żyć. Z liśćmi jest trochę inaczej - nawet jeżeli żywe zostało wybite to raczej zawierają przetrwalniki (chyba, że były radiosterylizowane i później zamknięte sterylnie). W OXI w ogóle bym nie uwierzył w tym przypadku, nie radzi sobie z niczym innym jak żywe bakterie. Może weź mały słoiczek, wepchaj tam liście, pobierz trochę piwa, zalej słoik, zamknij. Pasteryzacja sucha w piekarniku. I do piwa. Nie dodajesz obcych alkoholów, nie dodajesz wody. Problemem jest czas - jeżeli dzisiaj chcesz zadać, to tylko raz wykonasz pasteryzację. A to może nie ubić przetrwalników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Promienie UV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jak dla mnie są trzy metody: siarkowanie, krótka maceracja alkoholem i wyparzanie. Każda ma wady i nie każda idealnie nadaje się o wszystkich surowców na cichą. Jak dla mnie rum (chyba, że biały) w tym przypadku najmniej się nada. Najlepszy jest destylat. Czysty, wystarczająco mocny i nie dający innych posmaków niż macerowanych surowców. Twardsze surowce można wyparzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa. dobry wybór. Czy nie wpłynie to zależy od tego ile tego rumu dodasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się