sputnik Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Witam! Forum śledzę już od dłuższego czasu, wielokrotnie z niego korzystałem i cenię znajdującą się tutaj ogromną wiedzę. Piwo warzę już prawie rok, mam za sobą ok.10 warek ze słodów (wcześniej robiłem wina, dlatego trochę łatwiej było mi zacząć). Uwarzyłem już piwa różnych gatunków, głównie Weizeny,pale ale, APA, miodowe, wielozbożowe (które chyba nie jest osobym gatunkiem piwa). Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć gatunku (no, nie musi być gatunkowe), który by mi odpowiadał i którego szukam już od dawna. Otóż szukam piwa o następujących cechach: -złocisty kolor (nie jest konieczny), mętne -piana dość trwała, ale nie jest to konieczne -pełne w smaku, lekko słodkie. Pozostawiające przyjemny posmak w ustach. -średnio chmielone (18-25 IBU) -W zapachu owocowe, kwiatowe, mogą być tropiki, ale wolałbym kwiaty. Jak mogę uzyskać powyższe cechy? Na wstępie zaznaczę, iż próbowałem już zacierania na słodko, aromatyzowania piwa (np.skórkami z pomelo i cytryny). dodatkiem różnych ziół (najlepiej spisał się chyba jałowiec), ale to wciąż nie jest to, czego szukam. Wszystkie piwa, które robiłem, dofermentowywały dość głęboko, przez co nie były zbyt "pełne" (nie znam lepszego określenia). Używałem drożdży US-05 i WB-06. Jeśli chodzi o piwa kupne, to chyba najbliżej byłoby piwo CK Miodowe (z browaru CK Browar w Krakowie), tylko trochę mniej słodkie. Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Może jakieś pszeniczne na S-33 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Cześć, rzuć okiem na wątek http://www.piwo.org/topic/11792-w-poszukiwaniu-dekstryn/i pomyśl o chmieleniu odmianami Saphire i Triskel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Pszeniczne na "prawdziwych" drożdżach - mogą być Gwoździe i Banany. Koźlak, Alt, Dunkel... Może jakiś Porter (np. Robust). Więcej w zasypie monachijskiego i karmelowych, zacieranie na słodko i dobre drożdże, a dostaniesz to co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) To co podałeś w opisie najbardziej mnie podchodzi pod piwa z dużym udziałem żyta , przynajmniej takie robię i opis odpowiada , no może z tą słodkością mniej , ale to już sprawa zacierania . Drożdżaki wlp351 . Edytowane 6 Marca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Może jakieś pszeniczne na S-33 ? na s33 raczej mętności próżno szukać, przynajmniej u mnie dodaj może laktozy trudno coś doradzić bo w zasadzie takie piwo wyjdzie każde inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sputnik Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Dziękuję za zainteresowanie Właśnie wolałbym nie iść w kierunku pszenicznego. Są one lekko kwaśne, a ten smak jakoś średnio mi odpowiada. O drożdżach S33 czytałem i w najbliższym czasie mam zamiar nastawić próbną warkę, żeby sprawdzić, co one potrafią. W wątku zaproponowanym przez Zasadę przeczytałem o dodatku maltodekstryny do piwa. Ktoś próbował takiego zabiegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Z moich doświadczeń irlandzkie ciemności dają sporo fajnych estrów w underpitchingu i przy okazji nie dominują profilu. Płytko fermentują - przynajmniej w moich mocniejszych piwach więc słodyczy powinno trochę zostać. Ale zaznaczam, ze to tylko u mnie, więc lepiej poczekaj aż ktoś to zaneguje/potwierdzi. Super kwiaty czułem w pierwszej warce Zefira [sH Oktawia] ale u siebie tego nie zauważyłem. Obstawiam, że w browarze poszło go bardzo dużo. Edytowane 6 Marca 2016 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Proponuję wyjść od klasycznego American Wheat. pół na pół Pilneński i Pszeniczny: -złocisty kolor (nie jest konieczny), mętne -piana dość trwała, ale nie jest to konieczne -średnio chmielone (18-25 IBU) Dorzuć pół kilo Monachijskiego i zatrzyj w 68 C: -pełne w smaku, lekko słodkie. Pozostawiające przyjemny posmak w ustach. Chmiel tylko na goryczkę i aromat. Mi się sprawdza w AW chmielenie na goryczkę, chwilę po rozpoczęciu chłodzenia i na zimno, w sumie 50 - 60 gram chmielu jest akurat. Zmniejsz ilość amerykańca a sypnij na koniec gotowania ze 30 g EKG: W zapachu owocowe, kwiatowe, mogą być tropiki, ale wolałbym kwiaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) mętne AW mętne? Jakie drożdże stosujesz/ polecasz? Edytowane 7 Marca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 mętne AW mętne? Jakie drożdże stosujesz/ polecasz? Mój American Wheat na drożdżach Mangrove Jack's M44 U.S. West Coast był mętny. Po kilku miesiącach nadal był solidnie opalizujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Us05. Mętne to złe słowo ale AW jest opalizujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sputnik Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Us05. Mętne to złe słowo ale AW jest opalizujące. Na US-05 robiłem już American Wheat i mętny był, ale po ok.3 miesiącach ładnie się wyklarował. Jednak piwo wyszło bardzo wytrawne, a jak mówiłem, chcę coś bardzo pełnego. Czyli najlepiej będzie użyć S33 i do tego zasyp w więszości z pilsa,monacha i przenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się